1. Τα αρνείται, κάνει ότι δεν τα βλέπει, στρουθοκαμηλίζει, τα απωθεί από τη σκέψη του και αναβάλει την αντιμετώπισή τους, ναρκώνεται.
2. Παγώνει και ακινητοποιείται
3. Απομακρύνεται , το βάζει στα πόδια
5. Θυμώνει και ξεσπάει
7. Αρρωσταίνει και αυτοκαταστρέφεται
Ανώφελη ταραχή και επεξεργασία καταστροφικών σεναρίων
Στην καλύτερη των περιπτώσεων τα άτομα εκπαιδεύονται να κατανοούν μια κατάσταση, να βάζουν προτεραιότητες, να πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές, να διακρίνουν τις εναλλακτικές, να θέτουν στόχους, να βάζουν σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους τους.
Είναι όμως αυτό αρκετό;
Αυτή η προσέγγιση δεν εξετάζει τις ψυχολογικές αδυναμίες του ατόμου και φυσικά δεν ασχολείται με τις αξίες και την πνευματική διάσταση των προβλημάτων. Κόβοντας ένα κεφάλι από τη Λερναία Ύδρα ξεφυτρώνουν τρία στη θέση του. Αυτή η διαδικασία μοιάζει ατέρμονη . Χρειάζεται λοιπόν να κοιτάξουμε βαθύτερα και να ανακαλύψουμε το κρυφό μηχανισμό που γεννάει τα προβλήματα.
(1) Να αναρωτηθεί : «Γιατί έχει έρθει αυτό σε εμένα; Τι σημαίνει;»
«Τι έχει να μου διδάξει ;»
Θα καλωσορίσει τη δυσκολία σαν σοφό αλλά αυστηρό δάσκαλο. Η αποδοχή της κατάστασης θα οδηγήσει σε γαλήνια εξέταση χωρίς να ανατρέπεται η ψυχική ισορροπία με αρνητικά συναισθήματα.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα νηφάλιας έρευνας και σφαιρικής κατανόησης, θα ενεργοποιηθεί η πνευματική νοημοσύνη, που θα οδηγήσει φυσικά και αυθόρμητα στη ορθή λύση. Τα προβλήματα της καθημερινότητας λύνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενώ τα υπαρξιακά προβλήματα απλά διαλύονται....
Από το πρόσωπο ας επιστρέψουμε όμως στο άτομο.
Από εμένα εξαρτάται αν θα αντιμετωπίσω ένα πιεστικό γεγονός ως μια δυσάρεστη ενόχληση που πρέπει να απαλλαγώ το συντομότερο ή σαν μια πρόκληση για να φτιάξω το εσωτερικό μου μαργαριτάρι ! Αυτός είναι οσυνειδητός πόνος που μιλάει ο τέταρτος δρόμος και παράγει εκλέπτυνση της ουσίας . Αντίθετα ο μηχανικός πόνος που είναι προϊόν εσωτερικής σύγκρουσης και αντιφάσεων είναι σκέτη αιμορραγία ενέργειας. Ο μηχανικός πόνος δεν είναι πάντα οξύς και έντονος. Πιο συχνά είναι πολυποίκιλος, αδιόρατος. Μια κατάσταση που συνηθίζουμε να θεωρούμε «φυσιολογική» και να μην παρατηρούμε. Μπορεί να χαμογελάμε και να κάνουμε τους χαρούμενους, αλλά σαν μια σκιά μας ακολουθεί η θλίψη που κάνει περιστασιακά έντονη την παρουσία της.... Για να προχωρήσουμε εσωτερικά πρέπει να αγκαλιάσουμε τον συνειδητό πόνο και να θυσιάσουμε τον μηχανικό, που τον τροφοδοτούμε με την δικαιολόγηση. Ο Παύλος σε επιστολή προς Κορινθίους (Β 7:8-11) κάνει την ίδια διάκριση . Μιλάει για την κατά Θεόν λύπη σε αντίθεση με την κατά κόσμον λύπη : « ...Διότι η κατά Θεόν λύπη γεννά μετάνοιαν προς σωτηρίαν αμεταμέλητον' η λύπη όμως του κόσμου γεννά θάνατον». Οι περισσότεροι χριστιανοί που διαβάζουν την καινή Διαθήκη δεν αντιλαμβάνονται το εσωτερικό της νόημα. Σε ένα από τα γνωστικά βιβλία, στις Πράξεις του Ιωάννη, υπάρχει ένα χωρίο που περιέχει το ίδιο νόημα. «Αν γνωρίζατε πως να υποφέρετε (συνειδητά), θα μπορούσατε να μην υποφέρετε(μηχανικά)».
Ένα όστρακο είπε στο γειτονικό του όστρακο :
« Έχω μέσα μου ένα μεγάλο πόνο. Είναι βαρύς και σφαιρικός και μ' έχει πολύ καταπονήσει».
