Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης – συμπεριλαμβανομένης της σχέσης που έχετε με τον εαυτό σας.
Η εμπιστοσύνη όμως στον εαυτό σας μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας, να σας διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων και να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας. Και τα καλά νέα είναι ότι ακόμα κι αν δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας τώρα, με κάποια προσπάθεια μπορείτε να χτίσετε αυτήν την εμπιστοσύνη.
Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον εαυτό σας μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητές σας στη λήψη αποφάσεων και την αυτοπεποίθηση. Αυτό μπορεί να κάνει τη ζωή να αισθάνεται λίγο πιο εύκολη και πολύ πιο ευχάριστη.
Ακολουθούν μερικές προτροπές που θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας:
1. Η συνειδητή ζωή
Ζω συνειδητά σημαίνει εστιάζω την προσοχή μου στο κάθε τι που συμβαίνει γύρω μου, στο κάθε τι που κάνω όσο ασήμαντο ή συνηθισμένο και αν είναι. Ζω συνειδητά σημαίνει ότι είμαι παρών κάθε στιγμή-είτε μαγειρεύω, είτε πλένομαι, είτε ακούω κάποιον να μιλάει. Μπορεί η ονειροπόληση είναι ωραία, αλλά σε βγάζει έξω από την πραγματικότητα και τον πραγματικό εαυτό σου.
2. Η αποδοχή του εαυτού
Αποδέχομαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι του επιτρέπω να σκέπτεται, να αισθάνεται και να λειτουργεί χωρίς να τον φρενάρω συνεχώς κατηγορώντας τον για τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις πράξεις του, χωρίς να ντρέπομαι γι αυτά, χωρίς να τα αρνούμαι. Η αυτοκριτική είναι καλή, όταν έχει και θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο αρνητικά.
3. Η ευθύνη του εαυτού
Αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου σημαίνει ότι σταματάω να ρωτάω «ποιος ή τι φταίει» κάθε φορά που κάτι κακό μου συμβαίνει, και θέτω στον εαυτό μου το ερώτημα: «τι πρέπει να κάνω τώρα;». Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μάθει, να αναρωτιόμαστε για το “τι;”. Καιρός να αναρωτηθούμε και για το “πώς;” της επόμενης μέρας.
4. Η έκφραση του εαυτού
Εκφράζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι είμαι αυθεντικός και όχι ψεύτικος. Σημαίνει ότι είμαι «εγώ» και όχι αυτό που οι άλλοι θα ήθελαν να είμαι. Μια ζωή, τα κατά συνθήκην ψεύδη μας χαντακώνουν στις σχέσεις μας με τους άλλους. Οφείλουμε να πούμε και το “σε όσους αρέσουμε, με τους άλλους δεν θα μπορέσουμε…”
5. Η ταυτοποίηση των στόχων
Ταυτοποιώ τους στόχους μου σημαίνει ότι ξεκαθαρίζω τι θέλω και τι χρειάζεται να κάνω για να τους πετύχω. Αφού φυσικά μετρήσω τις δυνατότητές μου, κάτι που απαιτεί πλήρη αυτογνωσία.
6. Η προσωπική αξιοπρέπεια
Αξιοπρέπεια σημαίνει ότι σέβομαι τις αρχές μου και τις εφαρμόζω στην καθημερινότητα μου, με οποιοδήποτε κόστος. Όλοι ζητούμε να “ζούμε αξιοπρεπώς”, να “σέβονται την αξιοπρέπειά μας” κ.λπ. Εμείς σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του άλλου, όταν για παράδειγμα βάζουμε τρικλοποδιές στον άλλο για να του “φάμε” τη θέση; Η προσωπική αξιοπρέπεια αρχίζει λοιπόν από τη στάση μας απέναντι στον άλλο.
