Υπερτροφική Πυλωρική Στένωση - Point of view

Εν τάχει

Υπερτροφική Πυλωρική Στένωση




Η πυλωρική στένωση είναι η στένωση του κατώτερου μέρους του στομάχου (πυλωρός) που οδηγεί στο λεπτό έντερο.Οι μύες στο μέρος αυτό του στομάχου παχαίνουν και φράζουν  το άνοιγμα του πυλωρού,  εμποδίζοντας την τροφή να μετακινηθεί από το στομάχι στο έντερο.
Το πρόβλημα αυτό συνήθως εμφανίζεται στα βρέφη ηλικίας 6 με 8 εβδομάδων και επηρεάζει 1 στις 500 ως 1000 γεννήσεις. Είναι 4 φορές πιο συχνή στα αρσενικά από  τα θηλυκά και πιο συχνή στη λευκή φυλή.

ΑΙΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
Από τη στιγμή που το άνοιγμα του στομάχου αποφράσσεται η τροφή δεν μπορεί να μετακινηθεί στο έντερο. Αυτό αναγκάζει ένα μωρό με πυλωρική στένωση να κάνει βιαίως εμετό μετά το φαγητό. Σαν αποτέλεσμα του εμετού αρκετά προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν.
Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η αφυδάτωση (υπερβολική απώλεια νερού από το σώμα).
Ένα μωρό που κάνει εμετούς δεν παίρνει αρκετά υγρά για να ικανοποιήσει τις διατροφικές του ανάγκες. Επιπρόσθετα οι ηλεκτρολύτες  που είναι απαραίτητοι για το σώμα, όπως το κάλιο και το νάτριο,χάνονται μέσω των εμετών.Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας τόσο νερού όσο και ηλεκτρολυτών, αλλά και θρεπτικών συστατικών μπορεί να αναγκάσει τα βρέφη να χάσουν βάρος και να οδηγηθούν σε βαριά αφυδάτωση με ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΥΛΩΡΙΚΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ
Τα αίτια της πυλωρικής στένωσης δεν είναι ξεκάθαρα, ωστόσο γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρείται ότι εμπλέκονται. Αυτό που είναι γνωστό όμως  είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η εμφάνιση της.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΩΡΙΚΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ
Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της πυλωρικής στένωσης είναι βίαιοι, ρουκετοειδείς εμετοί. Το μωρό είναι συνήθως αρκετά πεινασμένο και θηλάζει με όρεξη .Κατά τον εμετό μεγάλες ποσότητες γάλατος μπορούν να εκτοξευθούν και να διασχίσουν αρκετά μέτρα κατά μήκος του δωματίου. Το περιεχόμενο του εμέτου περιέχει γάλα και πήγματα γάλακτος εξαιτίας του γεγονότος ότι παραμένει αρκετά στο στομάχι όπου εκτίθεται σε οξύ.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Απώλεια βάρους
-Αφυδάτωση
-Λήθαργο (έλλειψη ενέργειας)
-Λιγότερες κενώσεις
-Ελαφρύ ίκτερο (κιτρινωπή χρώση δέρματος)

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΥΛΩΡΙΚΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ
Η προσεκτική φυσική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει μία στέρεα μάζα,στο μέγεθος ελιάς στην κοιλιά.Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποιες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να αποκλείσει άλλες παθήσεις με συμπτώματα παρόμοια με αυτά που βλέπουμε σε μωρά με πυλωρική στένωση. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν

- Υπερηχογράφημα κοιλίας. Όπου διαπιστώνεται το πάχος και το μήκος του πυλωρού.

-Αιματολογικές εξετάσεις. Αυτές γίνονται για να αξιολογηθεί κυρίως η αφυδάτωση και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

- Βαριούχο γεύμα-απεικόνιση ανώτερου γαστρεντερικού μόνο όταν υπάρχει αμφιβολία στη διάγνωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΩΡΙΚΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ
Η πυλωρική στένωση θεραπεύεται σε 2 στάδια.Πρώτα δίνονται υγρά ενδοφλεβίως για να αποκατασταθεί η αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Στη συνέχεια διενεργείται εγχείρηση που ονομάζεται πυλωρομυοτομή.

4-12 ώρες από την εγχείρηση αρχίζει η σίτιση η οποία σταδιακά αυξάνεται. Μόλις το μωρό σας λαμβάνει φυσιολογική σίτιση (συνήθως 1 με 2 μέρες μετά την εγχείρηση) θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο με σχετικές οδηγίες.

ΕΜΕΤΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ
Παρόλο που ένα μωρό συχνά κάνει εμετούς για 24 με 48 ώρες μετά το χειρουργείο αυτό συνήθως εξαφανίζεται χωρίς περαιτέρω θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο οι έμετοι μπορούν να επιμείνουν για 4 με 5 μέρες.
M.D.
Socrates E. Antonacacis
General Surgeon
via

Pages