Home
ψυχολογία
feature
Ψάχνετε για συναισθηματική οικειότητα στη ζωή σας; Μάθετε τον τρόπο να τα καταφέρετε
Ψάχνετε για συναισθηματική οικειότητα στη ζωή σας; Μάθετε τον τρόπο να τα καταφέρετε
Το να νιώθουμε συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αποτελεί μια βαθιά ικανοποιητική εμπειρία. Ωστόσο, πολύ συχνά λείπει από τις σημαντικές σχέσεις μας. Η συναισθηματική οικειότητα καλλιεργείται όταν 2 άνθρωποι ή όλοι όσοι εμπλέκονται νιώθουν ασφαλείς ο ένας με τον άλλο.
Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι το εξής: τι δημιουργεί ασφάλεια; Παρακάτω περιγράφονται 6 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική οικειότητα στις πιο σημαντικές σχέσεις σας.
1. Αναλάβετε την ευθύνη για τα δικά σας συναισθήματα και ανάγκες
Όταν κάθε άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα δικά του συναισθήματα και ανάγκες, τότε κανείς δεν φοβάται ότι θα κατηγορηθεί για τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το άλλο άτομο. Νιώθουμε ασφαλείς όταν ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να τα βάλουν μαζί μας αν πούμε ή κάνουμε κάτι που δεν αρέσει σε κάποιον άλλο.
2. Να είστε πρόθυμοι να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας, τόσο μόνοι σας όσο και μαζί με τον/τη σύντροφό σας
Νιώθουμε ασφαλείς όταν γνωρίζουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Αν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ένα πρόβλημα διότι το άλλο πρόσωπο μπορεί να θυμώσει, να αμυνθεί, να αντιδράσει ή να φύγει, η συναισθηματική οικειότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί.
3. Πιστέψτε στην καλοσύνη τη δική σας αλλά και των άλλων
Θεωρούμε ότι ο/η σύντροφός μας, τα μέλη της οικογένειας ή οι στενοί μας φίλοι ποτέ δεν θα μας έβλαπταν σκόπιμα κι έτσι ξέρουμε ότι αν νιώσουμε ότι μας πλήγωσαν αυτό είναι κάτι που δεν έγινε ηθελημένα. Έτσι, είναι ευκολότερο να το συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την κατάσταση μέσα μας αλλά και μεταξύ μας.
4. Να δείχνετε φροντίδα, ευγένεια και συμπόνια στους άλλους και να μην γίνεστε επικριτικοί
Ένας από τους γρηγορότερους τρόπους για να υπονομευτεί η συναισθηματική οικειότητα είναι το να είστε επικριτικοί. Όταν φοβόμαστε μήπως κάποιος μας κατακρίνει, νιώθουμε αγχωμένοι κι όχι ασφαλείς, ανοιχτοί ή συναισθηματικά συνδεδεμένοι μαζί του.
Συνειδητά και συστηματικά επιλέξτε να δείχνετε καλοσύνη και συμπόνια στους άλλους – αλλά και στον εαυτό σας – διότι αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας που επιτρέπει στη συναισθηματική οικειότητα να ανθίσει. Πρέπει να είμαστε σε θέση να βασιζόμαστε στο ενδιαφέρον του άλλου ώστε να νιώθουμε ασφάλεια, η οποία είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική οικειότητα.
5. Όταν βρίσκεστε μαζί με κάποιον, να είστε παρόντες 100%
Το να είμαστε παρόντες είναι απαραίτητο για να αναπτυχθεί η συναισθηματική οικειότητα. Αυτό σημαίνει να είμαστε παρόντες με το σώμα, με την καρδιά και την ψυχή μας και όχι μόνο με τον νου μας.
Αν και μπορούμε να συνδεθούμε μεταξύ μας διανοητικά, πρέπει να είμαστε παρόντες με την καρδιά και την ψυχή μας προκειμένου να συνδεθούμε συναισθηματικά. Μέσα από τα συναισθήματά μας συνδεόμαστε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μέσα από τη σκέψη μας. Για να συνδεθούμε μέσω των συναισθημάτων μας, πρέπει να είμαστε παρόντες και πρόθυμοι να τα μοιραστούμε. Παρ’ όλο που όταν συμβαίνει αυτό ίσως νιώθουμε ευάλωτοι, είναι απαραίτητο για τη συναισθηματική σύνδεση.
6. Δείξτε τιμιότητα και ακεραιότητα προκειμένου να γίνετε αξιόπιστοι
Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο, ώστε να είμαστε ανοιχτοί και ευάλωτοι. Είναι αναγκαίο να αφοσιωθούμε στο να είμαστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλο ακόμα και όταν είναι δύσκολο. Η ακεραιότητα είναι σημαντική για τον καθένα από εμάς. Ακεραιότητα σημαίνει να μην συμπεριφερόμαστε με τρόπους που αντιβαίνουν τη συνείδησή μας. Όταν παραμένουμε πιστοί στην καλοσύνη μας, γινόμαστε αξιόπιστοι.
Χρειάζεται χρόνος για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη που θα μας οδηγήσει σε συναισθηματική οικειότητα. Πρέπει να βιώσουμε πολλές διαφορετικές καταστάσεις με τον άλλο ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη για τη διαρκή συναισθηματική οικειότητα.
Σε μια σχέση όλα αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία τόσο για τη συναισθηματική όσο και για τη σεξουαλική οικειότητα. Η συναισθηματική οικειότητα οδηγεί στη σεξουαλική οικειότητα ανάμεσα στους συντρόφους, γεγονός που εξηγεί το γιατί υπάρχει συχνά περισσότερο πάθος στην αρχή μιας σχέσης πάρα ύστερα από πολλά χρόνια.
Προτού οι σύντροφοι χτίσουν τείχη ανάμεσά τους με σκοπό να μην πληγωθούν, συχνά είναι ανοιχτοί, δοτικοί και παρόντες στη σχέση τους, γεγονός που διευκολύνει την παθιασμένη σεξουαλική οικειότητα. Πολλές φορές αυτό είναι προσωρινό επειδή η βαθύτερη εμπιστοσύνη δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί και οι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους όταν οι φόβοι τους πυροδοτούνται.
Όταν οι άνθρωποι κάνουν μακροπρόθεσμες και αφοσιωμένες σχέσεις, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους παραμένοντας πρόθυμοι να μάθουν ο ένας τον άλλο. Έχουν εμπιστοσύνη στην καλοσύνη του/της συντρόφου τους, είναι παρόντες, ευγενικοί, δοτικοί, συμπονετικοί, ειλικρινείς και αξιόπιστοι με τον εαυτό τους και μεταξύ τους με αποτέλεσμα τόσο η συναισθηματική όσο και η σεξουαλική τους οικειότητα να εμβαθύνει συνεχώς.
Άρθρο της Margaret Paul Ph.D
Tags
# ψυχολογία
# feature
Share This
Newer Article
Ο μαθηματικός τύπος της συμβίωσης
Older Article
Ψυχαναγκαστική προσωπικότητα: Πως επιδρά στην ερωτική ζωή;