Και το άλλο όστρακο απάντησε με αλαζονική αδιαφορία. «Δοξασμένοι να είναι οι ουρανοί κι οι θάλασσες, εγώ δεν έχω κανέναν πόνο. Νιώθω ακμαίο και πλήρες, παντού, μέσα και έξω».
Εκείνη τη στιγμή περνούσε ένα καβούρι, άκουσε τα δύο όστρακα κι είπε σ' εκείνο που ένιωθε ακμαίο και πλήρες, παντού, μέσα κι έξω, «Ναι, εσύ νιώθεις ακμαίο και πλήρες, ο πόνος όμως, που υποφέρει ο γείτονάς σου είναι ένα μαργαριτάρι ανυπέρβλητης ομορφιάς».
Απόσπασμα από τον Περιπλανώμενο του Kahlil Gibran
Στο βιβλίο αυτό ένας εργάτης πέφτει θύμα της αγριότητας ενός επιστάτη που τον τραυματίζει θανάσιμα. Σώζεται από θαύμα και περιθάλπεται από ένα δάσκαλο. Μόλις αναρρώνει πλήρως δέχεται την εντολή να επιστρέψει στην ίδια φάρμα και να αντιμετωπίσει με πονηριά και συνειδητή στρατηγική τον επιστάτη, που δεν τον αναγνώρισε, για να κερδίσει τη μάχη με τους φόβους του. Μέσα από έξυπνη και τολμηρή συμπεριφορά καταφέρνει να εξουδετερώσει τον τυραννίσκο χωρίς να ασκήσει ο ίδιος βία εναντίον του. Αυτή η στρατηγική, όχι μόνο εξαφανίζει τον εγωισμό, αλλά και προετοιμάζει τους πολεμιστές για την τελική συνειδητοποίηση ότι το να είσαι άψογος είναι το μόνο που έχει σημασία στο μονοπάτι της γνώσης. Τίποτα δεν μπορεί να δοκιμάσει περισσότερο το πνεύμα του πολεμιστή (εσωτερικού ερευνητή), απ' ότι το να αντιμετωπίσει απίθανους ανθρώπους σε θέσεις ισχύος. Μόνο κάτω απ' αυτές τις συνθήκες μπορούν οι πολεμιστές να αποκτήσουν τη νηφαλιότητα και την ηρεμία που απαιτείται. Αν δεν είμαστε τυχεροί να συναντήσουμε έναν τυραννίσκο στον δρόμο μας , θα πρέπει να ψάξουμε για να τον βρούμε... Φυσικά πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για τη συνάντηση.... Το να νικηθείς από έναν ασήμαντο μικρό τύραννο δεν είναι θανάσιμο, αλλά είναι εξευτελιστικό.Βγαίνοντας από τη σπηλιά των ψευδαισθήσεων ο άνθρωπος αντικρίζει τον ήλιο να λάμπει παντού και τα θηρία που πριν τον τρόμαζαν μεταμορφώνονται σε ακίνδυνα ζωάκια....
Θα κλείσω με τα σοφά λόγια του Χαλίλ Γκιμπράν που μας διδάσκει στον Προφήτη, την αξία και τη χρησιμότητα του συνειδητού πόνου :
Και κείνος αποκρίθηκε:
Ο πόνος σας είναι το σπάσιμο του οστράκου που περικλείει τη γνώση σας.
Όπως το τσόφλι του καρπού πρέπει να σπάσει, για να βγει η καρδιά του στο φως του ήλιου, έτσι κι εσείς πρέπει να γνωρίσετε τον πόνο.
Κι αν μπορούσατε να κρατάτε στην καρδιά σας το θαυμασμό για τα καθημερινά θαύματα της ζωής σας. Ο πόνος δε θα σας φαινόταν λιγότερο θαυμαστός από τη χαρά σας.
Και θα δεχόσαστε τις εποχές της καρδιάς σας, όπως δέχεστε από πάντα τις εποχές που περνούν πάνω από τα χωράφια σας.
Και θα παρατηρούσατε με ηρεμία τους χειμώνες της θλίψης σας.
Πολλούς από τους πόνους σας τους διαλέγετε μονάχοι.
Είναι το πικρό φάρμακο που μ' αυτό ο γιατρός που είναι μέσα σας θεραπεύει τον άρρωστο εαυτό σας.
Γι' αυτό, να εμπιστεύεστε το γιατρό, και να πίνετε το φάρμακό του, σιωπηλά και ήρεμα.
Γιατί το χέρι του, αν και βαρύ και σκληρό, οδηγείται από το τρυφερό χέρι του Αόρατου,
Και η κούπα που σας δίνει, μ' όλο που καίει τα χείλη σας, είναι φτιαγμένη από τον πηλό που ο μεγάλος Αγγειοπλάστης μούσκεψε με τα δικά του άγια δάκρυα.
)
πηγη