Πώς να αφήσουμε πίσω το άγχος - Point of view

Εν τάχει

Πώς να αφήσουμε πίσω το άγχος




  Το άγχος το βρίσκουμε παντού μπροστά μας και για να  λύσουμε αυτό το πρόβλημα χρειάζεται πολύ μεγάλη πνευματική δουλειά. Χρειάζεται να το φιλοσοφήσουμε και να σκεφτούμε σοβαρά πως θα το μειώσουμε.   Πού όμως μπορεί να οφείλεται ;

–  Η τελειομανία ευθύνεται για όλα.  Το άγχος έρχεται όλο και περισσότερο κοντά μας, όταν μετατρέπουμε τους στόχους μας σε εμμονές. Για κάποιον ”μυστηριώδη” λόγο, έχουμε επιφορτίσει τον εαυτό μας με ένα παράλογο ”καθήκον”. Να τα κάνουμε όλα τέλεια. Όλα τέλεια και όλα όταν πρέπει με ακρίβεια δευτερολέπτου.
– Στο οικογενειακό μας περιβάλλον: Ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει και οι εμπειρίες από το άμεσο περιβάλλον μας είναι μια από τις συχνότερες πηγές άγχους. Αν οι γονείς μας είχαν υπερβολικές απαιτήσεις από εμάς ή αν οι ίδιοι ήταν αγχώδες, είναι πολύ πιθανό να μετέδιδαν άγχος και σε εμάς, που ίσως μας συνοδεύει μέχρι και πολύ αργότερα από το τέλος της παιδικής μας ηλικίας.
– Σε τυχόν αποτυχίες: Οι πιθανές μας αποτυχίες είτε σε σχολικές εξετάσεις, είτε στην προσωπική μας ζωή είναι επίσης μια από τις πιθανότερες αιτίες που μας γεμίζουν με άγχος.
– Σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όταν αμφιβάλλουμε για τις δυνατότητές μας και τα επίπεδα της αυτοπεποίθησής μας ολοένα πέφτουν, το πιο πιθανό είναι να αρχίσουμε να αγχωνόμαστε ακόμα και για τα πιο ασήμαντα πράγματα.
– Σε φόβο ή φοβία: Όταν π.χ. σκεφτόμαστε ότι μπορεί να κινδυνεύουμε εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι από κάποια αρρώστια, από ατύχημα κ.ά., ακόμα κι αν ο φόβος μας δεν έχει λογική βάση, μπορεί να μας προκαλέσει έντονο άγχος το οποίο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να χειριστούμε. Επίσης οι τυχόν φοβίες μας (υψοφοβία, αγοραφοβία κ.λ.π.) είναι μια μόνιμη πηγή άγχους την οποία μας είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξουμε χωρίς βοήθεια.
– Σε διλήμματα πάσης φύσεως: Όταν πρέπει να πάρουμε κάποια απόφαση, ειδικά όταν αυτή είναι σημαντική και ακόμα περισσότερο όταν διχαζόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε, το μόνο σίγουρο μέχρι τελικά να καταλήξουμε κάπου είναι ότι το άγχος θα μας συντροφεύει καθημερινά.
– Στον κοινωνικό περίγυρο: Όταν οι επιθυμίες μας συγκρούονται με τις κοινωνικές επιταγές, νιώθουμε έντονη πίεση καθώς αισθανόμαστε πως μας επιβάλλεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλουμε. Αν η ιδιοσυγκρασία μας δεν μας επιτρέπει να αψηφήσουμε αυτές τις επιταγές, τότε η «σύγκρουση» αυτή μεταξύ των «πρέπει» και των «θέλω», μάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη «συμβίωση» με το άγχος.
– Κάποιο πρόβλημα υγείας δικό μας ή κοντινού μας ανθρώπου
– Οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο αποχωρισμός μας από κάποιον ή ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, η εργασιακή ανασφάλεια, η κοινωνική απομόνωση, η απόρριψη, η έλλειψη ενδιαφερόντων, οι συγκρούσεις με άτομα του οικογενειακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος.
Για να μπορέσει, όμως, κάποιος να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις με ψυχραιμία είναι απαραίτητο να έχει ψυχική δύναμη και σθένος που πηγάζουν από την καλή πνευματική υγεία.  Γι αυτό:




