Περιεδρικό απόστημα - περιεδρικό συρίγγιο. - Point of view

Εν τάχει

Περιεδρικό απόστημα - περιεδρικό συρίγγιο.




Η συλλογή πύου σε κάποια περιοχή γύρω από τον πρωκτό ονομάζεται περιεδρικό απόστημα. Συνήθως ξεκινάει από φλεγμονή ενός αδένα που βρίσκεται μέσα στο βλεννογόνο του πρωκτού (εσωτερικό στόμιο) και επεκτείνεται προς τα έξω φθάνοντας μέχρι το δέρμα (εξωτερικό στόμιο).

Συνοδεύεται από ορατή ερυθρότητα της περιοχής, πόνο όχι τόσο οξύ όπως στη ραγάδα, αλλά όσο περνάει η ώρα ο ασθενής δυσκολεύεται να καθίσει και ανεβάζει πυρετό. Το περιεδρικό απόστημα είναι αμιγώς
χειρουργική πάθηση. Δεν θεραπεύεται με αντιβιοτικά, επεκτείνεται γρήγορα στους κενούς χώρους μεταξύ των πρωκτικών μυών και μπορεί να φθάσει σε μεγάλη έκταση αν δεν ανοιχθεί χειρουργικά το συντομότερο.

Η χορήγηση αντιβιοτικών έχει την βοηθητική έννοια να σκοτώσει τα μικρόβια που ήδη κυκλοφορούν στον οργανισμό εξ αιτίας του αποστήματος.

Θεραπεία είναι η διάνοιξη του αποστήματος που έχει διπλό στόχο:

1. Πρώτα να πέσει ο πυρετός αδειάζοντας το πύον του αποστήματος και

2. Να βρεθεί και το εσωτερικό στόμιο. 




Περιεδρικό απόστημα δεξιού γλουτού σε ασθενή με πυρετό 39οC. Παρατηρήστε την ερυθρότητα.



 Δυο στόμια περιεδρικών συριγγίων
Αν γίνει μόνο το πρώτο, πράγμα συχνό γιατί η ανεύρεση του έσω στομίου στις συνθήκες της φλεγμονής  δεν είναι πάντα εφικτή, τότε ναι μεν περνάει η φλεγμονή κι ο πυρετός, παραμένει όμως ένα περιεδρικό  συρίγγιο.

Πρόκειται για μια μικρή τρυπούλα στο δέρμα της περιπρωκτικής χώρας (το εξωτερικό στόμιο) που κατά καιρούς πυορροεί. Επικοινωνεί δια μέσου ενός λεπτότατου πόρου, αόρατου απέξω, με το εσωτερικό στόμιο του παλιού αποστήματος (συριγγώδης πόρος).

Όλος αυτός ο πόρος δεν επουλώνεται γιατί είναι επενδεδυμένος με επιθήλιο (δέρμα). Το περιεδρικό συρίγγιο κατά καιρούς μαζεύει πύον και γίνεται απόστημα, ανοίγει, αδειάζει, ηρεμεί και πάλι από την αρχή αν δε χειρουργηθεί.

Θεραπεύεται με επέμβαση στην οποία το έξω και το μέσα στόμιο του συριγγίου ενώνονται με χειρουργική διάνοιξη κατά μήκος του συριγγώδους πόρου. Για να γίνει αυτό επιτυχώς, πρέπει να βρεθεί το έσω στόμιο,δουλειά που απαιτεί γνώση, μεθοδικότητα, υπομονή κι επιμονή από το χειρουργό.

Η μη ανεύρεση του έσω στομίου συνήθως σημαίνει υποτροπή του συριγγίου, γι αυτό και υπάρχουν ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί πολλές φορές για το ίδιο συρίγγιο ανεπιτυχώς. Υπάρχουν όμως σπάνια και τυφλά συρίγγια (χωρίς έσω στόμιο).



Περιεδρικό συρίγγιο. Μεταλλικός οδηγός εισάγεται στο έξω στόμιο και ακολουθώντας το
συριγγώδη πόρο βγαίνει  από το έσω στόμιο. Διάνοιξη κατά μήκος του οδηγού εξωτερικεύει το συριγγώδη πόρο και θεραπεύει οριστικά το συρίγγιο.


Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης

Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931

via

Pages