3 λόγοι για τους οποίους αξίζει να παραιτηθείς - Point of view

Εν τάχει

3 λόγοι για τους οποίους αξίζει να παραιτηθείς






Μπορεί να ακούγεται επικίνδυνο εγχείρημα η παραίτηση, ειδικά από τη στιγμή που ζούμε σε μία χώρα όπου οι ευκαιρία μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Ωστόσο, για κάποιους ανθρώπους ισχύει ότι παραμένοντας εγκλωβισμένοι στους φόβους τους, παραιτούνται από τα θέλω τους και ακόμα και εν μέσω κρίσης, το κλείσιμο μίας πόρτας μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα μίας άλλης.






Όταν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από μία τρέχουσα κατάσταση και (σημαντικό) νιώθουμε και έχουμε υπολογίσει ότι μπορούμε να επιβιώσουμε μακριά της και χωρίς αυτήν, ενδεχομένως η παραίτηση να είναι το τελευταίο εμπόδιο μεταξύ ημών και συναρπαστικών εξελίξεων στο μέλλον. 

Τα συναισθήματα της λύπης και της απελπισίας, η έλλειψη δημιουργικότητας και η γκρίνια είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια που μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ωστόσο, ποιοι είναι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει πραγματικά να παραιτηθούμε; Το καναδικό Reader's Digest μίλησε με ειδικούς και μάζεψε έρευνες, επιχειρώντας να απαντήσει.

Οι ειδικοί, λοιπόν, εξηγούν τους λόγους που αξίζει να παραιτηθούμε από τη ψυχοφθόρα κατάσταση μας, όταν αυτή δεν μας ικανοποιεί, αλλά μας καταπίνει.

Όταν οι προσπάθειές μας δεν έχουν αποτέλεσμα





"Διδασκόμαστε από παιδιά ότι όταν παραιτούμαστε από κάτι, σημαίνει έχουμε αποτύχει”, σημειώνει ο Will Meek, συμβουλευτικός ψυχολόγος στο Vancouver. “Αλλά αντί αυτής της ντροπής, νομίζω ότι θα έπρεπε να διδάσκουμε την αξία του να γνωρίζουμε πότε πρέπει να σταματάμε κάτι".


Και η απάντηση στο ερώτημα "πότε;" είναι: όταν όσο μεγάλη προσπάθεια και αν έχουμε βάλει και συνεχίζουμε να βάζουμε στη προκείμενη κατάστασή μας, δεν βλέπουμε καμία βελτίωση -επί του παρόντος ή για εμάς- και δεν προβλέπεται να δούμε καμία βελτίωση στο μέλλον.

Όταν δεν έχουμε ποιότητα ζωής





Μένοντας σε μία κατάσταση η οποία δεν μας γεμίζει και δεν μας ικανοποιεί, μπορεί να καταλήξουμε "στραγγισμένοι" συναισθηματικά, καθώς αναγκάζουμε τον εαυτό μας να ζει σε ένα περιβάλλον άγχους και δυστυχίας. Σύμφωνα την Ένωση Αμερικανών Ψυχολόγων, τέτοιου είδους ένταση μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, να επιδεινώσει αρρυθμίες ή γενικά, να αυξήσει τον κίνδυνο αρρώστιας.


Επομένως, κάνοντας το βήμα απομάκρυνσης από αυτό το επιβαρυντικό περιβάλλον, μπορούμε να έχουμε μεγάλα οφέλη υγείας -ψυχολογικής και σωματικής. Ο Mark Franklin, πρόεδρος της CareerCycles, σημειώνει: “Όταν βλέπω τους ανθρώπους να αρχίζουν να κάνουν πράγματα που αγαπούν, παρατηρώ μία μεγάλη ανακούφιση”, παρά την αρχική, στιγμιαία θλίψη από την προηγούμενη παραίτηση.

Για να ανακαλύψουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε





Όταν το περιβάλλον δεν μας επιτρέπει να έχουμε ζωή μετά από αυτήν, τότε ουσιαστικά μάς στερεί μεγάλο μέρος της ζωής μας. Όταν δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πάθη ή ενδιαφέροντα μένοντας παγιδευμένοι σε έναν χώρο που μας ρουφάει, τότε μάλλον η παραίτηση μοιάζει ιδανική.


Σε μελέτη του 1999, ερευνητές του Χάρβαρντ παρατήρησαν πώς οι άνθρωποι που αλλάζουν περιβάλλον ή ρόλο, τείνουν να ανακαλύπτουν μία άλλη εκδοχή του εαυτού τους, λες και "δοκιμάζουν διαφορετικά ρούχα". Παρομοίως, αν απελευθερωθεί κανείς από μία κατάσταση η οποία τον κρατά δέσμιο του χρόνου, ίσως έχει πια την ώρα να ανακαλύψει έναν νέο εαυτό.


Tip: Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάποιος επιλέγει να παραιτηθεί, πρέπει να θυμάται ότι (α) η απόφαση είναι δική του, εκτός αν επηρεάζει τις ζωές και άλλων και (β) μετά την λήψη της απόφασης ή καλύτερα πριν, ο ίδιος είναι υπεύθυνος να ετοιμάσει ένα σχέδιο για τα επόμενα βήματά του.



Καλή τύχη.



via

Pages