Πνευματική εξαθλίωση λόγω ακαμψίας σκέψης - Point of view

Εν τάχει

Πνευματική εξαθλίωση λόγω ακαμψίας σκέψης

 

Ο έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη. Ο ηλίθιος, ποτέ


Η ικανότητα να αλλάξεις γνώμη είναι Ευφυΐα

Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη.
 Αλλά δεν  μαθαίνουν όλοι οι άνθρωποι από τα λάθη τους


  «Το ανθρώπινο μυαλό μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο αυγό και το ανθρώπινο αυγό έχει μια συσκευή διακοπής λειτουργίας. Όταν ένα σπερματοζωάριο μπαίνει μέσα, κλείνει και έτσι το επόμενο δεν μπορεί να μπει». Είναι στη φύση μας να κλείνουμε το μυαλό μας γύρω από τις αγαπημένες μας ιδέες, αλλά αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος να σκεφτόμαστε και να μαθαίνουμε.




 Ένα άτομο που έχει στενό μυαλό δίνει προσοχή μόνο σε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύει. Είναι όμως δυνατόν να βρούμε στρατηγικές για ένα διάλογο μαζί τους; 


Το «όχι» έρχεται πρώτο. Ο μοναχικός, κλειστός άνθρωπος έχει πάντα μια άποψη που την ακολουθεί. Αυτή είναι η στάση ενός ασυμβίβαστου ανθρώπου.

Έχει ελάχιστη διάθεση να ακούσει τις απόψεις των άλλων ή να τροποποιήσει τις δικές του ιδέες. Πώς είναι όμως να αλληλεπιδράς με κάποιον που έχει κλειστό μυαλό.

Πώς μοιάζει ένας στενόμυαλος άνθρωπος;

Είναι ένα άτομο που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ακαμψία. Παραμένουν αναλλοίωτοι στις απόψεις και τις συμπεριφορές τους, ακόμα και όταν τα στοιχεία ή τα γεγονότα δείχνουν ότι είναι καλή ιδέα να αλλάξουν γνώμη.

Τείνουν να καθοδηγούνται από τον κανόνα και τους άκαμπτους κανόνες, με μια αίσθηση εξουσίας και σεβασμού για αυτό που έχει ήδη καθιερωθεί. Συνήθως είναι σχεδόν δογματικοί και τείνουν να μην αμφισβητούν τι πρέπει να γίνει, αλλά το παίρνουν ως παράμετρο και το ακολουθούν τυφλά. Επιπλέον, θέλουν πάντα να έχουν δίκιο, ενώ μπορούν να είναι επικριτικοί.

Συχνά είναι δύσκολο να συνυπάρξουμε με αυτόν τον τύπο της προσωπικότητας, αφού τείνουν να τοποθετούν τον εαυτό τους σε ρόλο ηθικής υπεροχής. Ωστόσο, ως πλεονέκτημα (τουλάχιστον μερικές φορές), ένα σκεπτόμενο άτομο φροντίζει να παραμένει στη ζώνη άνεσής του. Αυτό συνεπάγεται κάποια σταθερότητα και απουσία κραδασμών.

Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι είναι κλειστοί στη μάθηση και σε νέες εμπειρίες. Επομένως, η κλειστή σκέψη είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού εμποδίζει την προσαρμογή. Οι αλλαγές βιώνονται με μεγάλη αγωνία και δυσφορία.

Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να συζητήσετε ή να εργαστείτε με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας. Είναι σε θέση να δουν καταστάσεις μόνο από τον δικό τους φακό, χωρίς να ενσωματώνουν άλλες μεταβλητές ή πληροφορίες.




Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός στενόμυαλου ανθρώπου είναι τα εξής:

  • Δεν μπορούν να δεχτούν ότι υπάρχουν άλλες απόψεις ή όψεις της πραγματικότητας.
  • Τείνουν να δίνουν προσοχή μόνο σε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζουν. Έτσι, όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα επιχείρημα που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν, θα προσπαθούν πάντα να το παίζουν με ασφάλεια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολύ συντηρητικοί στον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο και ότι δεν προσαρμόζονται καλά στην αλλαγή.
  • Ενώ μπορεί να φαίνονται πολύ ασφαλείς, μερικές φορές αυτή η στενοχώρια αποκαλύπτει ανασφάλεια, γιατί κατά βάθος, το άγνωστο προκαλεί φόβο. Αυτό το σημείο βεβαιότητας είναι που τους κάνει να νιώθουν καλά και να μπορούν να έχουν τον έλεγχο.
  • Συχνά εμπλέκονται σε συζητήσεις με σκοπό μόνο την ανάκριση του άλλου.
  • Συχνά νιώθουν ότι απειλούνται από τις απόψεις των άλλων . Γι’ αυτό είναι αμυντικοί.

