Ρωτώντας πας στην πόλη - Point of view

Εν τάχει

Ρωτώντας πας στην πόλη



Πως να διαλέξεις ένα καλό μπαρμπέρικο.
Λέω μπαρμπέρικο γιατί μου αρέσουν τα αυθεντικά, παλιά κουρεία και μπορώ να πω, πως όσες φορές έχω προσέξει ένα αντρικό κούρεμα, μου έχουν πει ότι το έχει κάνει ένας κουρέας. Ξέρεις, εκείνος που γουστάρει να τον λένε κουρέα και όχι κομμωτή, που φοράει ποδιά, έχει στον καθρέφτη πινέλο και κολόνια και οι πελάτες του είναι σταθεροί εδώ και πολλά χρόνια έστω και αν από τα μαλλιά τους έχει μείνει μόνο το πίσω μισοφέγγαρο.
Για να πας για το μαλλί και να βγεις καλοκουρεμένος: Αρχικά σου λέω ότι σε όλα ισχύει το «ρωτώντας πας στην πόλη». Δηλαδή, όταν δεις ένα άντρα που έχει ωραίο κούρεμα, μην διστάσεις να τον ρωτήσεις που κουρεύτηκε. Τα καλά μαγαζιά, και ιδίως τα καλά κουρεία, έτσι έχουν αποκτήσει την πελατεία τους.
– Περνάς έξω από ένα κουρείο και βλέπεις μέσα κίνηση. Πίστεψε με ότι δεν έχουν πάει όλοι αυτοί εκεί γιατί ο κουρέας μοιράζει καραμέλες. Το πιο πιθανό είναι, ο τύπος να έχει καλό χέρι και να μην προλαβαίνει να ακονίζει το ξουράφι του. Μπες μέσα και κλείσε ένα ραντεβού. Σε καλό θα σου βγει.
– Αφού κλείσεις ραντεβού και πας στο μπαρμπέρικο, κατά την διάρκεια που περιμένεις, παρατήρησε αν το μαγαζί είναι καθαρό. Δες αν σκουπίζονται γρήγορα οι τρίχες, αν υπάρχει ακαταστασία και σκόνη μπροστά στον καθρέφτη, αν ο λουτήρας είναι λευκός και άψογος και αν τα τζάμια της βιτρίνας έχουν να καθαριστεί χρόνια και καιρούς. Η καθαρότητα κάνει τη μισή αρχοντιά. Και στο κουρείο.
– Την ώρα που περιμένεις για το κούρεμα σου, παρατήρησε πως συμπεριφέρεται ο κουρέας στους υπόλοιπους πελάτες του. Αν δεις βιαστικές κινήσεις και ατσαλιές, προφασίσου ένα έκτακτο ραντεβού και γίνε μπουχός.
Καλύτερα ακούρευτος παρά κουρεμένος σαν γίδι: – Επειδή, δεν είμαστε στο 1800 και δεν λουζόμαστε πια με πράσινο σαπούνι, δες αν ο κουρέας χρησιμοποιεί σύγχρονα προϊόντα για το λούσιμο σου. Δεν σου είπα να περιμένεις μασάζ κεφαλής στον λουτήρα και μάσκες ενυδάτωσης, απλά να έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα από τα παλιά σαμπουάν που έμοιαζαν πολύ με υγρά πιάτων.
– Κάτσε στην καρέκλα και κάνε το σταυρό σου. Έλεγξε το ενδιαφέρον και την ευγένεια του. Μπορεί να μην γίνετε κολλητοί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ανέχεσαι μια γαϊδουρινή συμπεριφορά μια φορά το μήνα.


– Ένα αντρικό κούρεμα θέλει αρκετό χρόνο. Αν δεις να τελειώνει πολύ γρήγορα, μη μπερδευτείς και θαυμάσεις τις ικανότητες του. Κατάλαβε ότι σε έχει ξεπετάξει. Αντίθετα, αν τον δεις να αφοσιώνεται στο κεφάλι σου και να κάνει σοβαρές και μετρημένες ψαλιδιές, χαλάρωσε στη καρέκλα γιατί το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει και η αναμονή θα σε ανταμείψει.
– Ναι, μετά το κούρεμα οι τρίχες απομακρύνονται με ταλκ και φαρδύ πινέλο. Στα μαλλιά το styling γίνεται με κρέμα παλιάς κοπής και στον σβέρκο τα κάποια κοψιματάκια καταπραΰνονται με Μυρτώ κολόνια ή με λεβάντα. Αυτά είναι τα ωραία του μπαρμπέρικου και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν.
– Για να καταλάβεις το κούρεμα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα και κανένα δυο λουσίματα για να ηρεμήσουν οι φύτρες, να αρχίσουν να μακραίνουν τα μαλλιά και παίρνει το αποτέλεσμα την πραγματική του μορφή. Με λίγα λόγια μη περιμένεις μόλις βγεις από το κουρείο να έχεις γίνει Κούρκουλος. Πάρε χρόνο για να καταδικάσεις ή να επιβραβεύσεις τον μπαρμπέρη σου.
– Επίσης, να σου πω πως ένα καλό κούρεμα κρίνεται από το πόσο όμορφα δίνει τη δυνατότητα να μακραίνουν τα μαλλιά. Αν, δηλαδή, μετά από ένα μήνα τα μαλλιά σου πετάνε εδώ και εκεί και δεν στρώνουν με τίποτα, ο κουρέας, λυπάμαι, αλλά ήταν χασάπης. Μη ξαναπάς εκεί γιατί κινδυνεύεις από μεγαλύτερη σφαγή.
@ Δώρα Μάστορα

via

Pages