Η αυτοεκτίμηση είναι θέμα αποκλειστικά θέμα δικό μας: της στάσης που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας, το σώμα μας, τις σκέψεις μας, το πώς βλέπουμε τους άλλους και πως βλέπουμε τον εαυτό μας μέσω των άλλων…
7. Η επιλογή εύλογων στόχων
Συχνά, στοχεύουμε ψηλά στους στόχους μας. Αντί να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε ένα έργο σε δύο εβδομάδες, προσπαθούμε να το κάνουμε σε μία εβδομάδα. Και ο καθορισμός υψηλών στόχων μπορεί να είναι καλό, γιατί μας παρακινεί να εργαστούμε σκληρά για αυτό που θέλουμε.
Δυστυχώς, ο καθορισμός στόχων που είναι πολύ φιλόδοξοι έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Όταν δεν πετύχουμε τους μεγάλους στόχους μας, βιώνουμε αποτυχία. Η αποτυχία συχνά μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας και την ικανότητά σας να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας.
Αντί να ορίσετε έναν μεγάλο στόχο, δοκιμάστε να θέσετε πολλούς μικρούς στόχους που σας βάζουν στην κατεύθυνση του μεγάλου στόχου σας. Κάτι τέτοιο θα κάνει το μεγάλο σας στόχο πιο ρεαλιστικό. Θα κερδίσετε επίσης αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, ενώ θα επιτύχετε τους μικρότερους στόχους.
8. Η ευγένεια
Ίσως έχετε ακούσει τον όρο «άνευ όρων αγάπη». Ίσως έχει αναφερθεί σε σχέση με τη σχέση που έχει ένας γονέας με το παιδί του ή την αγάπη που υπάρχει μεταξύ αδελφών, φίλων ή ακόμη και ρομαντικών συντρόφων. Αλλά ξέρατε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό να αγαπάτε τον εαυτό σας χωρίς όρους;
Το να αγαπάς τον εαυτό σου άνευ όρων σημαίνει να απαλλαγείς από αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου και από οποιαδήποτε αυτοκριτική αφού κάνεις λάθος. Ξεκινήστε παρακολουθώντας στενά την εσωτερική φωνή σας και πώς αντιδρά στις ενέργειές σας. Είναι ευγενικό ή κακό; Είναι αποδεκτή ή κριτική; Όταν μπορείς να αγαπάς τον εαυτό σου άνευ όρων, μπορείς να εμπιστευτείς άνευ όρων. Και αυτό χτίζει εμπιστοσύνη.
9. Η αποφασιστικότητα
Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας όταν αμφισβητούμε τις ενέργειες ή τις αποφάσεις μας. Μερικές φορές μπορεί να αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε. Αυτό μπορεί να βλάψει.
Χτίστε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας σπάζοντας τη συνήθεια σας να αμφισβητείτε τις αποφάσεις σας. Την επόμενη φορά που θα κάνετε μια επιλογή, ακολουθήστε την. Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή, δεν υπάρχει λόγος να χτυπήσετε τον εαυτό σας για την απόφαση που λάβατε.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε από το λάθος σας. Πιστέψτε ότι θα κάνετε μια καλύτερη επιλογή την επόμενη φορά και θα προχωρήσετε. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να μάθετε να εμπιστεύεστε περισσότερο τον εαυτό σας και τις δεξιότητές σας στη λήψη αποφάσεων.
10. Η διάθεση χρόνου
Όταν δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, μπορεί να νιώθετε άβολα να ξοδεύετε χρόνο κοιτάζοντας προς τα μέσα. Μπορείτε να προσπαθήσετε να παραμείνετε απασχολημένοι όλη μέρα με συνεχή εμπλοκή σε δραστηριότητες ή να σκεφτείτε μικρά πράγματα έξω από τον εαυτό σας. Σπάστε τη συνήθεια να κοιτάτε μακριά από τον εαυτό σας κοιτάζοντας υπομονετικά προς τα μέσα.
Μπορείτε να δοκιμάστε να καθίσετε με τον εαυτό σας σε ένα ήσυχο μέρος για 5 έως 15 λεπτά κάθε μέρα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αναπνοή και το σώμα σας. Καθώς περνούν οποιεσδήποτε σκέψεις ή αυτοκριτικές, αναγνωρίστε τις και μετά αφήστε τις να φύγουν. Αν αφιερώσετε χρόνο για αυτό το σημαντικό άτομο σε έναν μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας.