«Ποτέ μην εγκαταλείπεις την φούντα», είπε ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian. Επίσης την αποκάλεσε ‘χόρτο’ του Θεού, ενώ μίλησε και για την “φλεγόμενη βάτο”.
Είναι γνωστό ότι ο Βαν Γκογκ, αν και ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης, είχε και μία κάπως τρελούτσικη πλευρά. (Θυμάστε το περιστατικό με το αυτί;) Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πώς τα αγαπημένα του ναρκωτικά, το αψέντι και η δακτυλίτιδα, μπορεί να είχαν επηρεάσει τόσο το έργο του όσο και τη συμπεριφορά του.
Ο Βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε το αψέντι και τη δακτυλίτιδα για να θεραπεύσει την επιληψία του, το άγχος και την κατάθλιψη. Δυστυχώς, και οι δύο ουσίες μπορούν, ως παρενέργεια, να προκαλέσουν σε κάποιον να δει τα αντικείμενα κίτρινα ή με κίτρινες κηλίδες. Κάτι που εξηγεί ΠΟΛΛΑ για τα έργα του. (Σας τρέλανα έτσι;).
4 . Steve Jobs – LSD
Πριν αλλάξει την πορεία της τεχνολογίας, όπως την ξέρουμε, ο Steve Jobs ήταν ακόμη ένας κουλ τύπος, που ‘φτιαχνόταν’ στο δωμάτιο της εστίας του, ενώ άκουγε στη διαπασών Pink Floyd. «Θέλαμε να γίνουμε καλόγεροι», δήλωσε ο Daniel Kottke, συμφοιτής του στο Reed College και τακτικός συνοδοιπόρος του στα ‘ταξίδια’ με το LSD. Σύμφωνα με τον Kottke, «με τον Jobs βρίσκονταν σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τη συνειδητότητα τους χρησιμοποιώντας μία ποικιλία LSD γνωστή ως ‘Orange Sunshine’».
Όχι, ο Sherlock Holmes δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο. Αλλά ήταν ακόμα ένα λαμπρό μυαλό και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι στα βιβλία του Sir Arthur Conan Doyle, υπήρξε τακτικός χρήστης ναρκωτικών. Ο Holmes χρησιμοποιούσε κοκαΐνη και μορφίνη για να ξεφύγει, όπως έλεγε, από τη «βαρετή ρουτίνα της ύπαρξης» και ως έναν τρόπο για να κρατάει σε εγρήγορση «το ‘υπερδραστήριο’ μυαλό του σε περιόδους όπου δεν είχε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για να λύσει».
Ο Francis Crick είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ πατέρας της σύγχρονης γενετικής. Μετά το θάνατό του το 2004, έγινε γνωστό ότι ήταν υπό την επήρεια LSD, όταν πριν περίπου 50 χρόνια συνέλαβε την τρισδιάστατη δομή της διπλής έλικας του DNA. Κάτι που όποιος έχει πάρει LSD μπορεί εύκολα να καταλάβει.
Το 1863, Γάλλος χημικός Angelo Mariani δημιούργησε το “Vin Mariani”, ένα κρασί Μπορντώ που περιείχε εκχύλισμα από φύλλα κόκας, το ενεργό συστατικό της κοκαΐνης. Ο Edison ήταν ένας από τους πολλούς εκείνη την περίοδο που κατανάλωναν αυτό το είδος κρασιού. Πράγμα που εξηγεί ίσως γιατί δεν κοιμόταν σχεδόν ποτέ (και τις πολλές εφευρέσεις του).
Ο θρυλικός καλλιτέχνης έκανε συχνά κατάχρηση του φαρμάκου Obetrol, ένα χάπι ουσιαστικά αμφεταμίνης που τον βοηθούσε να μένει ξύπνιος όλη νύχτα. Η σύγχρονη εκδοχή του Obetrol κυκλοφορεί σήμερα με το εμπορικό όνομα Adderall (και να προσθέσουμε ότι χορηγείται και σε παιδιά).
Ο Davy ήταν χειρουργός και φαρμακοποιός αν και έγινε ίσως πιο γνωστός για την επινόηση του λαμπτήρα ασφαλείας ‘Davy’ που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι ανθρακωρύχοι. Λιγότερο γνωστή ήταν η τυχαία ανακάλυψη του, το υποξείδιο του αζώτου (στο οποίο και αργότερα εθίστηκε).
“Δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνον σκέψεις!” φαίνεται να αναφώνησε ο Davy, αφού είχε εισπνεύσει 57 λίτρα υποξειδίου του αζώτου.
Σύμφωνα με την κοινότητα απεξάρτησης The Watershed, «η αγαπημένη επιλογή του Κινγκ ήταν να φτιάξει ένα κοκτέιλ κοκαΐνης, Xanax, Valium, NyQuil, μπύρας, καπνού και μαριχουάνα για να βγάλει πέρα την ημέρα. Παραδέχεται ακόμα ότι δεν θυμάται πότε έγραψε κάποια από τα έργα του». Νομίζω ότι τα blackout μου ήταν αυτά που με μετέτρεψαν σε συγγραφέα best-seller.
17. Bela Lugosi – Ηρωίνη