Το αλφαβητάρι της ντροπής
Να λοιπόν ποια είναι τα πρώτα τρία πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζεις για την ντροπή:
1. Όλη τη νιώθουμε. Η ντροπή είναι παγκόσμια και είναι ένα από τα αρχέγονα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα μόνα άτομα που δεν μπορούν να νιώσουν ντροπή είναι εκείνα που τους λείπει η ικανότητα για ενσυναίσθηση και ανθρώπινη σύνδεση.
2. Όλοι φοβόμαστε να μιλήσουμε για την ντροπή.
3. Όσο λιγότερο μιλάμε για την ντροπή, τόσο περισσότερο ελέγχε ι τη ζωή μας.
Βασικά, η ντροπή είναι ο φόβος μας μήπως δεν είμαστε αξιαγάπητοι — δηλαδή το εντελώς αντίθετο από το να αγκαλιάσουμε την ιστορία μας και να αισθανόμαστε ότι αξίζουμε. Μετά από την ερευνά μου, ο ορισμός που έδωσα για την ντροπή είναι ο εξής:
Η ντροπή είναι η έντονα οδυνηρή αίσθηση ή το βίωμα που προέρχεται από την πεποίθηση ότι είμαστε ελαττωματικοί και επομένως ανάξιοι να αγαπηθούμε και να ανήκουμε.
Η ντροπή κρατά μακριά την αίσθηση της αξίας μας, πείθοντας μας ότι αν αγκαλιάσουμε την ιστορία μας θα κάνουμε τους άλλους να έχουν χειρότερη γνώμη για εμάς.
Συχνά οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι η ντροπή προορίζεται μόνο για εκείνους που έχουν επιβιώσει από φρικτά τραύματα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ντροπή είναι κάτι που το βιώνουμε όλοι.
Για όλους μας είναι δύσκολο να αγκαλιάσουμε τις “ζόρικες” ιστορίες μας κι αν έχουμε πασχίσει πολύ για να εξασφαλίσουμε ότι όλα φαίνονται “μια χαρά” απ’ έξω, το να πούμε την αλήθεια μας είναι μεγάλο ρίσκο για εμάς. Γι’ αυτό λατρεύει η ντροπή τους τελειομανείς: είναι τόσο εύκολο να μας κάνει να σωπάσουμε!
Πέρα από το φόβο μήπως απογοητεύσουμε τους άλλους με τις ιστορίες μας και τους διώξουμε μακριά, φοβόμαστε επίσης ότι αν τις πούμε, θα μας καταπλακώσουν. Φοβόμαστε ότι μία και μόνη εμπειρία, που στην πραγματικότητα είναι μόνο ένα απειροελάχιστο κομμάτι της συνολικής μας ιστορίας, θα καθορίσει το ποιοι είμαστε αν την πούμε.
Στο βιβλίο μου Νόμιζα ότι Ήμουν Μόνο Εγώ, γράφω πολλές τέτοιες ιστορίες. Εκείνη όμως που έρχεται πάντα πρώτη στο νου μου αφορά μια γυναίκα που βρήκε το θάρρος να πει στη γειτόνισσα της ότι ήταν αλκοολική σε ανάρρωση, για να εισπράξει την απάντηση: “Δεν νομίζω ότι μπορώ πια να αφήνω τα παιδιά μου να έρχονται να παίζουν στο σπίτι σου”.
Αφού η ντροπή είναι ο φόβος που έχουμε όλοι οι άνθρωποι ότι δεν αξίζουμε να αγαπηθούμε και να ανήκουμε, κι αφού όλοι οι άνθρωποι έχουμε την έμφυτη και αδιαμφισβήτητη ανάγκη να αγαπηθούμε και να ανήκουμε, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί η ντροπή θεωρείται συχνά “το κυρίαρχο συναίσθημα”.
Αφού όλοι βιώνουμε την ντροπή, τα καλά νέα είναι ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε ανθεκτικοί σ’ αυτήν. Η δύναμη απέναντι στην ντροπή είναι η ικανότητα να την αναγνωρίζουμε, να περνάμε από μέσα της εποικοδομητικά, διατηρώντας την αίσθηση της αξίας μας και την αυθεντικότητα μας και, ως αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας, να αναπτύξουμε περισσότερο το θάρρος, τη συμπόνια και τη σύνδεση με τους άλλους.
Η ντροπή έχει ανάγκη από τρία πράγματα για να απλωθεί ανεξέλεγκτα στη ζωή μας: τη μυστικότητα, τη σιωπή και την κριτική. Όταν μας συμβεί κάτι ντροπιαστικό κι εμείς το κρατάμε μέσα μας σαν εφτασφράγιστο μυστικό, αυτό μεγαλώνει και κακοφορμίζει. Μας καταβροχθίζει ολόκληρους.
Μετά από δέκα χρόνια έρευνας, διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα δύναμης απέναντι στην ντροπή έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
1. Κατανοούν την ντροπή και αναγνωρίζουν τα μηνύματα και τις προσδοκίες που η ντροπή πυροδοτεί μέσα τους.
2. Ασκούν την κρίση και την επίγνωση τους με το να ελέγχουν πόσο αληθινά μπορεί να είναι αυτά τα μηνύματα και οι προσδοκίες που μας λένε ότι το να είμαστε ατελείς σημαίνει ότι είμαστε ανεπαρκείς.
3. Βρίσκουν ανθρώπους που τους εμπιστεύονται και μοιράζονται μαζί τους την ιστορία τους.
4. Εκφράζονται ανοιχτά για την ντροπή — χρησιμοποιούν τη λέξη ντροπή, μιλούν για το πώς αισθάνονται και ζητούν αυτό που έχουν ανάγκη.
via