Είμαστε συνειδητοί πρωταγωνιστές των πράξεων μας, ή μας κατευθύνει η μη συνειδητή πλευρά του νου μας;
Ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται τις συναισθηματικές αντιδράσεις σε 12 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ τις έλλογες στο διπλάσιο χρόνο. Ίσως γι' αυτό τα συναισθήματα μας φέρνουν, μερικές φορές, σε δύσκολη θέση.
Εξάλλου τα συναισθήματα είναι γνωστό ότι παρακάμπτουν τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την έλλογη και συνειδητή σκέψη. Τα έντονα συναισθήματα εισβάλουν, δίνοντας αποφασιστικότητα και ορμή στις σκέψεις μας, τις διεγείρουν και τις ισχυροποιούν. Σε ποιον δεν έτυχε να αναπηδήσει τρομαγμένος εξ αιτίας ενός ανόητου αστείου ή να κάνει μια υπερβολική σκηνή σε κάποιο οικείο πρόσωπο επειδή είμαστε "κακοδιάθετοι"; Γιατί κάτι τέτοιες στιγμές τα συναισθήματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο μας;
Σβησμένες αναμνήσεις και υποσυνείδητοι μηχανισμοί επηρεάζουν τη ζωή και τις πιο συνειδητές, φαινομενικά, επιλογές μας. Η επιστήμη επιστρέφει στον Φρόιντ.
Αν πάλι πιστεύετε ότι η επιλογή συζύγου είναι τελικά συμπτωματική, πλανάστε. Και σ' αυτή την περίπτωση σας παραπλανά το ασυνείδητο σας. Θυμάστε το οιδιπόδειο σύμπλεγμα του Φρόιντ; Υποστηρίζει ότι όλα τα παιδιά περνούν από ένα στάδιο ερωτικής προσκόλλησης προς τον γονέα του αντίθετου φύλου και ζηλότυπου μίσους για το γονέα του ίδιου φύλου. Ο Ντέιβτ Πέρετ στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκοτίας έδειξε ότι ως ενήλικες μας προσελκύουν ερωτικά εκείνα τα πρόσωπα που μας θυμίζουν την πρωταρχική εικόνα του προσώπου του πιο αγαπημένου από τους γονείς μας. Δηλαδή το ποια χαρακτηριστικά θα αναζητήσουμε στον ερωτικό μας σύντροφο το μαθαίνουμε από την παιδική μας ηλικία κοιτάζοντας τη μαμά και τον μπαμπά. Είναι μόνο μερικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τις διαισθήσεις του Φρόιντ.
Μεγάλο μέρος των όσων κάνουμε το οφείλουμε ακριβώς στην υπόρητη μνήμη. "Όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο, το ποδήλατο ή χειριζόμαστε εργαλεία, κάνουμε μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Και τα καταφέρνουμε τόσο καλά ακριβώς επειδή δεν συνειδητοποιούμε την κάθε μας κίνηση" μας εξηγεί ο Αλμπέρτο Ολιβιέρο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοψυχολογίας του ιταλικού CNR." Αν συμπεριφερόμαστε στο τιμόνι όπως στο πρώτο μας μάθημα οδήγησης - βγάζω ταχύτητα, ανάβω τη μηχανή, ανάβω το φλας, βάζω πρώτη κ.ο.κ.- τότε η κυκλοφορία θα ήταν πιο απελπιστική και θα συνέβαιναν περισσότερα ατυχήματα. Μάθαμε πράγματι κάτι μόνο όταν ξεχνάμε ότι το ξέρουμε. Το ασυνείδητο όμως λειτουργεί ακόμα πιο βαθιά.
Μερικές φορές προβάλουμε κάποια χαρακτηριστικά ενός αντιπαθητικού ή συμπαθητικού προσώπου σε ένα τρίτο πρόσωπο, θεωρώντας ασυνείδητα ότι ορισμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι τυπικά γνωρίσματα της συμπάθειας ή της αντιπάθειας. Ίσως γι' αυτό η πρώτη εντύπωση μας επηρεάζει περισσότερο από τις επόμενες. Σε ότι μας αφορά, έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Αν το κοινό γιουχάρει έναν ηθοποιό στο τέλος ενός μονολόγου, αυτός ίσως σκεφτεί ότι φταίει η κακή ερμηνεία του ή η άγνοια του κοινού. Η πρώτη υπόθεση αν και λογική είναι οδυνηρή, ενώ η δεύτερη αν και δεν είναι επώδυνη παραβλέπει την πραγματικότητα. Μας αρέσει να σκεφτόμαστε ότι είμαστε καλοί, πανέξυπνοι και τίμιοι. Υποσυνείδητα όμως ξέρουμε την αλήθεια.
