ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΛΟΜΠΡΙΖΟΛΑ – ΤΟ ΣΙΤΕΜΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ B’: ΠΩΣ ΣΙΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ
Μ’ αυτή την έννοια λοιπόν κάθε κρέας που πωλείται βεβαίως και είναι «σιτεμένο». Μια σπαλομπριζόλα όμως που έχει υποστεί μόνο το νόμιμο σίτεμα και είναι 10 ημερών «φρέσκια» είναι σίγουρο ότι θα είναι σχετικά σκληρή και άγευστη, απ όποιο ζώο κι αν προέρχεται. Γι΄ αυτό, όταν μιλάμε για πραγματικό σίτεμα μιλάμε για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και πάνω. Όπως μου έλεγε ο Δάμης Πειθής της φάρμας Μπράλου πρόσφατα σε ένα ταξίδι του στην Ελβετία, σε premium κρεοπωλείο είδε στην βιτρίνα κομμάτια από 3 ως 8 εβδομάδες σιτέματος με αύξουσα τιμή πού έφτανε τα 100€ το κιλό, βάσει της αυξανόμενης γευστικής αξίας τους, κάτι που βέβαια αναγνωρίζεται σε όλες τις προηγμένες γαστρονομικά χώρες.
Το σωστό σίτεμα με γαστρονομικούς όρους είναι το εξής: Ο κρεοπώλης κρεμά ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος (όλη τη ράχη με τις σπαλομπριζόλες με το λίπος που τις περιβάλλει) σε εξαιρετικά καθαρό επαγγελματικό ψυγείο (χωρίς άλλες μυρωδιές ή τρόφιμα) όπου κυκλοφορεί κρύος αέρας σε σταθερή θερμοκρασία 2º-4ºC και σχετική υγρασία 70%-85%. Αυτό το ψυγείο δεν πρέπει να ανοιγοκλείνει παρά σπάνια. Εφόσον το κρέας μείνει εκεί για πάνω από 15 μέρες απ’ την ημερομηνία σφαγής του, έως και σε κάποιες περιπτώσεις, 6 ή και 8 εβδομάδες, θα συμβούν τρία πράγματα:
- Θα συνεχιστεί η ελεγχόμενη ανάπτυξη των ωφέλιμων αυτών βακτηριδίων που θα μαλακώνουν όλο και περισσότερο τους ιστούς του και θα το βελτιώνουν μέχρι το όριο που αντέχει το κομμάτι, ανάλογα πάντα και με τις συνθήκες σιτέματος.
- Θα σχηματιστεί, καθώς περνάνε οι εβδομάδες, μια ομολογουμένως άσχημη στο μάτι μαύρη κρούστα γύρω απ΄ το κρέας που θα ξεραθεί (και μετά πρέπει να καθαριστεί), διατηρώντας όμως μ’ αυτό τον τρόπο εσωτερικά το κρέας όσο υγρό πρέπει.
- Το κρέας στη πορεία θα χάνει υγρά και αίμα που θα μειώνουν σταδιακά το βάρος του, συγκεντρώνοντας και εντείνοντας στη πορεία, την κρεάτινη γεύση του.
Υπόψη ότι το κρέας περιέχει περίπου 75-80% υγρασία, δηλαδή νερό. Σε 3 εβδομάδες λοιπόν η απώλεια βάρους μπορεί να είναι από 25%-30% (δεδομένου ότι χάνεται και σημαντική ποσότητα στο καθάρισμα απ’ την εξωτερική πέτσα που δημιουργείται) ενώ σε έξι εβδομάδες μπορεί να φτάσει και το 40%. Ενώ λοιπόν εξωτερικά το κρέας μαυρίζει, εσωτερικά αποκτά μια σκούρα βαθιά κόκκινη και αργότερα μπορντό απόχρωση, πολύ διαφορετική σε σχέση με την ελαφριά ροζ-μοβ απόχρωση του φρέσκου. Είναι φανερό ότι εμπορικά κανένα κρεοπώλη δεν τον συμφέρει να πουλά λιγότερο κρέας στην ίδια τιμή με δεσμευμένο το κεφάλαιό του για περισσότερο διάστημα και άρα το κίνητρο για πραγματικό σίτεμα δεν υπάρχει, μια και το ευρύ κοινό δεν είναι «εκπαιδευμένο» ούτε να αναγνωρίσει την διαφορά ποιότητας, ούτε -κατά συνέπεια- να πληρώσει περισσότερο. Αυτό σε συνδυασμό με την βλακώδη ελληνική νομοθεσία που λόγω ανικανότητας ελέγχου, τυπικά απαγορεύει το σίτεμα πλέον της μιας εβδομάδας μετά το νόμιμο, δημιουργούν αντικίνητρα στο εμπόριο καλοσιτεμένου κρέατος.