Η κλειστή στάση είναι περισσότερο ενδεικτική μιας εσωτερικής αβεβαιότητας παρά μιας βαθιάς πεποίθησης. -Έρικ Χόφερ, φιλόσοφος

Αν είσαι άνθρωπος με στενό μυαλό

Μερικές συστάσεις που πρέπει να έχετε κατά νου εάν αναγνωρίζετε ότι έχετε αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι οι ακόλουθες:

  • Πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας ως ένα στενόμυαλο άτομο. Το πως δεν το ξέρω. Για παράδειγμα, αν διαπιστώσετε ότι τείνετε να έχετε πολλές διαφορές με τους ανθρώπους σχετικά με τις απόψεις σας, εάν ακούτε συχνά ότι είστε πολύ κλειστοί, ίσως μπορείτε να πάρετε αυτές τις συμβουλές για να εξερευνήσετε την κατάστασή σας.
  • Προσπαθήστε να μην παίρνετε κάθε σχόλιο ή συζήτηση προσωπικά. Αυτό δεν είναι επίθεση εναντίον σας. Απλώς υπάρχει άλλος άνθρωπος που σκέφτεται διαφορετικά.
  • Προσπαθήστε να ακούσετε τι έχει να πει ένα άλλο άτομο χωρίς να κάνετε διακοπές. Κάντε ερωτήσεις για να καταλάβετε γιατί το λέει, χωρίς να τον φέρετε στα επεξηγηματικά σας μοντέλα. Όταν μιλάει, ακούστε. Μην προτρέχετε σε ό,τι θέλετε να διαψεύσετε ή να απαντήσετε.
  • Σκεφτείτε πού σας οδήγησαν οι άκαμπτες συμπεριφορές σας. Σκεφτείτε αν τα αποτελέσματα της θέσης σας σας φέρνουν πιο κοντά ή μακριά από τους στόχους σας. Επίσης, σκεφτείτε το κόστος να μην αλλάξετε γνώμη μέχρι το τέλος.
  • Τέλος, σταματήστε να δικαιολογείτε τον εαυτό σας λέγοντας: «Αυτός είμαι». Όλοι μπορούμε να αλλάξουμε αν είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε.

Εάν πρέπει να δεσμευτείτε με ένα στενόμυαλο άτομο

Επιλέξτε ποιές μάχες θέλετε να δώσετε, αν δεθείτε με κάποιον που είναι στενόμυαλος. Μην βάζεις στόχο να αλλάξεις γνώμη κάποιου. Μάλλον, σκεφτείτε τι χρειάζεστε για να επιλύσετε τις διαφορές σας και παραλείψτε τα υπόλοιπα.

Όταν απευθύνεστε στο άλλο άτομο, μην επισημαίνετε τη στενοχώρια του/της ως σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του, αλλά μάλλον της συμπεριφοράς ή της συμπεριφοράς του. Με άλλα λόγια, αποφύγετε φράσεις όπως «είσαι στενόμυαλος», καθώς τείνουν να διακόπτουν την ακρόαση και να δημιουργούν απειλές. Είναι καλύτερα να πείτε κάτι σαν, «μου φαίνεται ότι ο τρόπος που βλέπετε αυτό το θέμα είναι λίγο κλειστός».

Φροντίστε τα συναισθήματά σας. Το να μιλάμε με κάποιον που είναι στενόμυαλος

 συνήθως μας προκαλεί έναν καταρράκτη συναισθημάτων αν δεν τα καταφέρουμε.

Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχετε πώς νιώθετε και να το εκφράσετε. Εκτός από το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις, μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας φερθεί με ασέβεια. Να είστε ξεκάθαροι για τα όριά σας.

Να ξέρετε ότι δεν υπάρχει ενιαία αλήθεια

Σε μια συζήτηση στην οποία δύο άνθρωποι πιστεύουν ότι η αλήθεια τους είναι απόλυτη, δύσκολα θα καταλήξουν σε συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας έχει τις δικές του πεποιθήσεις και σκέψεις που διαφοροποιούνται ανάλογα με τις προσωπικές μας εμπειρίες.

Επομένως, είναι καλύτερο να μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο ή να μην υποθέτετε ότι είναι προφανές . Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα συμφωνία, αλλά σημαίνει να ακούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Τέλος, η κλειστή σκέψη δεν οδηγεί μόνο σε πνευματική εξαθλίωση λόγω ακαμψίας και αποκλεισμού. Συχνά, οδηγεί και σε διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Ίσως ο στόχος να μην είναι αυτός, αλλά αυτό που λαμβάνεται από την άλλη πλευρά τείνει να πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλες οι απόψεις πρέπει να εκτιμώνται, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε μαζί τους .

Pages