Μετά από αρκετές εναγώνιες προσπάθειες που δεν στέφθηκαν με ξεχωριστή επιτυχία, άρχισα να βρίσκω το δρόμο μου και κατέληξα σε μια τεχνική με μερικά απλά μυστικά που κάνουν μεγάλη διαφορά στη ψυχική μου υγεία, όταν βρίσκομαι πίσω απ’ το μπάρμπεκιου. Ταυτόχρονα παρατήρησα και διαφορά στη σωματική μου υγεία μια και μειώθηκε σημαντικά η χρήση της Bepanthol σπίτι. Το βασικό όμως είναι ότι το ψήσιμο από βραχνάς του Σαββατοκύριακου, έγινε σιγά-σιγά μια εύκολη καθημερινή δραστηριότητα ανάλογα με τα κέφια μας.
Σ’ αυτό το άρθρο της σειράς “σπαλομπριζόλας άπαντα” ας δούμε λοιπόν τα βασικά σημεία που αφορούν στη ψησταριά μας πρίν ακουμπήσει πάνω της η πολυπόθητη σπαλομπριζόλα, που αφού μάθαμε στο πρώτο κεφάλαιο πως να την επιλέγουμε και στο δεύτερο, πως να την σιτεύουμε και να την διατηρούμε, μας περιμένει υπομονετικά να ανάψουμε την ρημάδα τη θράκα για να θυσιαστεί για πάρτη μας στο επόμενο κεφάλαιο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΨΗΣΤΑΡΙΑΣ – ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
Κάντε ένα βουναλάκι με τα κάρβουνα υπολογίζοντας να υπερκαλύψετε όλη την επιφάνεια της σχάρας όταν τα απλώσετε. Πάνω του βάζετε 3-4 μπρικέτες για άναμμα τζακιού και αντίστοιχα μικρά δαδιά κοντά τους. Με τον μακρύ αναπτήρα κεριών ανάβετε τις μπρικέτες και αφού πάρουν φωτιά βάζετε προσεκτικά από πάνω το ειδικό τσίγκινο φουγάρο για ψησταριές, με τρόπο που να μπορεί να διεισδύει ελεύθερα αέρας από κάτω (αν χρειάζεται, βάλτε 1-2 μικρές πέτρες ή πυρότουβλα να ανασηκωθεί λίγο).
Το φουγάρο αυτό μπορείτε να το αγοράσετε πολύ φτηνά από τα χρωματοπωλεία και σας διαβεβαιώ ότι θα το αποσβέσετε πολύ σύντομα, κερδίζοντας σε ηρεμία και σιγουριά. Λειτουργεί, εντείνοντας φυσικά τη ροή του αέρα μέσα απ’ τα κάρβουνα, και έτσι ανεβάζει τη θερμοκρασία λόγω μεγαλύτερης καύσης οξυγόνου, διευκολύνοντας εντέλει όλα τα κάρβουνα που είναι στο βουναλάκι να πυρώσουν όσο πρέπει σε σχετικά σύντομο χρόνο. Χωρίς το φουγάρο μπορεί να παιδευτείτε αρκετά και να παρασυρθείτε στην επικίνδυνη λύση με το οινόπνευμα. Αν μάλιστα έχει και αέρα, θα καταλήξετε να βλαστημάτε που η φωτιά σβήνει κάθε τόσο, κάτι που δεν συμβαδίζει με το υποχρεωτικό κουλ ύφος και την αυτοπεποίθηση κάθε ερασιτέχνη ψήστη.
Γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να είστε από πάνω όταν ψήνετε (και γιατί βέβαια δικαιολογεί ένα έξτρα ποτό να σας δροσίζει, που είναι επίσης υποχρεωτικό αξεσουάρ του ψήστη). Αν απ’ την άλλη για τον οποιονδήποτε λόγο (π.χ. λόγω του αέρα), η ένταση της θερμοκρασίας στα κάρβουνα πέσει, έχετε το σεσουάρ κοντά. Βγάζετε πρώτα τη σχάρα με το κρέας (για να μην πέσει στάχτη πάνω του) και από απόσταση (για να μην πάρει φωτιά η αντίσταση με τις υψηλές θερμοκρασίες) αναζωπυρώνετε με τον αέρα του σεσουάρ τα κάρβουνα για 1-2 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο. Αθάνατη ελληνική πατέντα που όμως λειτουργεί τέλεια! Τα ειδικά μηχανικά σεσουάρ για το bbq δεν είναι αποτελεσματικά και είναι τζάμπα λεφτά!
Όταν είναι έτοιμα πυρωμένα και άσπρα αλλά χωρίς φλόγες, τα απλώνετε και βάζετε πάνω τους τη σχάρα-βάση και πάνω σ’ αυτή την σχάρα ψησίματος -αν έχετε μόνο μια, θα πρέπει να την έχετε καθαρή από την προηγούμενη φορά. Για καλό και για κακό, περάστε τες μια ακόμη φορά καθώς ζεσταίνονται με την μπρούτζινη βούρτσα.
6. Σε ποιά απόσταση ψήνουμε: Ιδανικά οι σχάρες πρέπει να απέχουν 7-10 εκατοστά απ’ τα κάρβουνα. Το κρέας που θα ψήσετε καλό είναι να το βάλετε πάνω στη σχάρα περί τα 5 λεπτά αφού τις έχετε ακουμπήσει στη φωτιά, ώστε να έχει καταλαγιάσει η υπερβολική υψηλή θερμοκρασία.
Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο pandespani