Βέβαια, ρόλο παίζει και το ποιος έβαλε το τέλος αλλά και τα συναισθήματα που υπήρχαν.
Ωστόσο, το συνηθισμένο είναι οι άντρες να γίνονται πιο γρήγορα καλά μετά από έναν χωρισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Ή μήπως όχι;
Παλιότερη έρευνα, δε, ανέφερε πως οι γυναίκες έδειξαν σημάδια αυξημένης εξωστρέφειας μετά από έναν χωρισμό, ενώ οι άντρες έγιναν λιγότερο ενσυνείδητοι και περισσότερο ασταθείς συναισθηματικά, καθώς βρήκαν τον χωρισμό αποθαρρυντικό.
«Ο άντρας είναι πιθανό να αισθανθεί βαθιά απώλεια και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό γιατί σκέφτεται πως θα πρέπει να αρχίσει να είναι και πάλι ανταγωνιστικός για να αντικαταστήσει αυτό που έχασε ή ακόμα χειρότερα γιατί θα σκέφτεται πως η απώλεια είναι αναντικατάστατη».
« Οι γυναίκες τείνουν να εκφράζουν τη στενοχώρια τους με κατάθλιψη, ενώ στους άνδρες δημιουργεί προβλήματα ουσίας.
Ενδεχομένως τα αποτελέσματα της έρευνάς μας για την ψυχική υγεία και τη μετάβαση στην ενηλικίωση να οφείλονται στο γεγονός ότι οι νεαροί άνδρες έχουν ελάχιστα άτομα στα οποία εκμυστηρεύονται τις πολύ προσωπικές τους σκέψεις πέρα από την ερωτική τους σύντροφο.
Είναι μάλιστα πιθανό κάποιοι να καταφύγουν στο αλκοόλ.
Αντιθέτως οι γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν στενή σχέση με φίλους, ή την οικογένειά τους, από τους οποίους ζητούν βοήθεια και συμπαράσταση. »
οι άνδρες απολαμβάνουν μεγαλύτερα συναισθηματικά οφέλη από τα θετικά στοιχεία μιας σχέσης, γεγονός που συνεπάγεται ότι η ψυχική τους υγεία επηρεάζεται περισσότερο από το άγχος που προκαλεί ένας χωρισμός.
Το ποσοστό αυτοκτονίας των ανδρών που έχουν βιώσει ερωτική απόρριψη είναι από τρεις ως τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των εγκαταλειμμένων γυναικών.
Αν λάβουμε δε υπόψη τον συνδυασμό θλίψης και αλκοόλ, σίγουρα ο πόνος του χωρισμού οδηγεί στον θάνατο ορδές ανδρών σε αυτοκινητικά δυστυχήματα, καβγάδες και παρόμοια περιστατικά.