Χωρίς τη συναίνεση του αρχαιότερου στρώματος του εγκεφάλου, αυτού που κληρονομήσαμε από τα ερπετά, δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επιλογές μας. Ο έλλογος εγκέφαλος χρησιμεύει μόνο για να δικαιολογεί.
Σύμφωνα με το διάσημο ψυχαναλυτή Καρλ Γιουνγκ (1875-1961), υπάρχουν συλλογικές εικόνες τις οποίες αποκαλεί "αρχέτυπα", όπως η σκιά, η ψυχή, ο σοφός γέροντας ή ο καλός και ο κακός. Αυτές διαμορφώθηκαν προ αμνημονεύτων χρόνων και ισχύουν για όλη την ανθρωπότητα, αφού βρίσκονται στο βαθύτερο στρώμα του συλλογικού ασυνείδητου. Υπάρχουν όμως κι άλλα αρχέτυπα που δεν είναι καθολικά, αλλά ισχύουν σε πιο περιορισμένες ομάδες: Έναν πληθυσμό, μια κοινωνική τάξη, μια γενιά.
Στον Ραπέιγ αποτάθηκε μια μεγάλη τυροκομική εταιρεία η οποία επιθυμούσε να εξαγάγει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ. Είχε προβάλει μεταφρασμένη στην Αμερική μια πολύ επιτυχημένη στη Γαλλία διαφήμισή της. Σ' αυτή, μια γυναίκα χαϊδεύει ερωτικά και μυρίζει με πάθος ένα κομμάτι τυρί. Στις ΗΠΑ η προβολή της διαφήμισης σημείωσε παταγώδη αποτυχία, χωρίς κανείς να μάθει το γιατί. Ο Ραπέιγ ανακάλυψε ότι οι Γάλλοι θεωρούν το τυρί ως κάτι ζωντανό, γι' αυτό η ηθοποιός το χαϊδεύει και το μυρίζει.
Μεταξύ των πολιτιστικών αρχετύπων υπάρχουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, τα οποία επίσης είναι ασυνείδητα. Όπως κατέδειξαν πρόσφατες έρευνες, ένας ενήλικος μπορεί να έχει συνειδητές πεποιθήσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με τις ασυνείδητες πεποιθήσεις του. Ακόμα και όσοι θεωρούν ότι δεν έχουν καθόλου προκαταλήψεις, όταν υποβληθούν στο τεστ του Μαζάριν Μπανάτζι, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, διαπιστώνουν ότι κάθε άλλο παρά απρόσβλητοι είναι.
Πώς εξηγείται η γέννηση αυτών των πολιτιστικών αρχετύπων; Για να κατανοήσει ο εγκέφαλος μας τον κόσμο, τον υποδιαιρεί σε κατηγορίες: Πρόσωπα, τόποι, πράγματα κ.λπ. "Αυτές οι υποδιαιρέσεις αποτελούν σημαντικό συστατικό της νοητικής μας ικανότητας", εξηγεί ο Μπανάτζι. Το μεγαλύτερο μέρος όλων όσα αποθηκεύονται στο ασυνείδητό μας προέρχεται από τον πολιτισμό που μας περιβάλλει. Πότε εγκαθίστανται στο νου μας τα στερεότυπα; "Ήδη στα πέντε τους χρόνια, πολλά παιδιά έχουν αφομοιώσει τα στερεότυπα του τι σημαίνει να είναι κάποιος γυναίκα, μαύρος ή ηλικιωμένος.
