Αφαίρεση Σμηγματογόνων κύστεων - Point of view

Εν τάχει

Αφαίρεση Σμηγματογόνων κύστεων








Οι σμηγματογόνες κύστεις αποτελούν υποδόριες (κατω από το δέρμα και μεσα στο υποδόριο λίπος) κύστεις οι οποίες προέρχονται από απόφραξη-εκφύλιση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος.
Συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές όπως το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, η ράχη αλλά και στις μασχαλιαίες και βουβωνικές πτυχές και σπανιότερα στο υπόλοιπο σώμα.
Εμφανίζονται σιγά σιγά σαν μικρά επάρματα, στρογγυλά, υπόσκληρα και μεγαλώνουν συν το χρόνω.
Μερικές φορές πιέζουν τα τοιχώματα ειδικά στο κρανίο και πονούν, αλλά πολλές φορές παρουσιάζουν φλεγμονή είτε από ρήξη είτε απο αποικισμό με μικρόβια (συνήθως επιδερμικό σταφυλόκκοκο).


(Σμιγματογόνος κύστη τριχωτού κεφαλής)

Η συνηθέστερη επιπλοκή είναι η φλεγμονή και διαπύηση αυτών. Τότε εμφανίζεται ερυθρότητα, πόνος, μεγάλη διόγκωση και μεγάλο ενόχλημα ανάλογα με την περιοχή.
Η αντιμετώπιση συνίσταται στην έναρξη αντιβιωτικού ευρέος φάσματος (συνήθως αντισταφυλοκοκκικού), και εφ'οσον εκδηλωθεί απόστημα, η διάνοιξη και παροχέτευση, ο καθαρισμός της, με τοπική αναισθησία.
Η σωστή αντιμετώπιση των κύστεων αυτών είναι η χειρουργική αφαίρεση τους εν ψυχρώ (προτού φλεγμάνουν), με τοπική αναισθησία, διότι έτσι η αφαίρεση είναι πλήρης χωρίς υπολείμματα.

via

Pages