1.Συγκεντρώσου σε ένα πράγμα την φορά
Το multitasking δεν είναι προσόν. Είναι ελάττωμα και σίγουρα δεν βοηθάει την υγεία σου. Προσπάθησε λοιπόν να κάνεις ένα πράγμα την φορά. Μόνο έτσι θα είσαι περισσότερο “παρών”. Όταν περπατάς, παρατήρησε τι συμβαίνει γύρω σου και όταν περνάς χρόνο με τους φίλους σου, άκουσε τι έχουν να σου πουν. Κλείνε κάποιες φορές το κινητό σου και προσπάθησε να ξεχάσεις όλα όσα πρέπει να κάνεις.
2.Κάνε γυμναστική
Η φυσική και η ψυχική κατάσταση αλληλοσυνδέονται, καθώς μία κακή ψυχική κατάσταση μπορεί επηρεάσει αρνητικά την υγεία και το αντίστροφο.
Η άσκηση έχει θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο. Και οι 3 αυτοί νευροδιαβιβαστές σε βοηθούν να αισθάνεσαι ψυχικά υγιής. Παράλληλα, όμως, έχεις καλύτερη διάθεση και ενέργεια, μειώνεις τα επίπεδα άγχους και στρες, αποκτάς διαύγεια, καλύτερη μνήμη και γνωστική ικανότητα, αυξάνεις τη δημιουργικότητά σου, χτίζεις πιο υγιείς σχέσεις και έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
3.Βάλε στο πρόγραμμά σου ένα στοχαστικό διάλειμμα
Αφιέρωνε τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε ημέρα για να αποφορτίζεσαι. Αυτό θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς, να βελτιώσεις την ενέργειά σου και να διαχειριστείς το άγχος σου.
4.Βρες χρόνο για τον εαυτό σου
Προσπάθησε να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Ασχολήσου με κάτι που σου αρέσει –  κάνε γυμναστική, διάβασε ένα βιβλίο ή δες την αγαπημένη σου ταινία. Κλείσε ραντεβού με τον εαυτό σου και κάνε κάτι για εσένα
5.Βάλε όρια και τήρησέ τα
Προσπαθείς να συνδυάσεις τη δουλειά και την προσωπική σου ζωή, αλλά δεν τα καταφέρνεις πάντα. Μάθε να λες “όχι” κάποιες φορές και βάλε όρια στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Βρες την ισορροπία που ψάχνεις και διατήρησέ την χωρίς να καταβάλλεις τον εαυτό σου.
6.Ζήτα βοήθεια
Κάποιες φορές δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις ή σε ποιον να απευθυνθείς. Νιώθεις έντονη ανασφάλεια και αναρωτιέσαι αν μπορείς να διαχειριστείς κάποια πράγματα μόνος σου. Τι μπορείς να κάνεις; Ζήτα βοήθεια. Μίλα σε έναν δικό σου άνθρωπο και μοιράσου τα προβλήματα και οτιδήποτε σε απασχολεί. Αφενός θα νιώσεις καλύτερα και αφετέρου θα αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα από μία άλλη σκοπιά.
Δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να ασχοληθείς με την ψυχική και την πνευματική σου κατάσταση. Αρκούν λίγα λεπτά την ημέρα για να αισθανθείς καλύτερα και να είσαι σε θέση να σκέφτεσαι με περισσότερη διαύγεια. Η χαλάρωση και η αποφόρτιση είναι τόσο σημαντική για την ψυχική σου κατάσταση, όσο η άσκηση για την σωματική. 

Pages