Όσοι ζουν σε πόλεις, σίγουρα το έχουν προσέξει. Τα περιστέρια πολλαπλασιάζονται ως δια μαγείας! Όλα τα πουλιά που βλέπουμε δίπλα μας είναι ενήλικα. Αν ποτέ περάσετε από την πλατεία Συντάγματος, ρίξτε μια ματιά. Δεν πρόκειται να δείτε ούτε ένα πιτσούνι!
Γιατί λοιπόν δεν βλέπουμε ποτέ πιτσούνια;
Το γεγονός αυτό οφείλεται στις φωλιές αυτών των πουλιών. Τα περιστέρια ή αγριοπερίστερα των βράχων, όπως τα ονόμαζε ο Δαρβίνος, χτίζουν τις φωλιές τους σε μέρη που μιμούνται σπηλιές και βράχια, όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοι τους. Αν και αρχικά ζούσαν σε άγρια κατάσταση, σταδιακά εγκαταστάθηκαν στις πόλεις. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος τα έχει εξημερώσει σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Η παλαιότερη γνωστή μαρτυρία για κατοικίδια περιστέρια προέρχεται από τον καιρό της Πέμπτης Αιγυπτιακής Δυναστείας, το 3000 π.Χ.
Ένας ακόμα λόγος είναι το πόσο μένουν στην φωλιά τους τα μικρά. Από έναν μήνα μέχρι και 6 εβδομάδες, μέχρι να αποκτήσουν σώμα ενήλικου περιστεριού. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό είναι καλοί γονείς, προσέχουν και ταΐζουν τα μικρά. Αν κάποιος από τους γονείς ψοφήσει, τότε είναι δύσκολο για τον άλλο που μένει πίσω να μεγαλώσει το μικρό. Αλλά συνήθως επιβιώνουν.
Μόλις κάποιο πιτσούνι φύγει απ' την φωλιά, αγνοεί τους γονείς του. Αρχίζει να τρέφεται μόνο του και μπαίνει σε κάποιο σμήνος, που αποτελείται από τα ίδια πουλιά κάθε μέρα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή και που ξεχωρίζει από τα άλλα που είναι μερικά τετράγωνα πιο μακριά. Τα περιστέρια της πόλης είναι κυρίως κυρίαρχα της περιοχής. Έχουν την περιοχή τους και αν κάποιος τα πάρει, επιστρέφουν, αν και δεν βιάζονται ιδιαίτερα.
Πάντως, είναι καλύτερα που δεν βλέπουμε πιτσούνια. Είναι κάπως αποκρουστικά, γυμνά και με ροζ, μικρά πούπουλα. Δείτε ένα παρακάτω (σπάνια φωτογραφία) στους δρόμους του Μπρούκλιν. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να έχετε δει κάποιο νεαρό περιστέρι και απλά δεν το καταλάβατε. Ένα νεαρό περιστέρι, έχει μερικά μικρά, χνουδωτά φτερά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.