Η υπερφορολόγηση των πολιτών συνιστά τυπική περίπτωση εξουσιαστικής παράνοιας και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ανάκαμψης. Τα αντανακλαστικά συμπεριφοράς του πολιτικού προσωπικού της χώρας (γλώσσα, νοο-τροπία, πρακτικές) αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο τολμηρών μεταρρυθμίσεων.
Οι θεσμοί κοινωνικής αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας (συνδικαλισμός, ιδιωτικά ΜΜΕ, επιστημονικές εταιρείες, πολιτισμικές συσπειρώσεις) αποδείχνονται ή εξαγορασμένοι από την εξουσία ή απλώς αυτευνουχισμένοι από τον παρακμιακό αμοραλισμό.
Εκπλήσσει το πλήθος των πολυτελών εστιατορίων, που είναι κατάμεστα κάθε βράδυ. Κατακλυσμός και από καφετέριες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου ξημεροβραδιάζονται απίστευτες σε αριθμό μάζες νεολαίας. Παιδί πάνω από δέκα χρονών, χωρίς «σμάρτφον» ή και «τάμπλετ», μοιάζει να μην υπάρχει.
Η προσφυγή σε ετοιμοπαράδοτο φαγητό από οχούμενους διανομείς, είναι πανελλήνια κατεστημένη πρακτική. Ελληνικό σπίτι χωρίς plasma-τηλεόραση είναι απίθανο ενδεχόμενο.
Η παγιωμένη αναξιοκρατία μπορεί, λογικά, να είναι ένας από τους συντελεστές της νοσηρής κοινωνικής διπροσωπίας. Η αναξιοκρατία, δηλαδή το ρουσφέτι, δηλαδή το, αυτονόητο με κάθε κυβέρνηση (Δεξιάς, Κέντρου, Αριστεράς), κομματικό κράτος.
Ανεξέλεγκτη και η φρενίτιδα διορισμών, που εκπορεύονται απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο και αφορούν παρακρατικές (στην κυριολεξία) «λειτουργίες» άγρευσης εξαρτημένων ψηφοφόρων (όπως γινόταν και με την πράσινη ή τη γαλάζια λοιμική).
Δεν μπορεί να επιβιώσει ιστορικά μια κοινωνία όπου το δημόσιο λειτούργημα, η δημιουργική προσφορά, η ποιότητα και η συνέπεια φορολογούνται σαν αδιαφοροποίητη «παραγωγή έργου» από εξαναγκασμένους σκλάβους, ανδράποδα ή μηχανές.