«Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω» |
Ο Ακάδημος...
... είχε ένα οικόπεδο στην αρχαία Αθήνα. Το πούλησε στον Πλάτωνα. Και ο φιλόσοφος ίδρυσε εκεί την Ακαδημία, ένα σεβαστό κέντρο διδασκαλίας της φιλοσοφίας και των επιστημών στο οποίο σύχναζε το άνθος της ελληνικής νεολαίας και των γειτονικών χωρών. Μια επιγραφή στο υπέρθυρο της Ακαδημίας απαγόρευε την είσοδο στους απαίδευτους: «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω».
Μια εταιρεία...
... ακινήτων, η Siprobat, είχε ένα οικόπεδο στη σύγχρονη Γαλλία. Μέσα στο οικόπεδο υπήρχε ένας πύργος. Η εταιρεία νοίκιασε τον πύργο στην Εndemol, την εταιρεία παραγωγής των γνωστών τηλεοπτικών παιχνιδιών. Και η Εndemol έστησε μέσα σε αυτό τον πύργο την «Ακαδημία των σταρ» (που αργότερα εξήχθη και αλλού). Δεκαέξι νεαροί μαθητευόμενοι τραγουδιστές μένουν κλεισμένοι εκεί μέσα τέσσερις μήνες τον χρόνο. Κάθε τους κίνηση, ολόκληρη η ζωή τους, προβάλλεται απευθείας στην τηλεόραση. Όποιος ή όποια από αυτούς αποσπάσει την εύνοια του κοινού, κερδίζει πολλά χρήματα, δικαιώματα να γράψει δίσκο, διασημότητα. Κι όλοι μαζί κερδίζουν μια εφήμερη δόξα. Στο υπέρθυρο του πύργου θα μπορούσε κάποιος να γράψει: «Κανείς δεν βγαίνει από εδώ, αν δεν γίνει μαριονέτα».
25 αιώνες...
... χωρίζουν τις δύο ακαδημίες. Τι ήθελε ο Πλάτων; Να κάνει τους μαθητές του «γεωμέτρες»- δηλαδή ανθρώπους που να γνωρίζουν τις ιδέες, να διακρίνουν το πρωτεύον από το δευτερεύον, να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και να συμβάλλουν στην αρμονία της πόλης. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Γιατί την ίδια ώρα, ρήτορες και λαοπλάνοι ξελόγιαζαν την κοινή γνώμη με απατηλές υποσχέσεις. Τι καριέρα θα έκανε άραγε σήμερα ένας Πλάτων; αναρωτιέται ο Γάλλος καθηγητής Μισέλ Ναρβέζ. Οι λαοπλάνοι τα έχουν όλα δικά τους. Οι συνειδήσεις των πολιτών διαμορφώνονται κυρίως από την τηλεόραση. Στη χειρότερη εκδοχή της, εκπομπές σαν την «Ακαδημία των σταρ» προετοιμάζουν τους νέους, που η κοινωνία της παιδείας και της εργασίας τούς κρατάει τις πόρτες κλειστές, να ενταχθούν στην κοινωνία του θεάματος που υπόσχεται φήμη και κέρδος. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αντιστέκονται. Ο Ολλανδός υπουργός Νεότητας ζήτησε τις προάλλες τη διεξαγωγή έρευνας για εκπομπή του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης. Πρόκειται για μια παραγωγή της γνωστής Εndemol, με τίτλο «Ενοικιάζονται παιδιά». Κλεισμένα σε ένα σπίτι στο Ρότερνταμ, τέσσερα νεαρά ζευγάρια αναλαμβάνουν την ανατροφή ενός βρέφους και κατόπιν παιδιών ηλικίας 3, 8 και 16 ετών. Πρόκειται για ένα τεστ πριν από τον έγγαμο βίο, εξηγεί ο διευθυντής του καναλιού στην εφημερίδα «Λε Μοντ». Αυτό που θορύβησε την ολλανδική κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά ενοικιάζονται από τους γονείς τους στην Εndemol.
Για να ξυπνήσουν...
... κάποιες συνειδήσεις, χρειάστηκε ένα παιδομάζωμα. Ζούμε σε μια εποχή που τα υπομένουμε όλα αδιάφορα, χωρίς να λέμε ούτε ναι ούτε όχι. Αν ήταν γραφτό να περάσουμε από αυτή τη βαρβαρότητα για να ζήσουμε κάποτε σε μια νέα εποχή των φώτων, έστω!
Πηγή:
e-keimena.gr
e-keimena.gr