Το σεξ, όπως και η ίδια η ζωή, είναι ασύμμετρο. Υπάρχει μια βασική ανισότητα μεταξύ των φύλων, που προκύπτει από το μέγεθος και την αξία του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου. Ένας άνδρας παράγει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια την ημέρα. Μία γυναίκα παράγει μόνο ένα ωάριο το μήνα, ίσως 400 σε όλη της τη ζωή, δηλαδή λιγότερους γαμέτες από ότι παράγει ο σύντροφός της κάθε δευτερόλεπτο.
γυναικείο αυγό την στιγμή της ωορρηξίας |
Οι άνδρες γίνονται βιολογικοί πατεράδες σε δευτερόλεπτα. Μπορούν να αυξήσουν την βιολογική καταλληλότητά τους έχοντας επιπλέον συντρόφους και πολλά παιδιά. Οι γυναίκες είναι δεμένες, συνήθως περιορίζονται στο να γεννούν ένα παιδί τη φορά και μέσα σε μια περιορισμένη περίοδο της ζωής τους. Οι γυναίκες, ωστόσο, έχουν το προνόμιο να γνωρίζουν με βεβαιότητα ποια είναι τα παιδιά τους και μπορούν να δώσουν όλη τους την ενέργεια στην διαδικασία της ανατροφής τους με απόλυτη σιγουριά.
Από μόνες τους αυτές οι διαφορές υπήρξαν αρκετές για την δημιουργία μιας απόστασης μεταξύ των φύλων, που έχουν τώρα αναγκαστικά πολύ διαφορετικά συμφέροντα και γενετικές στρατηγικές. Το ένα φύλο πρέπει να προστατέψει μια πολύ μεγαλύτερη επένδυση και ψάχνει για ποιότητα και σταθερότητα. Το άλλο δεν έχει να χάσει πολλά και έχει την τάση να ενδιαφέρεται περισσότερο για την ποσότητα και την ποικιλία.
Έτσι είναι επικερδές για τους άντρες να είναι επιθετικοί, βιαστικοί, άστατοι και απερίσκεπτοι. Γενικά αυτοί κάνουν την πρώτη κίνηση κι είναι πιο ένθερμοι, ενώ οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να είναι επιφυλακτικές, να μάθουν όσα πιο πολλά μπορούν εκ των προτέρων και να περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Κάνουν τις δύσκολες και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο φλερτάροντας. Όλες οι κινήσεις τους βασίζονται πολύ καλά στην εξελικτική ψυχολογία. Τα γονίδια που επιτρέπουν στις γυναίκες να είναι λιγότερο συνεσταλμένες αφήνουν λιγότερα αντίγραφα του εαυτού τους από ότι τα γονίδια που τις πείθουν να παραμείνουν αυστηρά επιλεκτικές.
Για τους άνδρες η καλύτερη στρατηγική είναι η εντελώς αντίθετη. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το έχουν τα αρσενικά με τις λιγότερες αναστολές. Όσο για την φράση «Γάμησέ την και άφησέ την», δεν είναι τόσο ένα δείγμα φαλλοκρατικής γουρουνιάς όσο μια ακριβής αντανάκλαση της βιολογικής πραγματικότητας.
Αληθεύει ότι κάθε φύλο συνεχίζει να το βρίσκει αποδοτικό να χρησιμοποιεί το άλλο σαν ζωτικό πόρο. Οι άνδρες είναι κάπως σαν τα εγωιστικά γονίδια, καθώς ψάχνουν για τα βολικά οχήματα που θα μεταφέρουν την κληρονομιά τους στην επόμενη γενιά. Οι γυναίκες, πιο προσεκτικές, σαν συνετοί επενδυτές ή προγραμματιστές, βλέπουν τους άνδρες σαν δύσχρηστες πηγές σπερματικής ουσίας, παρ'όλα αυτά απαραίτητες για την αξιοποίηση των πολύτιμων ωαρίων τους.
Φυσικά αυτές οι χονδροειδείς περιγραφές αδικούν και τα δύο φύλα, όμως παραμένει το γεγονός ότι διαφέρουν τόσο πολύ τα ενδιαφέροντα και οι προθέσεις τους, που αναγκαστικά διαφέρουν και τα σχέδια και οι στόχοι, και αναπόφευκτα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Και μόνο το ότι καταφέρνουν να συμφωνούν έστω και σε κάτι, είναι εντυπωσιακό. Κι όμως συμβαίνει.
Οι γυναίκες έχουν ωορρηξία μια φορά κατά τον περιοδικό κύκλο τους αλλά μπορούν να διεγερθούν σεξουαλικά οποιαδήποτε στιγμή. Τα περισσότερα ζευγαρώματα στο είδος μας έχουν μικρή ή καμία σχέση με την αναπαραγωγή και μεγάλη σχέση με την κοινωνικότητα και την δέσμευση. Είμαστε τα πιο σεξουαλικά από όλα τα άλλα θηλαστικά και μολονότι αυτό ίσως μοιάζει με πρόσφατη και παρακμιακή εξέλιξη, αξίζει να θυμόμαστε ότι ισχύει εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή
Σκοτεινή Φύση, Lyall Watson
Σκοτεινή Φύση, Lyall Watson