Για χάρη της φιλίας πολλοί άνθρωποι μιλούν με τους πρώην συντρόφους τους. Μήπως όμως αυτή η επικοινωνία κρύβεται κάτω από το πέπλο της φιλίας, και ο πραγματικός λόγος που συνεχίζουμε να μιλάμε με τους πρώην είναι το back-up plan, όπως λένε οι ερευνητές;
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, η στενή σχέση και συχνή επικοινωνία με τους πρώην συντρόφους, δεν οφείλεται απλά σε μια φιλία που συνεχίζει να υπάρχει.
Η μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν 429 άνθρωποι εκ των οποίων σχεδόν τα τρία τέταρτα ήταν γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την παρελθοντική τους ρομαντική και μακροχρόνια σχέση.
Πάνω από το 40% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι εξακολουθούν να μιλάν με τους πρώην.Το 93,3% δήλωσε πως συνέχισε να μιλά τους επόμενους μήνες, μετά τη διάλυση της σχέσης, ενώ περίπου το 90% δήλωσε ότι μιλάει με τον πρώην σύντροφο του τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα. Το 13% δήλωσε πως μιλάει αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.
Τι λένε οι ειδικοί;
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη Daily Mail, η επικεφαλής της μελέτης Lindsey Rodriguez λέει: “Εκείνοι που επικοινωνούν με τους πρώην ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα δέσμευσης με τους υπάρχοντες συντρόφους τους, φτωχότερη προσαρμογή στη διάλυση και υψηλότερα επίπεδα ρομαντικών συναισθημάτων προς τον πρώην σύντροφό τους”.
“Αν τα άτομα έχουν επενδύσει στη νέα σχέση και υπάρχουν μερικές επιθυμητές εναλλακτικές λύσεις για τη σχέση, είναι πιθανό να είναι περισσότερο αφοσιωμένα και ικανοποιημένα. Όταν όμως υπάρχουν άλλες επιθυμητές εναλλακτικές για την τρέχουσα σχέση, η δέσμευση μπορεί να μειωθεί, δεδομένου του ρομαντικού -back-up- κινήτρου με τον πρώην σύντροφο”.
Ποιοι μιλούν λιγότερο με τους πρώην;
Μεταξύ των ευρημάτων διαπιστώθηκε πως εκείνοι που μιλάν λιγότερο με τους πρώην συντρόφους είναι οι παντρεμένοι.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships και σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι λόγοι της επικοινωνίας με τον πρώην σύντροφο οφείλονται κυρίως στην ανασφάλεια που έχουν οι άνθρωποι για το πώς θα πάει η καινούρια τους σχέση, με αποτέλεσμα να έχουν ένα back-up plan.
Ωστόσο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια καινούρια σχέση να μην δεσμεύονται εκατό τοις εκατό.
“Τα άτομα που συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους πρώην μετά τη διάλυση της σχέσης και να έχουν ρομαντικά συναισθήματα για τον πρώην σύντροφό τους, βιώνουν μεγαλύτερη θλίψη από εκείνους που τερματίζουν την επαφή”, συνεχίζει η Rodriguez.
Μεταξύ άλλων προσθέτει: “Τα άτομα που συνεχίζουν να έχουν επαφή - επικοινωνία με τους πρώην, μπορεί να λειτουργεί [σ.σ η επικοινωνία] ως προσωρινή ανακούφιση, καθώς υπάρχει ένας βαθμός ασφάλειας. Μπορεί όμως να ενισχύει τον ψυχολογικό πόνο ή τον στοχασμό σχετικά με την απώλεια της σχέσης, η οποία με τη σειρά της παρατείνει την αγωνία”.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επικοινωνία με τους πρώην συντρόφους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία του ατόμου, καθώς και την ευημερία της τρέχουσας σχέσης”, καταλήγει.