Στα αγγλικά υπάρχει μια έκφραση που λέγεται όταν κάποιος δηλώνει ότι έχει «κολλήσει» σε ένα πρόβλημα: «sleep on it», που εν ολίγοις δηλώνει ότι είναι καλύτερα να κοιμηθεί και να το ξανασκεφτεί αύριο. Άλλωστε, είναι πολύ καλύτερο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ζυγίζοντας τις επιλογές μας παρά να πάρουμε μια βιαστική απόφαση, ειδικά αν η κατάσταση έχει κάποιο συναισθηματικό βάρος. Παίρνοντας μια απόσταση αποκτάμε μια περισσότερο καθαρή εικόνα – αντί να δούμε μόνο το δέντρο, βλέπουμε και το δάσος.
Όμως, η θεραπεύτρια και ειδική σε θέματα ύπνου, Leslie Ellis αναφέρει ότι ο ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων, συγκεκριμένα τα όνειρα που βλέπουμε μπορούν να μας παρέχουν κάποια χρήσιμα στοιχεία.
Πώς να χρησιμοποιούμε τα όνειρά μας για να παίρνουμε αποφάσεις
Το πρώτο βήμα είναι να καταγράψουμε το κρίσιμο ερώτημα πριν τον ύπνο ώστε να ενεργοποιήσουμε το υποσυνείδητό μας. Εκείνη προτείνει να κάνουμε μια πιο γενική ερώτηση, όχι τόσο συγκεκριμένη. Στη συνέχεια, προσπαθούμε να καταγράφουμε όλα μας τα όνειρα για κάποιες νύχτες στη σειρά (τουλάχιστον όσα καταφέρνουμε να θυμόμαστε αφού ξυπνήσουμε).
Χρησιμοποιώντας ελεύθερα τη φαντασία και τον συμβολισμό (αλλά όχι με αυστηρούς τρόπους), μπορούμε στη συνέχεια να τα ερμηνεύσουμε σαν να κρύβουν μια απάντηση. Πολλές φορές, θα λάβετε μια δημιουργική απάντηση, κάτι σχετικό που όμως δεν είχατε σκεφτεί όσο ήσαστε ξύπνιοι.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα όνειρά μας «βουτούν» στο υποσυνείδητό μας και μας βοηθούν να διαχειριστούμε έντονα συναισθήματα.
Τα όνειρα τείνουν να παίρνουν το πιο έντονο συναίσθημα που νιώθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, να το επεξεργάζονται και σταδιακά να το αποδυναμώνουν με κάποιο τρόπο.
Ως εκ τούτου, όσον αφορά στην επίλυση ενός προβλήματος,
τα όνειρα μπορούν να διαπεράσουν συναισθήματα και ασυνείδητες προκαταλήψεις και να μας υποδείξουν ορισμένα χρήσιμα στοιχεία που δεν μας είναι φανερά όσο είμαστε ξύπνιοι.
Είναι μια απλή πρακτική, κι όμως σχετικά άγνωστη στους περισσότερους: για την ακρίβεια, η ίδια αναφέρει ότι πολλοί δημιουργοί (εφευρέτες και καλλιτέχνες) στρέφονται στα όνειρά τους όταν δυσκολεύονται με ένα πρόβλημα. Μάλιστα, ο Dimitri Mendeleev, που δημιούργησε τον περιοδικό πίνακα, φαίνεται να είδε όλα τα στοιχεία οργανωμένα σε ένα όνειρο και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έφτασε στη θεωρία της σχετικότητας αφού ονειρεύτηκε ένα λιβάδι με αγελάδες. Ο Paul McCartney συνέθεσε ολόκληρο το τραγούδι «Yesterday» των Beatles μέσα σε ένα όνειρο.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκοιμιέστε και θα ξυπνάτε κάθε φορά με μια στιγμή αποκάλυψης.
Τα όνειρά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε ένα έξτρα βήμα, ειδικά αν έχετε μπλοκάρει δημιουργικά.
Στην περίπτωση του Αϊνστάιν, ο ίδιος ήταν τόσο απορροφημένος στο έργο του κατά τη διάρκεια της ημέρας και το όνειρο εκείνο ήταν αυτό που χρειαζόταν απλώς για να συνδέσει τα σημεία. Με αυτό τον τρόπο, μόλις έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, μπορείτε να λάβετε απαντήσεις από έναν πιο «ελεύθερο» χώρο, όπως είναι ο χώρος των ονείρων.