150.000.000 υποψήφιοι γιά μιά κοκόνα (κοκκώνα) - Point of view

Εν τάχει

150.000.000 υποψήφιοι γιά μιά κοκόνα (κοκκώνα)






  Γιατί χρειάζονται εκατομμύρια σπερματοζωάρια, ενώ μόνο ένα θα γονιμοποιήσει το ωάριο; Πόσα σπερματοζωάρια έχει μια εκσπερμάτιση και τελικά πόσο σπέρμα χρειάζεται για να μείνεις έγκυος; Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

 Μια εκσπερμάτιση περιέχει περίπου 100 με 200 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Ένας άνδρας μπορεί να παράγει την ημέρα μέχρι και 150 εκατομμύρια σπερματοζωάρια, το οποίο σημαίνει ότι κάθε δευτερόλεπτο παράγει 1500 σπερματοζωάρια.

  Η μάχη που δίνουν τα σπερματοζωάρια για να βρουν και να γονιμοποιήσουν το ωάριο είναι ανελέητη. Δεν έχουν καμία βοήθεια από τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.




 Πρώτο εμπόδιο είναι ο τράχηλος, ένας πολύπλοκος λαβύρινθος που εμποδίζει πολλά σπερματοζωάρια τελικά να εισέλθουν.

 Αυτά που τα καταφέρνουν, πρέπει να περάσουν μέσα από μια “εχθρική” μήτρα και να οδηγηθούν σε μια στενή είσοδο, τη σάλπιγγα.

  Όσα περάσουν – πολύ λίγα σε αριθμό – συναντούν τελικά το ωάριο.


  Το ταξίδι των σπερματοζωαρίων προς το ωάριο

  Μέσα σε 30-60 λεπτά από την είσοδο στον κόλπο, το 99% των σπερματοζωαρίων θα έχει πεθάνει. Μερικά εκατομμύρια θα συνεχίσουν να προχωρούν προς τη σκοτεινή πλευρά του κόλπου. Εδώ βοηθάει ο γυναικείος οργασμός που, όταν βρίσκεται σε ωορρηξία, προκαλεί την έκχυση οιστρογόνων στον οργανισμό, μαλακώνοντας τη σκληρή βλέννα που φράζει τον τράχηλο.

 Η τραχηλική βλέννα θα στάξει μέσα στον κόλπο, προσφέροντας ζωή στα σπερματοζωάρια που έχουν απομείνει.

 Τώρα ένα μικρό ποσοστό σπερματοζωαρίων θα τα καταφέρει. Πόσα σπερματοζωάρια είναι αυτά; 60.000 περίπου.

 Η δύσκολη διάβαση από τον τράχηλο, αφήνει ακόμα λιγότερους επιζώντες. Ο τράχηλος είναι έξυπνος και επιλέγει μόνο τα καλά φτιαγμένα σπερματοζωάρια για να προχωρήσουν προς τα μέσα.

  3.000 σπερματοζωάρια περίπου θα συνεχίσουν το ταξίδι προς ένα μικρό άνοιγμα που οδηγεί στις σάλπιγγες.

 Η ωορρηξία προκύπτει από μία πλευρά κάθε μήνα. Έτσι, όταν το ωάριο θα κατέβει π.χ. από την αριστερή ωοθήκη, η μήτρα κάνει μυϊκές συσπάσεις από την αριστερή πλευρά, οδηγώντας εκεί τα περισσότερα σπερματοζωάρια από αυτά που έχουν απομείνει.

 Ο βασικός σκοπός της μήτρας είναι να δεχτεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο [(εφόσον γονιμοποιηθεί το ωάριο.) Δεν είναι σχεδιασμένη να δέχεται σπερματοζωάρια ή οτιδήποτε άλλο.]

 Για το λόγο αυτό, η αντίδραση του γυναικείου ανοσοποιητικού συστήματος θα είναι να σκοτώσει τα σπερματοζωάρια διότι τα βλέπει ως εισβολείς. Για να τα σκοτώσει χρησιμοποιεί χιλιάδες λευκοκύτταρα.

  Αφού εξοντωθούν χιλιάδες σπερματοζωάρια, μόνο λίγες δεκάδες θα καταφέρουν να φτάσουν στην είσοδο προς τη σάλπιγγα.

 Εδώ, μόνο οι επιδέξιοι κολυμβητές θα περάσουν, ενώ όλοι οι άλλοι θα αποκλειστούν.

 Τα 10 εκατοστά μέσα στη σάλπιγγα είναι το πιο φιλικό μέρος έως τώρα για τα λίγα σπερματοζωάρια που είχαν τη σωστή μοριακή δομή και κατάφεραν να περάσουν: από λίγες δεκάδες έως ακόμα και 2-3 στον αριθμό!

 Εδώ το σπέρμα μπορεί να ζήσει από ώρες έως μέρες. Ο σκοπός του σπέρματος είναι να περιμένει το ωάριο να εμφανιστεί και μόλις γίνει αυτό, να κολυμπήσει και να φτάσει πρώτο στον εσωτερικό πυρήνα κι έτσι να σφραγίσει τη νίκη του.


  Τι συμβαίνει κατά τη γονιμοποίηση;

  Ωάριο και σπερματοζωάριο συναντήθηκαν!

 Μόλις το σπερματοζωάριο εισχωρήσει στο ωάριο, η ουρά θα μείνει απ’ έξω, ενώ το κεφάλι του κυριολεκτικά θα εκραγεί! Το νικηφόρο σπερματοζωάριο θα αποσυντεθεί άμεσα, καθώς το ανδρικό γενετικό υλικό θα ενωθεί με το γυναικείο DNA.

 Τα γυναικεία χρωμοσώματα θα ενωθούν με τα ανδρικά και σε αυτό το σημείο επίσημα θα δημιουργηθεί μια νέα ζωή!


  Αν η αναλογία του εκλεκτού είναι 1/200.000.000, τότε οι 144.000 
sealed  δεν είναι και λίγοι και μάλιστα παρθένοι!

Pages