
Εκδικούνται οι νεκροί;
Τη δεκαετία του 1960, ο Donald Winnicott περιέγραψε την «αρκετά καλή μητέρα» ως εκείνη που διαθέτει τον εαυτό της για να χρησιμοποιηθεί από το παιδί, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του για τροφή, ασφάλεια, αγάπη και «καθρέφτισμα». Προσφέρεται δηλαδή να γίνει ο δίαυλος του παιδιού με τον κόσμο αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.
Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις όπου η «αρκετά καλή μητέρα» του Winnicott δεν υφίσταται. Αντίθετα, η μητέρα αδυνατεί να διαθέσει τον εαυτό της στο παιδί και, αντ’ αυτού, προβάλλει τη δυσφορία της για εκείνο και τη σχέση μαζί του, τη δυσαρέσκεια δηλαδή που αισθάνεται η ίδια για τον εαυτό της.
Μάλιστα, για να μη βιώσει τον θυμό που διατηρεί προς τον εαυτό της (π.χ., που έκανε παιδί ενώ στην πραγματικότητα δεν ήθελε), προτιμά να εκλογικεύει την κατάσταση και να θυμώνει λέγοντας ότι το παιδί της είναι αρκετά απαιτητικό, δεν συμμορφώνεται με αυτά που εκείνη θέλει, πεινάει συχνά κ.ά.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η μητέρα χάνεται, πραγματικά ή συμβολικά. Το πρώτο είναι προφανές. Το δεύτερο συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, μια μητέρα πάσχει από κατάθλιψη ή δεν επιδιώκει (για διάφορους λόγους) να αποκτήσει μια ουσιαστική σχέση με το παιδί της. Τότε, αντί να αποτελεί μια σταθερή πηγή ζωντάνιας, καταντά συνώνυμο του απόμακρου, είναι «ωσεί παρούσα».
Μια κρύα, σχεδόν άψυχη φιγούρα, την οποία το παιδί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει για να τραφεί ψυχικά και να αναπτυχθεί. Αυτή η απόσυρση της μητέρας από τη σχέση βιώνεται από το παιδί ως απώλεια με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το παιδί δεν χάνει απλώς τη μητέρα του, αλλά τη μητέρα μέσα του — χάνει, δηλαδή, ένα κομμάτι του εαυτού του.
Η σχέση με τους ανθρώπους δεν λαμβάνει χώρα μόνο έξω από το δέρμα μας, αλλά κυρίως εσωτερικά. Υπάρχει μια εξωτερική μητέρα και ένας εσωτερικός χώρος, μια μορφή στον ψυχισμό, «ένα δωμάτιο» που νοηματοδοτείται ως μητέρα. Αυτή η μορφή καθορίζει και την ικανότητά μας για αγάπη, για το αν αισθανόμαστε ότι αξίζουμε κλπ.
Όταν η μητέρα χαθεί, είτε εξαιτίας φυσικής απώλειας είτε επειδή η μητέρα έχει κατάθλιψη, είτε επειδή χρησιμοποιεί το παιδί για να καλύψει τις δικές της ανάγκες κ.ο.κ., εγκαθίσταται συχνά στον ψυχισμό ένα καταστροφικό μορφοείδωλό της, που επηρεάζει καθοριστικά τον εαυτό του παιδιού. Η απόσυρση της μητέρας από τη σχέση βιώνεται ως μη ανεκτή από το παιδί.
Έτσι, προσπαθεί να επανασυνδεθεί μαζί της, όχι μιμούμενο τη μαμά του σαν να ήταν εκείνη, αλλά με το να γίνεται εκείνη. Αν η μαμά, για παράδειγμα, δείχνει στο παιδί ότι το μισεί, το παιδί δεν θα δείξει απλώς μίσος στη μαμά, αλλά θα μισήσει τον εαυτό του. Υποκαθιστά τη λειτουργία της μητέρας μέσα του με πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο.
Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί αυτό το ψυχικό τραύμα —είχαν δηλαδή μια «νεκρή» ψυχικά μητέρα— διατηρούν μια ψυχική οργάνωση που μοιάζει με την κατάσταση «walking dead», δεν αισθάνονται ακριβώς ζωντανοί, ούτε είναι φυσικά νεκροί, είναι όμως ψυχικά απονεκρωμένοι.
Διατηρούν έναν εαυτό που μπορεί μεν να δείχνει ότι αγαπά, αλλά εγκαταλείπει ξαφνικά τον άλλο με τρόπο που τον τραυματίζει, ώστε να επαναβιώνεται το τραύμα που έχουν οι ίδιοι υποστεί. Έχουν την ανάγκη να επαναλαμβάνουν στην πράξη αυτές τις καταστάσεις, ώστε να αισθάνονται μια ιδιότυπη «ζωντάνια» της «βαλσαμωμένης» μητέρας μέσα τους.
Tags
# μεταφυσικά
# πνευματικά
# ψυχολογία
# feature
Share This
Newer Article
Η αλήθεια του μύθου της προόδου
Older Article
Αδιόρθωτες τεκνατζούδες και Επίδοξοι …γερο-Καζανόβες
“ειρήνη την εμήν δίδωμι υμίν”
sapfirosApr 25, 2025Έτσι διώχνουμε τους διαβόλους από κοντά μας
sapfirosApr 09, 2025ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν;
sapfirosApr 09, 2025
Marcadores:
μεταφυσικά,
πνευματικά,
ψυχολογία,
feature