Η ανάγκη για Ασφάλεια, Σιγουριά και Άνεση - Point of view

Εν τάχει

Η ανάγκη για Ασφάλεια, Σιγουριά και Άνεση





Η ασφάλεια είναι μία από τις έξι Ανθρώπινες Ανάγκες οι οποίες μας ωθούν να είμαστε και να κάνουμε αυτό που κάνουμε:




- Ασφάλεια




- Ανασφάλεια




- Σημαντικότητα




- Αγάπη ή Σύνδεση




- Ανάπτυξη ή Πρόοδος




- Συμμετοχή, Φιλανθρωπία, Προσφορά




Η πρώτη όμως ανάγκη είναι η ανάγκη να νιώθουμε ασφαλείς, να αποφεύγουμε τον πόνο και να αισθανόμαστε άνετα στο περιβάλλον μας και στις σχέσεις μας.




Κάθε άνθρωπος προσπαθεί καθημερινά να ζει με το αίσθημα ότι είναι ασφαλής, κάποιοι αναζητούν να έχουν ένα "κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους" ή να έχουν κάποιον να τους φροντίσει αν αρρωστήσουν. Το μικρό μωράκι μας, το παιδί, ο έφηβος, ο ενήλικος άνθρωπος αλλά και οι παππούδες και οι γιαγιάδες χρειάζονται σιγουριά και ασφάλεια για να προχωρήσουν στη ζωή. Το πώς "μεταφράζει" κάθε άνθρωπος την ανάγκη του για ασφάλεια όμως είναι τελείως διαφορετικό.




Για παράδειγμα, κάποιος χρειάζεται 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο για να αισθάνεται ασφάλεια ενώ για κάποιον άλλον ασφάλεια σημαίνει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ κάθε μήνα! Επίσης οι νέοι γονείς γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό τα παιδιά τους να έχουν ρουτίνα. Δεν καταλαβαίνουν ακριβώς γιατί, η απάντηση όμως είναι ότι με τη ρουτίνα, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια!




Παρόλο που κάποια αίσθηση σιγουριάς είναι απαραίτητη σε όλους μας, το τι αποτελεί πραγματικά ασφάλεια είναι για κάθε έναν από εμάς διαφορετικό.




Κάποιες λέξεις / φράσεις-κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε καλύτερα τι σημαίνει η συγκεκριμένη ανάγκη είναι: Άνεση, Σιγουριά, Σταθερότητα, να αισθάνεστε ότι πατάτε γερά τα πόδια σας στη γη, να μπορείτε να προβλέψετε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και Προστασία.




Μάρεα Λαουτάρη – Δεληγιάννη, 
Life & Relationship Coach

via

Pages