Εξάλλου όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να αποτελούμε μέρος μιας ομάδας, μιας κοινότητας, και η ταυτότητά μας προσκολλάται ή ταυτίζεται με ακόμα πιο αμφίσημες ταξινομήσεις: Ράτσα, φυλή ή κοινωνική τάξη. Η ένταξή μας σε κάποια ομάδα είναι πηγή ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να αποδοκιμάζουμε όσους δεν εντάσσονται σ' αυτή. Τείνουμε να βλέπουμε τους ομοϊδεάτες μας ως υποκείμενα, ενώ τους ανένταχτους ως άμορφη ανθρώπινη μάζα. Ακόμα κι όταν τα στερεότυπα περιέχουν ψήγματα αλήθειας, οδηγούν κατά κανόνα σε σοβαρά σφάλματα αξιολόγησης των άλλων, αφού εφαρμόζουμε σε ξεχωριστά άτομα γενικεύσεις που ίσως ισχύουν μόνο σε μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα.
Σε γενικές γραμμές πιστεύουμε πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε χάρη στη μεσολάβηση της συνειδητής βούλησής μας. Αν κλοτσήσουμε μια μπάλα νομίζουμε ότι την κλοτσιά την έδωσε το πόδι μας κι ότι αυτό συνέβη επειδή εμείς αποφασίσαμε να γίνει. Είναι όντως έτσι; Mπορεί και όχι. Όπως αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα, μεγάλο μέρος των πράξεων μας μας συμβαίνουν και ό,τι θεωρούμε ως προϊόν συνειδητής βούλησης πριν από κάθε πράξη δεν είναι άλλο από μια πλάνη που δημιουργεί ο εγκέφαλός μας.
Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν αυτή την υπόθεση ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης μιας ασθένειας που ονομάζεται "σύνδρομο του ξένου χεριού". Όσοι πάσχουν απ' αυτή έχουν την εντύπωση ότι το ένα τους χέρι κινείται από μια άγνωστη δύναμη, όπως στην περίπτωση του ασθενούς που περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το 1989 στο περιοδικό Archives of Neurology. "Στη διάρκεια μιας παρτίδας σκάκι, το αριστερό του χέρι έκανε μια κίνηση που ο ίδιος δεν ήθελε να κάνει. Όταν το δεξί του χέρι διόρθωσε την κίνηση, το αριστερό, προς μεγάλη έκπληξη του ασθενούς, επανέλαβε την εσφαλμένη κίνηση. Άλλες φορές, πάλι, ενώ ξεφύλλιζε ένα βιβλίο με το δεξί του χέρι, το αριστερό προσπαθούσε να το κλείσει. Ξυριζόταν με το δεξί χέρι και το αριστερό του ξεκούμπωνε το σακάκι".
Μελετώντας αυτές τις περιπτώσεις, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να καθορίσουν το αν η συνειδητή βούληση είναι ή δεν είναι παρούσα στη διάρκεια μιας πράξης. Στα κινούμενα σχέδια αυτό είναι εύκολο. Κάποια στιγμή ανάβει ένα λαμπάκι στο κεφάλι του ήρωα, ο οποίος, αφού κοιτάξει πρώτα δεξιά και μετά αριστερά, σπεύδει να εκτελέσει την εκούσια πράξη που σκέφτηκε.
Τέλος, 86 χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από την κίνηση αποκτούμε την επίγνωση ότι το δάχτυλο κινείται -ενώ αυτό παραμένει ακίνητο- και, τέλος, το δάχτυλο όντως κινείται. Mε λίγα λόγια, η κίνηση ενός δαχτύλου πυροδοτείται στον εγκέφαλο από μια διεργασία η οποία ονομάστηκε από τους ερευνητές Δυναμικό Ετοιμότητας, η ενεργοποίηση της οποίας διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει 331 χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από τη συνειδητή επιθυμία να κινήσουμε το δάχτυλο.
Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές στις λεγόμενες αυτόματες αντιδράσεις, όπως όταν πατάμε φρένο καθώς πετάγεται μπροστά μας ένας πεζός ή όταν πατάμε γκάζι μόλις ανάβει το πράσινο. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η αυτόματη αντίδραση λαμβάνει χώρα μέσα σε 200-300 χιλιοστά του δευτερολέπτου, και μάλιστα η κίνηση πραγματοποιείται προτού η συνείδηση αντιληφθεί το ερέθισμα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτό που μας κάνει να ενεργούμε σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι το ασυνείδητο. Η σημαντική συμμετοχή του ασυνείδητου στις ανθρώπινες πράξεις καταδείχτηκε το 1996 σε μια έρευνα όπου ως πειραματικό υποκείμενο χρησιμοποιήθηκε μια ομάδα φοιτητών.