Εκλεκτά

Η ψυχανάλυση του εξωγήινου
Με αφορμή ένα μικρό-καβγά στον κεντρικό σταθμό της Νέας Υόρκης, η αστυνομία συλλαμβάνει τον Prot. Επειδή όμως το άτομο αυτό ισχυρίζεται ότι έρχεται από έναν άλλο πλανήτη, τον K-Pax, οι αστυνομικοί τον παραδίνουν σε μια δημόσια ψυχιατρική κλινική του Μανχάταν. Εκεί θα τον αναλάβει ο Mark Powell, ένας έμπειρος ψυχίατρος που έχει έρθει αρκετές φορές στην καριέρα του αντιμέτωπος με τέτοια περιστατικά. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου να "επαναφέρει" στην πραγματικότητα τον Prot. 

Μέσα από τις συναντήσεις τους ο Prot θα του περιγράψει τον K-Pax και τις συνήθειες των κατοίκων του. 

Μέσα από την διήγηση αυτή ο καθηγητής θα προσπαθήσει να εντοπίσει στοιχεία που θα τον οδηγήσουν στην ταυτότητα του Prot, εάν βέβαια αυτός είναι γήινος. 

Ο χρόνος όμως πιέζει μιας και ο Prot δηλώνει ότι σύντομα θα επιστρέψει στον πλανήτη του. 

Παράλληλα όμως η παρουσία του βοηθά και τους υπόλοιπους ασθενείς της κλινικής να πάρουν ελπίδα. 

Εκείνος τους δίνει κίνητρα υποσχόμενος ότι φεύγοντας θα πάρει έναν μόνο μαζί του στο διαπλανητικό ταξίδι για τον K-Pax. 

Τελικά αυτό το ταξίδι θα γίνει η μήπως ο καθηγητής Powell θα ανακαλύψει την αλήθεια για τον Prot.Το K-Pax είναι μια ταινία γύρα από μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που βασίζεται στο βιβλίο του Gene Brewer. 

Το ενδιαφέρον στοιχείο του σεναρίου είναι ότι ποτέ δεν μαθαίνουμε την αλήθεια για τον Prot. 

Όλη η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την πάλη του ορθολογισμού με το "διαφορετικό". 

Και ακόμη και το τέλος - που φυσικά δεν θα αποκαλύψω - σηκώνει πολλές ερμηνείες. 

Το κλειδί στο K-Pax είναι οι ερμηνείες. 

Ο Kevin Spacey είναι απόλυτα πειστικός σαν Κ-Παξιανός, ενώ ο Jeff Bridges έχει πάνω του έναν ιδιαίτερα σύνθετο χαρακτήρα που καταφέρνει να ερμηνεύσει πολύ καλά. 

Το σίγουρο είναι ότι το K-Pax ανήκει στη λίστα με τις πρωτότυπες ταινίες εκείνης της χρονιάς και είναι από τις ταινίες που λέμε feel-good αφήνοντας ένα ευχάριστο συναίσθημα στο θεατή όταν αυτός βγαίνει από την αίθουσα.Υ.Γ. Μείνετε και παρακολουθήστε τους τίτλους τέλους, αφού μετά από αυτούς, εκδηλώνεται και η τελική θέση της ταινίας (μέσω του Bridges και πάλι) για την καταγωγή του Prot. Όχι ότι έχει και ιδιαίτερη σημασία.Share this: