7 σοβαρά προβλήματα που βασανίζουν τους τελειομανείς - Point of view

Εν τάχει

7 σοβαρά προβλήματα που βασανίζουν τους τελειομανείς





Μία σειρά από μελέτες, εξηγούν πώς ένας τελειομανής άνθρωπος, ενδεχομένως, να υποφέρει στη ζωή του.

Το να είναι κανείς τελειομανής είναι πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα, καθώς από τη μία μάλλον κανένας δεν μπορεί να του επισυνάψει χαρακτηρισμούς όπως “τεμπέλης”, από την άλλη όμως, ενδεχομένως να πιέζεται σε ορισμένες φάσεις της ζωής του, θέτοντας ακόμα και την υγεία του σε κίνδυνο.

Οι επιστήμονες έχουν επιχειρήσει επανειλημμένως να εντοπίσουν πώς ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου επηρεάζει την ψυχολογία, την υγεία και την ικανοποίησή του από τη ζωή γενικότερα. Με βάση διάφορες σχετικές έρευνες, λοιπόν, αυτά είναι τα πιο συχνά, σοβαρά προβλήματα για τους τελειομανείς.

Δυσκολεύονται να ικανοποιηθούν σεξουαλικά




Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Kent, οι τελειομανείς άνθρωποι είναι υπερβολικά επικριτικοί με τους εαυτούς τους, όπως και με τους συντρόφους τους, ακόμα και στο σεξ. Αυτή η στάση επηρεάζει το σεξουαλικό κομμάτι της σχέσης, με αποτέλεσμα τόσο οι ίδιοι όσο και οι παρτενέρ τους να αναφέρουν λιγότερη ερωτική ευχαρίστηση. Ειδικότερα οι γυναίκες σύντροφοι των τελειομανών ανδρών έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Έχουν περισσότερο άγχος και δεν μπορούν να το ξεπεράσουν





Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Emergency Mental Health and Human Resilience, οι τελειομανείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν αρνητικά σε μία τραυματική εμπειρία και να εμφανίσουν συμπτώματα μετατραυματικού άγχους. Άλλωστε, πολλές έρευνες έχουν εντοπίσει ότι οι τελειομανείς βιώνουν γενικά μεγαλύτερα επίπεδα άγχους, καθώς ο σύγχρονος κόσμος κάθε άλλο παρά σε τάξη βρίσκεται. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα στο Journal of Alternative and Complementary Medicine, οι τελειομανείς άνθρωποι όχι μόνο έχουν περισσότερο άγχος, αλλά δυσκολεύονται ακόμη και να το καταπολεμήσουν, καθώς η ίδια τελειομανία τούς δημιουργεί την ανησυχία ότι μπορεί να μην καταφέρουν να εφαρμόσουν τέλεια τακτικές όπως ο διαλογισμός ή συγκεκριμένες βαθιές ανάσες.

Εργάζονται περισσότερο και πιο σκληρά





Οι τελειομανείς μπορούν να επικεντρώνονται απολύτως στην εργασία που έχουν αναλάβει και να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση, ώστε να διακρίνουν τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες. Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά είναι η καλή πλευρά της τελειομανίας στη δουλειά. Η κακή πλευρά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, καθώς πολλές φορές, οι τελειομανείς καταλήγουν να εργάζονται περισσότερο και πιο σκληρά, ανίκανοι να κάνουν ένα απλό διάλειμμα αν δεν γίνουν όλα "σωστά", ακόμα και να αναλαμβάνουν εργασίες συναδέλφων τους. Όπως σημειώνουν ερευνητές σε σχετική μελέτη, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην ψυχική υγεία των τελειομανών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν στη δουλειά όπως θέλουν, όσο και στις σχέσεις τους και τη ζωή τους εκτός δουλειάς, καθώς δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.

Το ρίχνουν στο (ανθυγιεινό) φαγητό





Όπως σημειώνεται σε παλαιότερη έρευνα, η οποίαδημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι τελειομανείς είναι πιθανότερο ως αντίδραση σε ορισμένες καταστάσεις, να καταναλώνουν χωρίς μέτρο, λιπαρές τροφές και φαγητά με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, θέτοντας μακροπρόθεσμα την υγεία τους σε μεγάλο κίνδυνο. Ο λόγος που οδηγεί τους τελειομανείς πιο εύκολα στο ανθυγιεινό φαγητό, είναι το γεγονός ότι η τελειομανία τους πυροδοτεί πιο συχνά τέσσερις αιτίες της άμετρης κατανάλωσης: τις διαπροσωπικές αντιφάσεις, τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, το αίσθημα της κατάθλιψης και τον διατροφικό αυτοπεριορισμό.

Έχουν μία σκοτεινή πλευρά





Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychopathology and Behavioral Assessment, υπάρχει μία προηγουμένως ανεξερεύνητη, "σκοτεινή" πλευρά στην τελειομανία. Ειδικότερα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένοι τελειομανείς δεν είναι τελειομανείς με τους εαυτούς τους, αλλά με τους άλλους -δηλαδή, έχουν απαιτήσεις από τους άλλους να είναι τέλειοι. Αυτοί οι "εξωτερικά προσανατολισμένοι τελειομανείς", σύμφωνα με την έρευνα, είναι πολύ πιθανό να είναι ναρκισσιστές, αντικοινωνικοί και να έχουν μία επιθετική, "μαύρη" και επικριτική αίσθηση του χιούμορ. Το αποτέλεσμα είναι, τελικά, να μένουν μόνοι, καθώς οι υπόλοιποι τους αποφεύγουν, ως τοξικούς.

Ανησυχούν υπερβολικά για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνους





Όπως σημειώνεται σε έρευνα στο Journal of Eating Disorders, οι τελειομανείς ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι γύρω τους για τους ίδιους σε βαθμό εμμονής. Ως αποτέλεσμα, καταναλώνουν πάρα πολύ χρόνο στα ψώνια, μπροστά από τον καθρέφτη, στο μακιγιάζ και στις επεμβάσεις στην εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτή η στάση ζωής, όπως λένε οι ερευνητές, ενδεχομένως να δημιουργεί διατροφικές διαταραχές στους τελειομανείς, οι οποίοι σε μία προσπάθεια να ελέγχουν συνεχώς κάθε πτυχή του σώματός τους, οδηγούνται πιο εύκολα είτε στην ανορεξία είτε στη βουλιμία.

Οι τελειομανείς άνθρωποι κινδυνεύουν σοβαρά





Η τελειομανία είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που συνδέεται -εκτός από το χρόνιο άγχος, όπως προαναφέρθηκε- με τη χρόνια θλίψη και ένα διαρκές αίσθημα ανησυχίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Review of General Psychology. Ως εκ τούτου, προειδοποιούν οι ερευνητές, οι τελειομανείς άνθρωποι φλερτάρουν με την κατάθλιψη και το κυριότερο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίζουν αυτοκτονικές τάσεις.






via

Pages