Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ποιες είναι οι ουσίες που συμβάλλουν στην πρόκληση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Πρόκειται για έναν κατάλογο τον οποίο κατάρτισαν οι ειδικοί και ο οποίος περιλαμβάνει τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον και προκαλούν καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives στόχος των ειδικών είναι να βοηθήσουν τις γυναίκες να περιορίσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης νόσου.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Silent Spring της Μασαχουσέτης, υποστηρίζουν ότι οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκινικούς όγκους στους αδένες των μαστών των ποντικών έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο και στον άνθρωπο.
Η λίστα τους περιλαμβάνει 17 ομάδες χημικών ουσιών, που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς οι γυναίκες εκτίθενται σε αυτές καθημερινά. Είναι ουσίες που βρίσκονται στη βενζίνη, το πετρέλαιο καθώς και ουσίες εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Βρίσκονται επίσης στα διαλυτικά, αλλά και στα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού.
Οι μέχρι τώρα έρευνες για τον καρκίνο του μαστού δεν λάμβαναν υπόψη την έκθεση των γυναικών σε μεγάλο αριθμό καρκινογόνων ουσιών, κυρίως επειδή δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις ουσίες που οι ειδικοί έπρεπε να ελέγξουν. Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την έρευνα θεωρούν πως η μελέτη των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων του μαστού. Εκτιμούν επίσης ότι μείωση της έκθεσης στις τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να σώσει τη ζωή πολλών γυναικών.
Τρόποι προστασίας
Περιορισμός στις εκπομπές των καυσαερίων των αυτοκινήτων
Χρήση απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα
Μείωση της κατανάλωσης φαγητού στα κάρβουνα,
Αποφυγή επίπλων που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης
Αποφυγή χαλιών και υφασμάτων που είναι ανθεκτικά σε λεκέδες,
Αποφυγή των διαλυτικών και περχλωροαιθυλένιου
Χρήση φίλτρου άνθρακα για το φιλτράρισμα του νερού,
Μείωση της έκθεσης στην οικιακή σκόνη
Χρήση ιονιστή αέρα
Χρήση ηλεκτρικής σκούπα με φίλτρο HEPA.
Via