Ομφαλοκήλη - Point of view

Εν τάχει

Ομφαλοκήλη







 (ψηφιακή άποψη ομφαλοκήλης μακροσκοπικά)

Η ομφαλοκήλη αποτελεί συνήθη τύπο κήλης στα νεογνά και βρέφη, αλλά και αργότερα στους ενήλικες κυρίως γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας μετά απο τοκετό.Οπως επίσης και η εμφάνιση σε άνδρες μετά απο άρση βάρους, επίμονο βήχα ή φταρνισμα, ή και βαριά χειρωνακτική εργασία.
Τι είναι Ομφαλοκήλη
Η ομφαλοκήλη αποτελεί ατελή σύγκλειση του ομφαλικού δακτυλίου στα νεογνά και βρέφη, ενω στους ενήλικες αποτελεί επίκτητ διάνοιξη αυτού, με αποτέλεσμα να προβάλλει ενδοκοιλιακό περιεχόμενο δια μεσω του ομφαλικού δακτυλίου προς τα έξω.
Τα όργανα που μπορεί να προβάλλουν είναι: επίπλουν, λεπτό έντερο, παχύ έντερο.
Οι δε επιπλοκές της πάθησης είναι :
  • σταδιακή αύξηση του μεγέθους της κήλης,
  • μη ανάταξη του περιεχομένου και περίσφιγξη.


 (περισφυγμένη και ευμεγέθης ομφαλοκήλη διαμέτρου 20 περίπου εκατοστών, με έντονη φλεγμονή / νέκρωση δέρματος λόγω της χρονιότητας των πιεστικών φαινομένων)

Περίσφιγξη της Ομφαλοκήλης
Η περίσφιγξη της κήλης είναι σοβαρή επιπλοκή, παρουσιάζει πόνο, διόγκωση, οίδημα και πολλές φορές απόφραξη του σπλάχνου που περισφίγγεται με αποτέλεσμα την ελάττωση της αιματωσης του και ειλεό ή και νέκρωση του.
Η περίσφιγξη ομφαλοκήλης αποτελεί ένδειξη επείγουσας χειρουργικής επέμβασης, διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέκρωσης του σπλάχνου.



(παράσταση εκ των έσω-ενδοκοιλιακά, το πως φαίνεται το τμήμα εντέρου μέσα στον σάκκο της ομφαλοκήλης)

Θεραπεία  - Χειρουργική επέμβαση
Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι χειρουργική, και επιτελείται εύκολα εφόσον είναι μικρή σε μέγεθος (άνοιγμα μικρότερο των 2-3 εκατοστών) με μία μικρή ημισεληνοειδή (χαμόγελο) τομή και ραφή του ανοίγματος.
Μεγαλύτερη ομφαλοκήλη, απαιτεί την τοποθέτηση πλέγματος ούτως ώστε να γίνει με ασφάλεια και να μην υπάρξει υποτροπή. Μικρή ομφαλοκήλη μπορεί να αντιμετωπισθεί και με τοπική αναισθησία στο Χειρουργικό Ιατρείο με επιτυχία.

Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Ομφαλοκήλης
Σήμερα η πλαστική ομφαλοκήλης με πλέγμα μπορεί να γίνει Λαπαροσκοπικά, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των τομών, τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, την πολύ μικρότερη νοσηλεία και την μηδενοποίηση των μετεγχειρητικών φλεγμονών και λοιμώξεων του τραύματος.

Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931
via

Pages