Αν λοιπόν μπορείτε να βρείτε τέτοιο καλοσιτεμένο κομμάτι κρέατος, να το πάρετε ασυζητητί εφόσον ο προμηθευτής σας είναι εμπιστοσύνης. Αν όχι, ή συζητήστε με τον κρεοπώλη σας μήπως μπορεί να σας το σιτέψει με τέτοιες συνθήκες ή απευθυνθείτε στη Φάρμα Μπράλου που συνιστούμε εμείς…
Αν όμως έχετε ένα δεύτερο ψυγείο που δεν ανοίγει συχνά και στο οποίο ό,τι υπάρχει είναι ερμητικά κλεισμένο και σχολαστικά καθαρό, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε μια τεχνική που μας έμαθε ο Δάμης Πειθής, από την Φάρμα Μπράλου: βάζετε σε ένα ράφι του ψυγείου ένα ταψάκι γεμάτο χοντρό αλάτι, από πάνω του μια σχάρα και ακουμπάτε το κομμάτι κρέατος εκεί, χωρίς κάλυμμα. Έτσι αφενός το αλάτι απορροφά αίματα και μυρωδιές και αφετέρου ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω απ΄ το κρέας όπως πρέπει. Εμείς έχουμε με αυτό τον τρόπο σιτέψει κρέας σπίτι μέχρι και 10 μέρες επιπλέον από τότε που το παραλάβαμε και πιθανότατα μπορεί να φτάσει κανείς πάνω από 2 εβδομάδες. Απλά πρέπει να το ελέγχετε κάθε μέρα. Αν δείτε να αρχίσει να σχηματίζεται γλοιώδης επιφάνεια πάνω του, βγάλτε το, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου μια ώρα, σκουπίστε το πολύ καλά με χάρτινη πετσέτα κουζίνας και μαγειρέψτε το την ίδια μέρα που το διαπιστώσατε.
Το όξινο συστατικό (κρασί, ξύδι ή γαλακτοκομικό) επεμβαίνει στους ιστούς και τους χαλαρώνει διασπώντας τις πρωτεΐνες, οπότε το έλαιο και τα αρωματικά μπορούν να διεισδύσουν ώστε να λιπάνουν και να αρωματίσουν το κρέας εσωτερικά. Επειδή όμως το μαρινάρισμα δεν θεωρούμε ότι αξίζει να γίνεται σε ένα καλό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος που προορίζεται για ψήσιμο, αλλά κυρίως βοηθά στο να βελτιώσει ένα μέτριο ή πολύ φρέσκο κομμάτι, δεν θα ασχοληθούμε περισσότερο εδώ. Μπορείτε, αν θέλετε, να δοκιμάσετε δικούς σας συνδυασμούς που να περιέχουν αυτά τα 3 στοιχεία σύμφωνα με τα γούστα σας, αποφεύγοντας να βάλετε πάνω από ένα όξινο συστατικό και έχοντας μέτρο στα αρωματικά. Επίσης μην μαρινάρετε τέτοια κομμάτια για περισσότερο από 4-6 ώρες στο ψυγείο ειδικά αν έχετε πολλά ή έντονα αρωματικά γιατί θα καπελώσουν την γεύση του κρέατος.