10 Πράγματα που Δεν Πρέπει να λες σε Κάποιον με λογική προσωπικότητα - Point of view

Εν τάχει

10 Πράγματα που Δεν Πρέπει να λες σε Κάποιον με λογική προσωπικότητα



Οι αντιπαραθέσεις με τους άλλους μερικές φορές έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις και ταράζουν τα νερά. Για παράδειγμα, είστε στη μέση μιας κουβέντας με έναν γνωστό, και ίσως επειδή έχει πάει άσχημα μέρα σας ή επειδή σας απασχολεί κάτι άσχετο από το θέμα της συζήτησης, κάποιος λέει μερικές λέξεις ή μια φράση που εκτροχιάζει τον ειρμό της κουβέντας και την οδηγεί στο χάος. Το αίμα σας αρχίζει να βράζει, οι παλμοί της καρδιάς σας επιταχύνονται και συνειδητοποιείτε πώς αυτό που ακούσατε σας έκανε να παρεξηγηθείτε σοβαρά.
Υπάρχουν διάφορες φράσεις ξεχωριστές για τον καθένα που μπορούν να μας εκνευρίσουν ή να μας ενοχλήσουν πολύ ή λίγο. Σε γενικές γραμμές, ο καθένας ενοχλείται όταν ακούει από τον συνομιλητή του τις λέξεις «ηρεμήσε»«χαλάρωσε», ή «είσαι υπερβολικά ευέξαπτος». Κάθε τύπος προσωπικότητας απεχθάνεται να ακούει τέτοιες λέξεις. Κανείς σε μια παρέα δε θέλει να αισθάνεται πως οι άλλοι σκέφτονται γι’ αυτόν πως είναι παράλογος και ουρανοκατέβατος, ανεξάρτητα από το αν πιστεύει ότι οι συνομιλητές του είναι έξυπνοι ή αν τους συμπαθεί. Ποιες άραγε είναι οι προτάσεις που μπορούν να ενοχλήσουν έναν τύπο που Σκέφτεται Ορθολογικά, δηλαδή έναν ρασιοναλιστή με αναλυτικό τρόπο σκέψης; Ας δούμε παρακάτω:

«Έτσι απλά έχουν τα πράγματα»


Όταν ένας ορθολογιστής χαρακτήρας αμφισβητεί κάτι ή είναι καχύποπτος σχετικά με μια απόφαση που πρέπει να πάρει, ή ένα κανόνα που βρίσκει μπροστά του, δε θα ησυχάσει μέχρι να εξετάσει αν ο κανόνας ή η απόφαση αυτή είναι λογική. Οι ορθολογιστές είναι από τη φύση τους σκεπτικιστές και καινοτόμοι, και σπάνια ικανοποιούνται αποδεχόμενοι έναν απλοϊκό τρόπο εξήγησης των πραγμάτων.

«Επειδή το λέω εγώ»


Ο ρασιοναλιστής δεν έχει μέσα του έμφυτο το σεβασμό για αυτόν που έχει εξουσία. Γνωρίζει πως ο σεβασμός πρέπει να κερδίζεται και δεν αποκτάται αυτόματα μαζί με το αξίωμα ή την ανώτερη θέση. Λέγοντας σε έναν ορθολογιστή τη φράση «επειδή το λέω εγώ» είναι ένας σίγουρος τρόπος για να οδηγήσετε τη κουβέντα σε λογομαχία και στη ψύχρανση των σχέσεων.

«Τι έπαθες και δε μιλάς;»


Αν η συζήτηση στην οποία συμμετέχει ο ορθολογιστής δεν είναι έντονα θεωρητική με ενδιαφέροντα επιχειρήματα πολύ σπάνια θα επεκταθούν στην κουβέντα και τις περισσότερες φορές θα μείνουν σιωπηλοί. Ο τρόπος σκέψης τους είναι αναλυτικός και έτσι σε μια τέτοια περίπτωση θα κρατήσουν τη γνώμη και τις σκέψεις τους για τον εαυτό τους. Το να δεχτούν μια επίκριση ή ένα σχόλιο από κάποιον άλλο στην παρέα, γιατί δεν συμμετέχουν στην κουβέντα, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τους κάνει να αισθανθούν άβολα ή ενοχλημένοι.

«Έμαθες για τον (τάδε διάσημο);»


Τα κουτσομπολιά για τους διάσημους και το lifestyle ενδιαφέρουν λίγο έως καθόλου έναν ορθολογιστή. Επιπροσθέτως, αυτοί που διαδίδουν φήμες, κουτσομπολεύουν και ασχολούνται με τις λεπτομέρειες της ζωής άλλων ανθρώπων τείνουν να γίνονται απεχθείς σε έναν λογικό τύπο προσωπικότητας. Είναι δύσπιστος ένας τέτοιος τύπος στο να σχηματίσει σχέσεις ή φιλίες με τέτοιου είδους ανθρώπους.

«Πες ένα Ναι ή ένα Όχι, δεν χρειάζεται να το εξηγήσεις»


Ένας ορθολογιστής δεν θα αποφανθεί σε μια ερώτηση ή σε μια απόφαση με ένα απλό ναι ή όχι. Μοιράζονται τις αντιλήψεις τους στο πρόβλημα που μελετάνε σαν Εξωστρεφείς Διαισθητικοί (Ne) που είναι, αλλά φυλάνε μέσα τους τα απόλυτα συμπεράσματα της κρίσης τους. Ζητώντας τους να υπεραπλουστεύσουν, ή να αφήσουν κατά μέρος τις συναφείς με το ζήτημα πληροφορίες, είναι σαν να τους ζητούν να καταπιέσουν μια φυσική πλευρά της προσωπικότητάς τους. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα το πάρουν ως αγένεια.

«Βιάσου και αποφάσισε γρήγορα!»


Οι ορθολογιστές καταφρονούν να βρίσκονται υπό πίεση από άλλους. Τους αρέσει να έχουν χρόνο ώστε να διερευνούν τις επιλογές τους, να τις δοκιμάζουν και να αναλύουν πλήρως τις καταστάσεις. Πιέζοντάς τους να καταλήξουν γρήγορα σε μια απόφαση, ειδικά για ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα, μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλη πίεση.

«Τι διαβάζεις;»


Αν δείτε έναν λογικό τύπο προσωπικότητας να διαβάζει, είναι καλύτερα να τον αφήσετε ήσυχο, όσο είναι δυνατόν, για να μελετήσει το βιβλίο του. Αν τους διακόψετε για οποιοδήποτε λόγο, ακόμα κι αν θέλετε να τους ρωτήσετε κάτι σχετικό με το εν λόγω βιβλίο, θα τους ενοχλήσετε.

«Γιατί δεν παρατήρησες την κόμμωσή μου;»


Στους ορθολογιστές δεν αρέσει να ασχολούνται ιδιαίτερα με επιφανειακές λεπτομέρειες στο περιβάλλον τους. Τους απασχολούν πιο σοβαρά πράγματα από το αν κάποιος κουρεύτηκε, χτένισε τα μαλλιά του, έχασε βάρος ή έχει ένα μοδάτο ντύσιμο.

«Ας κάνουμε μια εγκάρδια συζήτηση»


Στους ορθολογιστές αρέσει να συζητούν αρμονικά σε ένα φιλικό περιβάλλον, αλλά δεν απολαμβάνουν να συζητούν γι’ αυτά που νιώθουν, εκτός αν αισθάνονται το πρόσωπο που έχουν απέναντί τους πολύ κοντά τους ή έχουν αισθήματα γι’ αυτό ώστε να τους υποκινήσει αυθόρμητα μια τέτοια συζήτηση. Όταν εξαναγκάζονται να μιλούν για τα συναισθήματά τους, μπαίνουν σε μια κατάσταση κατώτερου Εξωστρεφούς Συναισθήματος (Fe), κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να τους προκαλέσει άγχος και δυσφορία.

«Σταμάτα να το Σκέφτεσαι!»


Ζητώντας από κάποιον εσωστρεφή χαρακτήρα να σταματήσει να σκέφτεται αυτό που τον απασχολεί, ισοδυναμεί με το να ζητάτε από ένα ψάρι να βγει από τα νερά του. Η φύση του εσωστρεφή συμβαδίζει με το ότι προτιμά να ζει στον κόσμο που υπάρχει «στο κεφάλι του» παρά στον έξω κόσμο.
 via

Pages