Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού (Περιεχόμενα) - Point of view

Εν τάχει

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού (Περιεχόμενα)





Αφού ολοκληρώθηκε η ανάρτηση της Φιλοκαλίας των Ιερών Νηπτικών, τώρα μπορώ απερίσπαστα να ασχοληθώ με τις "Περιπέτειες ενός προσκυνητή". Κάντε υπομονή και πολύ γρήγορα θα είναι όλο δικό σας. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση.




Είναι ένα πνευματικό βιβλίο υψηλής αξίας. Δεν χάνει κανείς το ενδιαφέρον του. Σκεφθείτε ποιο άλλο βιβλίο θα μπορούσε να είναι τόσο ενδιαφέρον μετά από τόσα χρόνια; 'Aρα η Ακαδημία ΑΘηνών ήξερε τι έκανε ... Μπράβο της!

Το βιβλίο τούτο που ο συγγραφεύς του είναι άγνωστος, εγράφηκε πρωτότυπα εις την ρωσσική γλώσσα γύρω εις το έτος 1853. Το πρωτότυπο του έργου τούτου ευρέθηκεν εις το Άγιον Όρος το έτος 1884 οπότε κι ετυπώθηκε εις την πόλι Καζάν που ευρίσκεται εις τα Ουράλια Όρη. Από την έκδοσιν αυτή μόνο τρία ή τέσσερα αντίτυπα σώζονται εις την Ευρώπη, έξω από τη Ρωσσία. Το αριστούργημα τούτο, όπως το χαρακτήρισαν εις την Ευρώπη θεολόγοι που εντρύφησαν πνευματικά σ' αυτό, ομιλεί για έναν ορθόδοξο χριστιανό προσκυνητή, που ταξιδεύει με την δίψα να εμβαθύνη εις την γνώσι και την εφαρμογή του ρητού του Αποστόλου Παύλου που λέγει «αδιαλείπτως προσεύχεσθε» Τέλος, με τη βοήθεια ενός μοναχού και του βιβλίου «Φιλοκαλία των Νηπτικών Πατέρων», κατορθώνει να μάθει να εμβαθύνει και να εφαρμόζει την αδιάλειπτη προσευχή, που λέγεται και νοερά προσευχή ή προσευχή της καρδιάς και συνοψίζεται στη φράση, «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με».[. . .] 

(ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)



Πηγή: yours (δικό σου)

Pages