Σκέψεις μοναχού που ησυχάζει στο κελί του - Point of view

Εν τάχει

Σκέψεις μοναχού που ησυχάζει στο κελί του




Κάποιος αδελφός έγραψε τα εξής και τα είχε τοποθετημένα διαρκώς εμπρός του, για να τον υπενθυμίζουν .
Έλεγε
Εξόδευσες την ζωή σου αφρόνως, ω κατησχυμένε άνθρωπε, και σου αξίζει κάθε τιμωρία. Τουλάχιστον όμως προφυλάξου τούτη την ήμερα πού σου έμεινε από τις ήμερες σου, πού πέρασες ματαίως, άπρακτες για τα αγαθά, άλλα πλούσιες για τα κακά. Μη ερώτησης για τον κόσμο ούτε για την κατάσταση σ' αυτόν ούτε για τους μοναχούς ή τις υποθέσεις των και πώς είναι ούτε για την ποσότητα της εργασίας των, και μη φροντίσεις για τίποτε παρόμοιο. Εξήλθες από τον κόσμο με μυστήριο και θεωρήθηκες νεκρός χάριν του Χριστού, να μη ζήσης λοιπόν για τον κόσμο ούτε για τα πράγματα του κόσμου, για να επιτυχής την ανάπαυση και απόκτησης ζωή εν Χριστώ.

Γίνε έτοιμος να δεχθείς κάθε όνειδος και ύβρη, κάθε χλευασμό και μομφή από όλους. και να τα δέχεσαι όλα ευχαρίστως, με την σκέψη ότι είσαι πραγματικά άξιος γι' αυτά, υπόμεινε κάθε πόνο και κάθε θλίψη και κίνδυνο από τους δαίμονες, των οποίων έπραξες προθύμως το θέλημα. Υπόφερε επίσης γενναία κάθε ανάγκη, και όλα όσα συμβαίνουν φυσικά και όλες τις πικρότητες, και με την πεποίθηση στον Θεό υπόμεινε και την στέρηση των αναγκαίων τροφών του σώματος, πού σε λίγο θα μεταβληθούν σε κοπριά.

Και όλα αυτά θέλησε να τα δεχθείς με την ελπίδα στον Θεό, μη περιμένοντας λύτρωση από άλλου ή παρηγοριά από άλλον απόθεσε την μεριμνά σου στον Κύριο, κατάκρινε τον εαυτό σου για όλους τους πειρασμούς σου ως αίτιων αυτών. Να μη σκανδαλιστείς σε κάτι και να μη μεμφθείς κανένα από αυτούς πού σε λυπούν διότι έφαγες από το απαγορευμένο δένδρο και απέκτησες διάφορα πάθη. Δέξου τίς πικρότητες με χαρά, για να σε ταράξουν λίγο, και έπειτα να γλυκαθείς.

Αλίμονο σε σένα και στην δυσώδη δόξα σου διότι εγκατέλειψες την ψυχή σου, σαν να είναι ανεύθυνη, ενώ είναι γεμάτη κάθε αμαρτία, και κατέκρινες άλλους με τον λόγο ή κατά διάνοια. Διότι σε ικανοποιεί, σε ικανοποιεί αυτή ή χοιρώδης τροφή, με την οποία τρέφεσαι έως τώρα. Ποια σχέσης υπάρχει ανάμεσα σε σένα και τους ανθρώπους, ω ρυπαρέ; Δεν ντρέπεσαι να συναναστρέφεσαι με αυτούς, αφού επέδειξες παράλογη διαγωγή; Αν προσέξεις σ' αυτά και τα κράτησης όλα, ίσως με την βοήθεια του Θεού σωθείς. Ειδεμή, θα απέλθεις στον σκοτεινό τόπο και στα σκηνώματα των δαιμόνων, των οποίων το θέλημα εξετέλεσε με αναίδεια. Ιδού, σε διαβεβαίωσα για όλα αυτά. Αν ό Θεός κινηθεί να σου ανταποδώσει τα δίκαια για τίς ύβρεις και τις μομφές, τις οποίες σκέφθηκες και ανέφερες εναντίον του όλον τον καιρό, όλος ό κόσμος θ' ασχοληθεί μ' εσένα. Λοιπόν παύσε από τώρα και υπόμεινε τις πικρές ανταμοιβές πού έρχονται σε σένα.

Όλα αυτά τα πράγματα υπενθύμιζε στον εαυτό του ό αδελφός όλον τον καιρό, ώστε, όταν θα του ερχόταν πειρασμός ή θλίψις, να μπόρεση να τα υπομείνει με ευχαριστία και να ωφεληθεί.
Είθε να υπομείνομε κι εμείς με ευχαρίστηση τα επερχόμενα και να ωφεληθούμε από την χάρι του φιλάνθρωπου Θεού, στον όποιο ανήκει ή δόξα και το κράτος στους αιώνες.
Γένοιτο.
 

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΙΚΩΝ ΙΣΑΑΚ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΛΟΓΟΙ ΑΣΚΗΤΙΚΟΙ -ΞΒ-ΠΣΤ-
ΠΑΤΕΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1991

 

Pages