Κάθε μέρα, κάνεις χίλιες επιλογές. Επιλέγεις τι θα φορέσεις, που θα πας, ποιους θα συναντήσεις, τι θα φας και τι θα κάνεις. Πάνω απ’ όλα, επιλέγεις τι θα σκεφτείς. Ένα είναι σίγουρο: το σήμερα θα είναι τόσο καλό όσο και οι σκέψεις σου. Επομένως, διάλεξε συνετά τις σκέψεις σου, αφού μπορείς να πας μόνο τόσο ψηλά όσο εκείνες.
Κοίτα μέσα στο νου σου και παρατήρησε όλες σου τις σκέψεις. Υπολογίζεται ότι ο νους σου κάνει τουλάχιστον 2.500 σκέψεις την ώρα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Εκτός κι αν είσαι σε σαμάντι, σε βαθύ ύπνο ή σε κώμα, ο νους σου σκέφτεται. Ίσως αυτό να είναι το πρόβλημα! Ίσως να παρασκέφτεσαι! Παρατήρησε πως ο νους σου είναι γεμάτος από σκέψεις αγάπης, κρίσεων, ηρεμίας, φόβου, ευσπλαχνίας, ενοχής, χαράς, θυμού, συνχώρεσης, επίθεσης, γέλιου, δουλειάς, παιχνιδιού, καλοσύνης, απομόνωσης, ενότητας κλπ. Στο νου σου υπάρχουν όλες οι σκέψεις του κόσμου! Με ποιες ταυτίζεσαι αυτή τη στιγμή; Ποιες επιλέγεις να ακολουθήσεις;
Η δουλειά μου στην ψυχολογία και τη θεραπεία με έχει διδάξει ότι η ψυχική υγεία είναι η ικανότητα να επιλέγεις τις σκέψεις σου. Κι αυτή η ικανότητα είναι η διαφορά μεταξύ πόνου και ελευθερίας. Για παράδειγμα:
* Όταν το παιδί σου χώνει άλλο ένα μπισκότο σοκολάτας μέσα στο βίντεο, δε σου καταστρέφει τη μέρα, επειδή επιλέγεις να μην το αφήσεις να σου την καταστρέψει.
* Ένα σκασμένο λάστιχο δεν σου προκαλεί πονοκέφαλο, επειδή μόνο εσύ μπορείς να προκαλέσεις στον εαυτό σου πονοκέφαλο και αποφασίζεις να μην το κάνεις.
* Μια κριτική εις βάρος σου θα μπορούσε να προκαλέσει συγκοπή, αλλά εσύ επιλέγεις να την ξεπεράσεις με γέλιο.
* Το «χτύπημα» του σκληρού δίσκου του υπολογιστή σου θα μπορούσε να είναι το τέλος του κόσμου για δέκα λεπτά ή για ένα μήνα. Η επιλογή δική σου.
* Ένας φίλος που σε απογοητεύει θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον Αρμαγεδώνα, αλλά εσύ επιλέγεις να μην τον πυροδοτήσει.
* Μια κακή μέρα για τα μαλλιά σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να γράψεις σημείωμα αυτοκτονίας, επειδή είσαι πιο έξυπνη.
Σε δύσκολους καιρούς, η αντίληψη καταρρέει και παύεις να βλέπεις τις επιλογές σου. Ο φόβος παίζει πονηρά παιχνίδια με το νου. Οι σκέψεις μοιάζουν να αποκτούν δική τους ζωή, να τρέχουν σε μονόδρομους, να χάνονται σε νοητικά αδιέξοδα, να πέφτουν πάνω σε τοίχους και να ξυλοκοπούνται μέχρι αναισθησίας σε σκοτεινά δρομάκια. Ο νους σου έχει βγει παγανιά για να σε φάει λάχανο. Δεν είναι ασφαλές μέρος! Η αληθινή αντίληψη θρυμματίζεται. Φαίνεται σαν να μην υπάρχει επιλογή.
Όταν έχεις βάσανα, η σκέψη σου δε θα σε βγάλει ποτέ έξω ζωντανό. Αυτό που χρειάζεσαι είναι η πίστη. Πίστη είναι η προθυμία να κοιτάς πέρα από τις σκέψεις σου και να βλέπεις μια άλλη δυνατότητα. Ακόμη καλύτερα, είναι το θάρρος να σταματήσεις εντελώς τη σκέψη σου και να αφήσεις τον εαυτό σου να εμπνευστεί, να ευλογηθεί και να καθοδηγηθεί από κάτι άλλο, εκτός από το εγώ σου, δηλαδή από τον ανώτερο νου σου.
Το εγώ σου χρησιμοποιεί μια αργή, περιορισμένη μορφή σκέψης, που ονομάζεται λογική. Η λογική είναι επινόηση του αποκομμένου νου, που πιστεύει πως έχεις εγκαταλειφθεί να τα βγάλεις πέρα με τη ζωή σου ολομόναχος, μόνο με τη σκέψη σου. Ο ανώτερος νους σου — το μέρος σου που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με όλη τη ζωή — δεν είναι υποχρεωμένος να περιοριστεί στην ατομική λογική. Είναι ένα λυχνάρι του Αλαντίν, που χρησιμοποιεί έμπνευση, διαίσθηση, όραμα, «Εύρηκα!», θαύματα και αγάπη.
Η μεγαλύτερη αλήθεια που έχω μάθει για την ευτυχία είναι ότι η ευτυχία δεν απέχει ποτέ πάνω από μια σκέψη, το πολύ. Μια φρέσκια αντίληψη, μια νέα πεποίθηση, μια καινοτόμος σκέψη, μια δυναμική απόφαση, μια στιγμή παράδοσης, ένα δευτερόλεπτο απόλυτου ανοίγματος, είναι το μόνο που χρειάζεται για να βιώσεις μια τεράστια αλλαγή. Τίποτε εκτός από τις σκέψεις σου δεν μπορεί να σε πληγώσει. Επομένως, κάθε φορά που νιώθεις φόβο ή πόνο, καλείσαι να επιλέξεις ξανά. Κάθε μέρα, ο κόσμος σου δείχνει τη νοητική σου κατάσταση. Η ζωή έρχεται μπροστά σου και σου λέει κατάμουτρα: «Αυτό είναι που σκέφτεσαι. Καλή σου μέρα!» Το καλό είναι ότι είσαι ελεύθερος να αλλάξεις γνώμη όποτε θέλεις. Όταν η σκέψη σου κάνει στροφή, κάνει στροφή κι ο κόσμος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος είναι αποτέλεσμα των σκέψεων σου.
Σε κάθε περιστατικό, σε κάθε συνάντηση ή κατάσταση, καλλιέργησε τη συνήθεια να ρωτάς τον εαυτό σου: «Ποια είναι η ύψιστη σκέψη εδώ;» Μείνε ήσυχος για μια στιγμή, βάλε στην άκρη τις καθημερινές σκέψεις, σβήσε το εγώ, ελευθέρωσε τους φόβους σου, πέτα τις κρίσεις σου και ανοίξου στην ανώτερη σοφία. Η έμπνευση πηγαίνει εκεί που είναι καλοδεχούμενη.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr Robert Holden «Στροφή Στην Ευτυχία», Εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας