Επιστροφή στον Πρώην - Point of view

Εν τάχει

Επιστροφή στον Πρώην



Πολλές φορές οι συνθήκες που επικρατούν σε μια σχέση κατά την διάρκεια των διαφορετικών σταδίων ωρίμανσής της, μας οδηγούν στην λήψη ακραίων αποφάσεων, όπως του οριστικού χωρισμού, καθώς όσο βρισκόμαστε στα πλαίσια της δέσμευσης και αλληλεπιδρούμε με τον σύντροφο μας είναι δύσκολο να αποστασιοποιηθούμε και να εξετάσουμε τα ουσιαστικά αίτια υποκειμενικά ή αντικειμενικά που αλλοιώνουν την συναισθηματική επαφή, λειτουργώντας ως εμπόδια στην εξέλιξη της σχέσης. 

Η απομάκρυνση από τα αρνητικά στοιχεία καθώς και από την καθημερινή τριβή και φθορά που μας προσφέρεται μέσω του χωρισμού, σε συνδυασμό με τον αυτόματο απολογισμό που κάνουμε μας επιτρέπει να διακρίνουμε τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων που προέκυψαν μέσα στον δεσμό. Η προσωπική ελευθερία αφήνει χώρο ώστε να βγουν στην επιφάνεια τα συναισθήματα που κάποτε μας έδεσαν με τον πρώην σύντροφο μας. 

Συνειδητή απόφαση ή πισωγύρισμα; 
Στα πρώτα στάδια του χωρισμού επικρατεί ο εγωισμός, ο οποίος θολώνει την κρίση μας και μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις, γι’αυτό το λόγο σημαντικό ρόλο θα παίξει ο παράγοντας χρόνος, δίνοντας μας το απαραίτητο διάστημα που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος για να αποβάλλει τα εγωιστικά συναισθήματα που θολώνουν την πραγματικότητα. Όταν ο εγωισμός υποχωρήσει, την θέση του καταλαμβάνει η δύναμη της συνήθειας, αρχίζουν να μας λείπουν τα δεδομένα που είχαμε μέσα στη σχέση, αυτό είναι άλλο ένα στάδιο κατά την διάρκεια του οποίου θα μπορούσαμε να πάρουμε μια βιαστική και πιθανόν λάθος απόφαση αναζητώντας την ασφάλεια που μας παρέχει το γνώριμο. 

Άλλη μια λάθος μέθοδος για την λήψη αποφάσεων είναι η σύγκριση μεταξύ της πρωην σχέσης με μια εφήμερη γνωριμία η οποία λειτουργεί ως προσωρινό υποκατάστατο. Προκειμένου η απόφαση μας να είναι συνειδητή και όχι ένα πισωγύρισμα το οποίο αργά η γρήγορα θα μετανιώσουμε κάνοντας έναν μάταιο κύκλο, θα πρέπει να αποδεχτούμε όλα τα στάδια της απομάκρυνσης από το πρώην ταίρι μας, αποφεύγοντας βιαστικές κινήσεις, επιτρέποντας στα συναισθήματα μας να σταθεροποιηθούν μέσα στον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να εκτιμήσουμε ουσιαστικά τις προοπτικές που θα έχει η σχέση καθώς και τον χειρισμό που απαιτεί από εμάς τους ιδίους. 


Τι να κάνεις όταν ο πρώην σου επιστρέφει και ζητάει ξανά θέση στη ζωή σου!

Πόνεσες, έκλαψες, χτυπήθηκες στα πατώματα… και τώρα που ξεπέρασες το χωρισμό σας, που άρχισες να χαμογελάς και να φλερτάρεις ξανά, μια ωραία πρωία σου χτυπάει και πάλι την πόρτα, ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία! Και τώρα τι κάνουμε;
Κατ’ αρχάς πρέπει να ηρεμήσεις και να μη βιαστείς να απαντήσεις. Σε έχει πιάσει εξαπίνης, γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια τάξη. Αναρωτήσου αρχικά τί νιώθεις εσύ για εκείνον αυτή τη στιγμή. Δεν έχει σημασία πόσο πολύ τον αγαπούσες τότε, πρέπει να δεις καθαρά αν τώρα υπάρχουν ακόμη μέσα σου συναισθήματα. Χαίρεσαι που υπάρχει η προοπτική να είστε και πάλι μαζί ή περισσότερο σε τρομάζει; Ύστερα, θυμήσου τους λόγους που σας οδήγησαν στο τέλος. Έφταιγε εκείνος ή εσύ; Αναγνωρίζεις τα δικά σου λάθη; Πιστεύεις ότι αν ήσασταν ξανά μαζί δεν θα τα επαναλάμβανες; Έχει μεγάλη σημασία γιατί χωρίσατε. Αν ήταν βίαιος, σε παραμελούσε, σε απάτησε κλπ, είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνει. Αν χρειαστεί, γράψε σε ένα χαρτί πού έφταιξε εκείνος και πού εσύ και ζύγισε την κατάσταση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ κάτι τέτοιο.
Κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι τα κίνητρα της επιστροφής του. Μήπως για παράδειγμα έμαθε ότι ξεκίνησες μια νέα σχέση και θέλει απλώς να ικανοποιήσει το εγώ του; Αν σε διεκδικεί σχεδόν καθημερινά, αν επιμένει ακόμη κι όταν εσύ αρνείσαι να τον δεις ,ίσως πραγματικά έχει μετανιώσει. Όμως αν κάνει την εμφάνισή του μια στο τόσο ζητώντας να μάθει αν ακόμη τον θες, χωρίς να κάνει τίποτα για να σε πείσει να γυρίσεις, μάλλον θέλει απλώς και μόνο να βεβαιωθεί ότι ακόμη δεν τον έχεις ξεπεράσει.
Μια σχέση την έχουμε γιατί μας κάνει ευτυχισμένους. Ευτυχισμένη λοιπόν, κοντά σε κάποιον που έχουν συμβεί τόσα πολλά, μπορείς να είσαι μόνο αν έχεις τη δύναμη να τον συγχωρήσεις και να γεφυρώσεις το χάσμα ανάμεσά σας. Αν νιώθεις θυμό και δεν μπορείς να ξεχάσεις τα παλιά, τότε θα τον τιμωρείς συνέχεια, ακόμη και ασυναίσθητα, συνεπώς δεν θα έχετε υγιή σχέση. Οπότε είναι καλύτερα να προχωρήσεις μπροστά. Απάντηση «κονσέρβα» στο ερώτημα δεν υπάρχει. Κάνε μια ειλικρινή κουβέντα μαζί του, συζητήστε τα θέλω σας, δείτε αν ο χωρισμός σας έχει ωριμάσει και αν μπορείτε να ξεκινήσετε από την αρχή… Από εκείνη την πρώτη μέρα που τα βλέμματά σας συναντήθηκαν, οι καρδιές μίλησαν και κανένα σύννεφο δεν σκίαζε την ευτυχία σας...
via

Pages