Η ευτυχία του κάθε ανθρώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό των ονείρων που κατάφερε να πραγματοποιήσει στη διάρκεια της ζωής του.
Τα όνειρα αυτά διαμορφώνονται συνήθως μέσα από τις εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας στο περιβάλλον της οικογένειας και επηρεάζονται σαφώς και από κληρονομικά δεδομένα.
Στη συνέχεια πλάθονται κατά την εφηβεία κάτω από την επίδραση των γεννητικών ορμονών και μορφοποιούνται τελικά στην αρχή της ενήλικης ζωής.
Εκείνο που λείπει μέχρι τότε είναι η εμπειρία, το αλατοπίπερο της ζωής, που θα διαμορφώσει στη συνέχεια ρεαλιστικότερους στόχους, στο πλαίσιο μιας πραγματικότητας, συχνά στενόχωρης ή απαισιόδοξης.
Πολλά από τα όνειρά μας σχετίζονται με το ερωτικό μας κομμάτι, το σύντροφο που θα μας απογειώσει ερωτικά, θα μας γεμίσει συναισθηματικά και θα μας συνοδεύσει στο ταξίδι της ζωής.
Αυτό το ταξίδι εμπεριέχει συνήθως για τις γυναίκες την απόκτηση απογόνων.
Αυτό που διαφοροποιεί κυρίως τα όνειρα των δύο φύλων είναι η προσήλωση του άντρα στην καλύτερη διαχείρηση του ανδρισμού του μέσα από την εικόνα του καλού εραστή.
Αντίθετα η γυναίκα έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της μια σχέση δέσμευσης με το ενδεχόμενο, συνήθως, της μητρότητας.
Αυτή η βασική διαφορά νοοτροπίας που συνδέεται ξεκάθαρα με το φύλο αλλά και την κουλτούρα κάθε εποχής είναι αυτή που δυσκολεύει το κυνήγι και την αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου.
Ίσως ακόμα και απογοητεύει μεγάλο αριθμό γυναικών που τελικά οδηγούνται σε σκέψεις του τύπου: «Μα, δεν υπάρχουν άντρες;», «Οι άντρες θέλουν μόνο σεξ και όχι σχέση» ή «Περνώ και μόνη μου καλά».
Θα μπορούσε όμως κανείς να δει αυτή τη διαφορετικότητα με τελείως άλλο μάτι, με την έννοια ότι αποτελεί τη γοητεία και το κίνητρο για να κάνει τις σχέσεις των δύο φύλων πιο ενδιαφέρουσες!
Ηλικία και εμπειρία στο κυνήγι του έρωτα
Οι προτιμήσεις και τα όνειρα σίγουρα αλλάζουν με την ηλικία.
Από πιο απλοϊκές και ρομαντικές στην εφηβεία ξεκαθαρίζουν και διαμορφώνονται την επόμενη δεκαετία.
Ίσως μάλιστα αυτό είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι καθυστερούν στις μέρες μας να κάνουν μόνιμες σχέσεις και οικογένεια.
Η σχέση χρειάζεται προσπάθεια κατανόησης, ζύμωμα μέσα από την καθημερινότητα και συνεχή διαπραγμάτευση.
Οι άντρες αργούν να ωριμάσουν και κρατούν στη συμπεριφορά τους πολλά παιδικά στοιχεία.
Ενδεχομένως μάλιστα το στοιχείο αυτό διαμόρφωσε στις περασμένες δεκαετίες την άποψη ότι ο άντρας θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ηλικία από τη γυναίκα!
Επιλέγουμε ή μας επιλέγουν;
Η δυνατότητα να επιλέγουμε αντί να μας επιλέγουν έχει σχέση με τα προσόντα μας και τους στόχους μας.
Όσο πιο ρεαλιστική είναι η επιλογή μας τόσο πιο επιτυχημένη μπορεί να αποδειχθεί.
Αν είμαστε σε ηλικία ωριμότητας ίσως έχουμε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν ιδανικοί εραστές, ερωτικές σχέσεις και γάμοι.
Το μυστικό για μια άριστη σχέση φαίνεται να είναι ό κανόνας ότι μια σχέση τείνει προς το ιδανικό όσο καταφέρνει να γίνεται όλο και πιο ανταποδοτική.
Το γνωστό αλισβερίσι δηλαδή του «δίνω και παίρνω».
Ίλια Χατζή
Ψυχολόγος
MSc Oxford Brookes Univeristy
Ψυχοθεραπεύτρια
Συνεργάτης
Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου