Περιστασιακό σεξ: Ωφέλιμο ή επιβλαβές για την ψυχολογία μας;
Το περιστασιακό σεξ «αξίζει» την κακή φήμη που έχει για την ψυχολογική κατάσταση και τη διάθεση του ατόμου;Αν και προβάλλεται στα Μέσα ως μια εμπειρία κατ’ εξοχήν επιζήμια για τα συναισθήματά μας, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο φαινόμενο που επηρεάζει διαφορετικά κάθε άνθρωπο.


Το περιστασιακό σεξ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως ωφέλιμο ούτε ως επιζήμιο. Το αν συνοδεύεται από θετικές ή αρνητικές εκβάσεις εξαρτάται από την άποψη που έχει ένα άτομο για αυτό.


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε φοιτητές, το περιστασιακό σεξ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, καθώς συχνά συνοδεύεται από καλύτερη διάθεση και λιγότερο στρες.


Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές αναζήτησαν συσχετίσεις ανάμεσα στη σεξουαλική συμπεριφορά και τα επίπεδα ευεξίας των νέων. Δεν παρατηρήθηκαν ούτε ξεκάθαρα θετικές αλλά ούτε και ξεκάθαρα αρνητικές συσχετίσεις, ωστόσο οι ερευνητές σε δεύτερη φάση κατέληξαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα: ότι η επίδραση του περιστασιακού σεξ στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου επηρεάζεται από το λεγόμενο «κοινωνικο-σεξουαλικό προσανατολισμό» του, δηλαδή από το πώς νιώθει ένα άτομο όταν κάνει σεξ εκτός μόνιμης σχέσης.


Με άλλα λόγια, εάν κάποιος θεωρεί ότι το σεξ είναι υγιές και ικανοποιητικό τόσο με έναν προσωρινό όσο και με έναν μόνιμο ερωτικό σύντροφο, απολαμβάνει τα οφέλη του περιστασιακού σεξ, ενώ αντίθετα εάν κάποιος δεν μπορεί να «λειτουργήσει» σεξουαλικά εκτός μόνιμης σχέσης, τότε δεν απολαμβάνει τα οφέλη του περιστασιακού σεξ και επιβαρύνεται ψυχολογικά.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Άξια Λόγου

[άξια λόγου][bleft]

Ψυχολογία

[ψυχολογία][threecolumns]

Φιλοσοφία

[φιλοσοφία][threecolumns]

Μεταφυσικά

[μεταφυσικά][list]

Εκλεκτά

[εκλεκτά][twocolumns]

Πνευματικά

[πνευματικά][grids]

Απόψεις

[απόψεις][bsummary]