ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΛΟΜΠΡΙΖΟΛΑ – ΤΟ ΚΡΕΑΣ
Στα απανταχού βασίλεια της τσίκνας όπου το κοκορέτσι είναι ορεκτικό και το παϊδάκι φρούτο, η σπαλομπριζόλα με την ευφυή μαρκετινίστικη μετονομασία της σε σταυλίσια, έχει κερδίσει τη θέση της βασίλισσας της λαδόκολλας και είναι η στάνταρ επιλογή του καλοφαγά που «την φέρνει βόλτα μόνος του».Πιάτο-κράχτης σε ταβέρνες, με υψηλή τιμή συνήθως λόγω ποσότητας, συχνά προωθείται για 2 άτομα, εξ ου και η πρόκληση για τον κάθε μάγκα να την τσακίσει μόνος του, να νιώσει ως πραγματικός άντρας που είναι «ότι λάδωσε τ’ αντεράκι του» πριν πέσει σε τρίωρο μεσημεριάτικο λήθαργο με μπάσο ροχαλητό που ενίοτε σβήνει σε παθιάρικο αναστεναγμό (η 3η σόδα μάλλον τον χάλασε…). Όμως αποσπασμένη από το σκηνικό της ταβερνοκτηνωδίας που σκιαγράφησα, η σπαλομπριζόλα δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικό κομμάτι του βοδινού, πάνω στο οποίο πετυχαίνεται πλήρης σύγκλιση μεταξύ των βλαχομπαρόκ καλοφαγάδων των λαϊκών συνοικιών και των νεοπλουτέ γκουρμεδιάριδων των βορείων προαστίων. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ κάποτε όλοι την «ξέσκιζαν» αποκλειστικά σε ταβέρνες, τώρα την αγοράζουν και για το σπίτι, ελέω κρίσης και αύξησης της παρουσίας οικιακής ψησταριάς –θα το έχετε ακούσει αυτό το «εεε, χτίσαμε και ένα μπάρμπεκιου στη βεράντα… να τρώμε πιο υγιεινά, παιδί μου… ο Μπάμπης μου πρέπει να χάσει 48 κιλάκια που έβαλε».
Στο pandespani είπαμε να συμβάλουμε στη διάδοση της σπαλομπριζόλας ως οικιακό πιάτο, μια και όλοι όσοι θέλουν να την απολαύσουν στο σπίτι δεν είναι απαραίτητα προικισμένοι απ’ τη φύση με το ταλέντο του ψήστη για το οποίο συχνά παινεύονται. Γι’ αυτό μελετήσαμε, ρωτήσαμε ειδικούς, ψήσαμε και ξαναψήσαμε με διαφορετικούς τρόπους, μέχρι το δικό μας «φυσικό ταλέντο ως ψήστες» να επενδυθεί και από σοβαρή γνώση που μπορούμε να μοιραστούμε, ώστε να έχετε στα δικά σας ψησίματα μόνο τέλειο αποτέλεσμα. Σε μια σειρά από άρθρα που ακολουθούν, θα σας πούμε τα πάντα, ξεκινώντας -ως είθισται γαστρονομικά- απ’ την επιλογή της πρώτης ύλης, περνώντας στην προετοιμασία της δηλαδή το σίτεμα, μετά στο ψήσιμο τόσο στα κάρβουνα όσο και στο τηγάνι και τέλος στο σερβίρισμα του τέλειου αποτελέσματος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΣΠΑΛΟΜΠΡΙΖΟΛΑ
Οι διεθνείς γαστρονομικοί κανόνες είναι πολύ διαφορετικοί:
1. Φυσιολογία: Η σπαλομπριζόλα προέρχεται απ’ την πάνω πλευρά του ζώου, από το μέρος της ράχης που βρίσκεται πίσω από τα μπροστινά πόδια και αποτελεί συνέχεια της ‘ελιάς’. Το κόψιμό της περιέχει 3 (τρεις) μύες που διαφέρουν ως προς την υφή, το σχήμα, τη σκληρότητα και τη γεύση.
Η πρακτική συνέπεια της συνύπαρξης διαφορετικών μυών, η σκληρότητα των οποίων ποικίλει, είναι ότι η σπαλομπριζόλα θέλει ελαφρώς περισσότερο ψήσιμο απ’ τη συνήθη προτίμησή σας στο κρέας, πράγμα που είναι εφικτό λόγω της εσωτερικής λιπαρότητας του κομματιού. Όσοι για παράδειγμα αρέσκονται στο rare, εδώ πρέπει να ψήσουν medium rare, οι φαν του medium θα ψήσουν προς το well done, οι του well done θα μείνουν εκεί… υπάρχουν και όρια!
Σύμφωνα με τον Σπύρο Λιακό του Base Grill, με τον οποίον συζητήσαμε εκτενώς επί του θέματος, η ιδανική σπαλομπριζόλα σερβίρεται medium rare αν είναι καλά σιτεμένη ή medium αλλιώς.