Οι μεγάλοι έρωτες είναι άνθρωποι που δεν φανταζόμασταν καν - Point of view

Εν τάχει

Οι μεγάλοι έρωτες είναι άνθρωποι που δεν φανταζόμασταν καν





Σήμερα θα μιλήσουμε για τον/ην σύντροφο της ζωής μας. Εκείνον που οι περισσότεροι και περισσότερες αναζητούμε και ποια χαρακτηριστικά συνήθως πρέπει να φέρει για να είναι ο/η ιδανικός/η. Ο άνθρωπος που είναι ικανός να συνάψει μια μακροχρόνια σχέση και μαζί με τον οποίο μπορούμε να ζήσουμε τις χαρές του έρωτα, της αγάπης και της καλής επικοινωνίας.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας σύντροφος ζωής;

Η λίστα για τους περισσότερους ανθρώπους περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η καλή εμφάνιση, η καλή οικονομική κατάσταση, ένα ικανοποιητικό μορφωτικό επίπεδο, παιδεία. Το να προέρχεται από μια καλή οικογένεια, το να έχει καλή υγεία, να ταιριάζει μαζί μας στις θρησκευτικές, κοινωνικοπολιτικές πεποιθήσεις είναι παράγοντες που επίσης καθορίζουν σημαντικά τις επιλογές μας όσον αφορά τις μακροχρόνιες σχέσεις. Είναι όμως αυτά τα κριτήρια σωστά για την επιλογή;

Αν και το ζήτημα είναι πάντα υποκειμενικό, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα κοινωνικά στερεότυπα δεν είναι εκείνα που υπερέχουν πάντα, στις ερωτικές μας επιλογές. Υπάρχουν και κάποια άλλα κριτήρια που πολλές φορές δεν τα αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα καθώς λειτουργούν πολύ στη βάση του ασυνείδητου και καθορίζουν όμως σε μεγάλο βαθμό την ερωτική μας ζωή. Τα κριτήρια αυτά έχουν περισσότερο να κάνουν με βαθιές ψυχολογικές αλλά και σωματικές ανάγκες και κυρίως με τον πόθο και τις ερωτικές επιθυμίες.

Το πρώτο που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι δε χρειάζεται πάντα να ταιριάζουμε με τον άνθρωπο που επιλέγουμε για σύντροφο ζωής. Δεν είναι λίγοι οι ψυχολόγοι αλλά και οι βιολόγοι που υποστηρίζουν ότι δεν μας έλκουν οι άνθρωποι που μας μοιάζουν αλλά εκείνοι που διαφέρουν αρκετά από εμάς. Ο λαός το λέει απλοϊκά: Τα ετερώνυμα έλκονται. Οι επιστήμονες ως επί το πλείστον, σαν μια ανάγκη αλληλοσυμπλήρωσης των προσωπικοτήτων. 

Ψάχνουμε στον άλλο να βρούμε εκείνο που δεν έχουμε εμείς. Και δίνουμε στον άλλο εκείνο που δεν έχει και το αναζητά. Οι σχέσεις αυτές για πολλούς επιστήμονες, θεωρούνται ως αρκετά ισχυρές και μπορούν να αντέξουν στο χρόνο μιας και είναι πιο δύσκολο να αλλοιωθούν λόγω της καθημερινής ρουτίνας.

Σκεφτείτε το απλά. Είναι διαφορετικό να έχεις έναν άνδρα δίπλα σου για τον οποίο γνωρίζεις τα πάντα, μιας και μοιάζει πολύ σε εσένα, του οποίου τις αντιδράσεις μπορείς να προβλέψεις από τη στιγμή που μοιάζουν με τις δικές σου και που δε μπορεί να σου δώσει απαντήσεις στα θέματα εκείνα της ζωής για τα οποία αγωνιάς και ζητάς απαντήσεις και πολύ διαφορετικό να ζεις με έναν άνθρωπο που σε συμπληρώνει, που μπορεί να σου δείξει μονοπάτια της ζωής διαφορετικά από τα δικά σου, εκείνα που μέχρι τώρα δεν είχες ανακαλύψει. Ο έρωτας άλλωστε είναι μια εξερεύνηση του ίδιου μας του εαυτού μέσα από τον άλλο.

Πολλές φορές καταλήγουμε να συνάπτουμε σχέση με έναν σύντροφο που ποτέ δε θα μας περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ερωτευτεί. «Κάνεις πλάκα, πώς αυτός τα έφτιαξε με αυτή» ακούμε πολύ συχνά να λένε. 

Ο έρωτας πρέπει να καλύπτει βαθιές ανάγκες της προσωπικότητάς μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που ερωτεύτηκαν έναν άνδρα όχι για τη φυσική του εμφάνιση αλλά για την κάλυψη ψυχολογικών αναγκών. Αγάπησαν τον άνδρα εκείνο που τις βοήθησε να επουλώσουν τις πληγές τους, λόγου χάρη. Πού στάθηκε δίπλα τους σε μια μεγάλη δυσκολία και απέδειξε με αυτό τον τρόπο τον ανδρισμό του. 

Ερωτευόμαστε όχι εκείνους με τους οποίους φανταζόμαστε ότι μπορούμε να ζήσουμε τα μεγαλύτερά μας όνειρα ζωής αλλά εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι θα εξαφανίσουν τους μεγάλους μας φόβους στην προσπάθειά μας να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Εκείνους που νιώθουμε πως δε θα μας εξαπατήσουν, πως δε θα εκμεταλλευτούν την αδυναμία μας αλλά θα την αγαπήσουν που δε θα μας εγκαταλείψουν με την πρώτη ευκαιρία. Και αν αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας, σε ένα υποσυνείδητο τουλάχιστον επίπεδο λειτουργεί καταλυτικά, σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Συνδεόμαστε ερωτικά με κάποιον όταν εκείνος δείχνει όχι απλά να ενδιαφέρεται με εμάς αλλά να συμπληρώνει την προσωπικότητά μας με τρόπο καταλυτικό. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τα σωματικά μεγέθη, την ομορφιά, την εξωτερική εμφάνιση. Μπορεί και ο πιο άσχημος άνθρωπος του κόσμου, στα μάτια μας να φαντάζει απίστευτα γοητευτικός. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε. Η ομορφιά είναι υποκειμενική.

Και αν βρούμε μια τέτοια προσωπικότητα που να ανάψει για τα καλά εκείνο που αποκαλούμε ερωτική τρέλα; Μπορεί η σχέση που θα συνάψουμε να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια; Η τρέλα αυτή όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή, σταδιακά σβήνει. Το μυστικό όμως για να μη χαθεί έχει να κάνει με τη δική μας καλλιέργεια και αλλαγή, όχι πάντα με τη συμπεριφορά που έχει το ταίρι μας.

Τι ακριβώς εννοούμε; Ο σύντροφος της ζωής σας, θα σας φέρει καινούργια πράγματα στη ζωή. Όπως είπαμε και πριν θα ανοίξει καινούργιους ορίζοντες νέα μονοπάτια. Η πραγματική δουλειά στη σχέση αρχίζει αφού συναντήσουμε τον μεγάλο έρωτα, όπως τον αποκαλούμε. 

Οι νέες ιδέες, τα καινούργια συναισθήματα, οι σκέψεις που κάνουν επανάσταση σε μυαλό και καρδιά, πρέπει να βρουν πρόσφορο έδαφος στη ψυχή μας. Πρέπει να καλλιεργήσουμε την προσωπικότητά μας για να μπορέσουμε να συμπορευτούμε σε μια νέα ζωή.


via

Pages