Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ; - Point of view

Εν τάχει

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ;



Όσο πιο πολύ αλλάζουν τα πράγματα, τόσο μένουν ίδια. Οι άνθρωποι είναι ικανοί να αλλάξουν αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν αλλάζουμε σημαντικά, εκτός από κάποια γεγονότα στη ζωή μας που αλλάζουν. 

Ο πόλεμος, το διαζύγιο ή ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου, μπορεί μερικές φορές να μας κάνει να σταματήσουμε, να φύγουμε από τη ρουτίνα μας και να ρίξουμε μια γερή ματιά στη ζωή μας. 

Αλλά για κάποιους, ακόμα και αυτά δεν είναι αρκετά για να απομακρυνθούν από το δρόμο τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι τόσο δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να κάνουν απαραίτητες αλλαγές στη ζωή τους;
Ακολουθούν μερικοί λόγοι που οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή τόσο έντονα
Φοβούνται την αλλαγή
Η αλλαγή και το άγνωστο είναι τρομακτικά στους περισσότερους ανθρώπους. Είναι μέσα μας βιολογικά δύσκολα. Ναι, μας αρέσει να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα αλλά μόλις βρούμε κάτι που λειτουργεί για εμάς, τείνουμε να κολλάμε μαζί του ακόμα και αν σταματήσει να λειτουργεί με τον τρόπο που συνήθιζε. 

Φοβόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε και δεν καταλαβαίνουμε. Μας αρέσει να βρισκόμαστε στο στοιχείο μας. Είναι βολικό. Είναι τόσο βολικό που ακόμα και αν αναγκαστούμε να το αποκλείσουμε για λίγο εξαιτίας μιας περίστασης, θα επιστρέψουμε σε αυτό πάλι όσο πιο σύντομα μπορούμε. Ακόμα και αν μας πληγώνει, είναι οικείο σε εμάς και το κατανοούμε.
Δεν ξέρουν πώς να αλλάξουν
Ακόμα και αν ξεπεράσουμε το φόβο μας για την αλλαγή ίσως να μην ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε. Ίσως μας λείπουν τα βοηθήματα για να αναπτύξουμε ένα πλάνο για αλλαγή που θα αποδώσει στο τέλος. 

Για να αναπτύξουμε αυτό το πλάνο θα πρεπε να κάνουμε μια πολύ βαθιά ενδοσκόπηση και να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε στα αλήθεια, πριν ακόμα ξεκινήσουμε. Μερικοί τύποι απλά δεν είναι τόσο ικανοί για μια σκληρή ανάλυση των πράξεών τους. 

Δε θέλουν να δουν τόσο προσεκτικά επειδή φοβούνται αυτό που ίσως δουν. Αν δεν ξέρετε ποιοι είστε και τι θέλετε , τότε πώς θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να αλλάξετε;
Δεν ξέρουν ότι πρέπει να αλλάξουν
Δεν πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν επειδή αυτό που κάνουν είναι τόσο βολικό που απλά μοιάζει σωστό. Πρέπει να δείτε τον εαυτό σας ως εξωτερικοί παρατηρητές για να δείτε τα ελαττώματά σας και τα λάθη σας. 

Οι άνθρωποι βρίσκουν τι δουλεύει για αυτούς  και κολλάνε με αυτό ακόμα και αν δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουν ή να πάρουν τα αποτελέσματα που θέλουν. Οι προπονητές υπάρχουν στα σπορ ακριβώς για αυτό το λόγο. 

Ο σκοπός τους είναι να είναι αυτή η εξωτερική φωνή που λέει στον παίκτη ότι κάνει κάτι που θα μπορούσε να γίνει καλύτερο ή πιο αποτελεσματικό. Χωρίς να έχετε κάποιον να σας δείχνει τα ελαττώματά σας, θα νομίζετε ότι κάνετε αυτό που κάνετε τέλεια, επειδή σας φαίνεται τέλειο. Φαίνεται σωστό παρόλο που το κάνετε άσχημα.
Οι άνθρωποι γύρω τους, τους ενθαρρύνουν να μην αλλάξουν
Τείνετε να κάνετε πράγματα που ο καθένας γύρω σας κάνει. Είναι δύσκολο να χάσετε βάρος αν όλοι γύρω σας το παρακάνουν με το φαΐ. Είναι δύσκολο να σταματήσετε το κάπνισμα αν ζείτε μαζί με κάποιον καπνιστή. Είναι δύσκολο να κόψετε το ποτό αν περνάτε πολύ από τον ελεύθερο χρόνο σας σε ένα μπαρ. 

Δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να αλλάξουν, αλλά συνεχώς δελεάζονται να μην αλλάξουν.
Η αλλαγή είναι δύσκολη
Η αλλαγή απαιτεί πολλή προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Μερικοί άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν θυσίες για την αλλαγή που θέλουν. 

Είναι τόσο εύκολο να είναι κάποιος εφησυχασμένος και να μην αλλάζει. Η αλλαγή απαιτεί αποφασιστικότητα και επιμονή και τίποτε λιγότερο.
Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους
Πριν αλλάξετε θα πρέπει να παραδεχτείτε τα λάθη σας και να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να κάνετε κάτι διαφορετικό. Είναι πολύ εύκολο να ρίξετε το φταίξιμο για τις αποτυχίες σας στους άλλους. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε αυτά τα ελαττώματα και να αποφασίσετε ότι αυτά δεν είναι αυτά ή αυτοί που θέλετε να είστε.
Ο φόβος της αναμονής
Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι αν αλλάξουν επιτυχώς την κατάστασή τους ή την προοπτική τους, θα περιμένουν από αυτούς να αποδίδουν σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο. Αυτό το μεγαλύτερο επίπεδο ίσως απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και αφοσίωση από αυτή που είναι πρόθυμοι να δώσουν.

Pages