Πώς το αλκοόλ δημιουργεί blackouts στον εγκέφαλό μας - Point of view

Εν τάχει

Πώς το αλκοόλ δημιουργεί blackouts στον εγκέφαλό μας





  Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των κενών μνήμης, τα blackouts διακρίνονται σε αποσπασματικά (fragmentary) και μακροπρόθεσμα (en bloc). Εάν μετά από υπενθύμιση θυμηθούμε τελικά τα γεγονότα που συνέβησαν, έχουμε να κάνουμε με αποσπασματικό κενό μνήμης ειδάλλως με μακροπρόθεσμο.


Σε αμφότερους τους δύο τύπους blackout, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, περιοχή που σχετίζεται άμεσα με την ανθρώπινη μνήμη. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ παρεμβαίνει στους υποδοχείς του ιππόκαμπου που μεταφέρουν το γλουταμικό (νευροδιαβιβαστή που μεταδίδει σήματα μεταξύ των νευρώνων) εμποδίζοντας ορισμένους από το να λειτουργήσουν σωστά και ενεργοποιώντας άλλους.




Με απλούστερα λόγια, η επίδραση του αλκοόλ είναι παρόμοια με την προχωρητική αμνησία υπό την έννοια ότι ο εγκέφαλος χάνει προσωρινά την ικανότητα του να δημιουργεί αναμνήσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από την ποσότητα του αλκοόλ που προφανώς σχετίζεται με την πρόκληση κενών μνήμης, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η ταχύτητα με την οποία πίνουμε καθώς και το αν έχουμε φάει νωρίτερα ή όχι.

Pages