Ωοθηκεκτομή και καρκίνος του μαστού - Point of view

Εν τάχει

Ωοθηκεκτομή και καρκίνος του μαστού





Η ωοθηκεκτομή αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων από καρκίνο του μαστού!!
Νέα Υόρκη: Η αφαίρεση των ωοθηκών συνδυαστικά με τη χορήγηση ταμοξιφαίνης ως υποβοηθητική ή «ενισχυτική» θεραπεία, βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών με χειρουργήσιμο καρκίνο του μαστού. 

Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Λόβ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 709 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με χειρουργήσιμο καρκίνο του μαστού από το Βιετνάμ και την Κίνα και με τυχαία επιλογή τους χορήγησαν υποβοηθητικά ταμοξιφαίνη και προχώρησαν σε ωοθηκεκτομή για πέντε χρόνια ή συνέχισαν να τις έχουν απλά υπό ιατρική παρακολούθηση. Το μέσο διάστημα διάρκειας της έρευνας ήταν επτά χρόνια.





(προχωρημένος καρκίνος του μαστού 4ου Σταδίου με ορατούς διηθημένους λεμφαδένες)


Τα συνολικά και πενταετές ελεύθερο νόσου ποσοστό επιβίωσης στην ομάδα της ενισχυτικής θεραπείας ήταν 78% και 74% αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ομάδα της παρακολούθησης ήταν σημαντικά χαμηλότερα, 71% και 61% αντίστοιχα. Επιπλέον, παρόμοιες διαφορές εξακολουθούσαν να είναι εμφανείς και μετά από δέκα χρόνια.Το όφελος επιβίωσης που επιτεύχθηκε με την ενισχυτική αγωγή ήταν περισσότερο εμφανές στις γυναίκες με ορμονο-θετικό καρκίνο του μαστού. Μεταξύ αυτών, στην πενταετία, το συνολικό και πενταετές ελεύθερο νόσου ποσοστό επιβίωσης ήταν στην ενισχυτική θεραπεία 88% και 83% αντίστοιχα ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην ομάδα παρατήρησης ήταν 74% και 61%. Και πάλι οι διαφορές ήταν παρατηρήσιμες και μετά από 10 χρόνια.



via

Pages