Πόσο επηρεάζει η ψυχική μας κατάσταση την καρδιά μας;
Πολύ, λένε οι επιστήμονες. Το συνεχές στρες (όχι το δημιουργικό αλλά το άλλο, που μας πνίγει), μια έντονη συγκίνηση, ένας ξαφνικός φόβος, μια έκρηξη οργής ή μια καταθλιπτική διάθεση μπορούν να οδηγήσουν σε έμφραγμα, ακόμα και σε αιφνίδιο θάνατο.
Οι έρευνες έδειξαν ότι η συχνότητα των πιεστικών καταστάσεων στη ζωή ενός ανθρώπου που παθαίνει έμφραγμα είναι κατά 45% μεγαλύτερη σε σχέση με τους υγιείς και η κατάθλιψη κατά 55%.
Και αυτό, όπως έχει αποδειχθεί στατιστικά, συμβαίνει χωρίς εξαίρεση σε άνδρες και σε γυναίκες.
Συναισθήματα και καρδιοπάθεια
Πώς αντιδρά όμως το σώμα, όταν μας κατακλύσει βίαια φόβος ή οργή;
Το νευρικό σύστημα διεγείρεται απότομα εκκρίνοντας ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, με αποτέλεσμα, αν προϋπάρχει καρδιακή ισχαιμία, να κινδυνεύει η καρδιά να χάσει το ρυθμό της και να οδηγηθεί σε κολπική μαρμαρυγή.
Τότε μπορεί να σταματήσει.
Αντίστοιχα σε μια μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση μπορεί να συμβεί ακόμα και αιφνίδιος θάνατος μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς το νευρικό σύστημα παράγει μεγάλη ποσότητα ορμονών που δημιουργούν σοβαρές ταχυαρρυθμίες.
Αν πάλι η κατάθλιψη εγκατασταθεί μόνιμα στη ζωή κάποιου, μπορεί να τον οδηγήσει ευκολότερα σε καρδιοπάθεια (συνηθέστερα σε στεφανιαία νόσο).
Επίσης το αίσθημα της απελπισίας και της εγκατάλειψης από την κοινωνία, αν παγιωθεί, ενδέχεται να δημιουργήσει βραδυαρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να αποβούν το ίδιο μοιραίες.
Προφύλαξε την καρδιά με 7 τρόπους:
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η συχνότερη αιτία θανάτου σήμερα, μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό, αν αλλάξει ο τρόπος ζωής.
Εκτός από μια σωστή διατροφή, που δεν είναι άλλη από τη μεσογειακή, αποφυγή καταχρήσεων (τσιγάρο-ποτό) και ήπια σωματική άσκηση, προσπάθησε:
Να αποφεύγεις, όσο μπορείς,
Να μη ρισκάρεις σοβαρά στα επαγγελματικά
σε περιόδους που αισθάνεσαι ανασφάλεια.
Να απομακρύνεις από τη ζωή σου ανθρώπους που σε αγχώνουν
ή σε εκνευρίζουν.
Να αποστασιοποιείσαι από το εκάστοτε πρόβλημα που σε πιέζει
και να το αντιμετωπίζεις με τη λογική και την ψυχραιμία του εξωτερικού παρατηρητή.
Να βρεις ενδιαφέροντα χόμπι,
που θα σου προσφέρουν ευχάριστη ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο σου, θα σε διασκεδάζουν και θα σε χαλαρώνουν ψυχικά.
Να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου
επιδιώκοντας ουσιαστική επικοινωνία με συναδέλφους, οικογένεια και φίλους. Σε περίπτωση διένεξης και τσακωμού καλό είναι να ακολουθεί η συγχώρεση, που είναι μεγάλο βάλσαμο για την καρδιά.
Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι τα άτομα που ικανοποιούνται εύκολα και βιώνουν χαρά στη ζωή τους είναι λιγότερο ευάλωτα σε καρδιοπάθειες, σε σύγκριση με τις επιθετικές και αγχωτικές προσωπικότητες.