Κατακλίσεις (έλκη από κατάκλιση) - Point of view

Εν τάχει

Κατακλίσεις (έλκη από κατάκλιση)




(Παραπληγικός ασθενής 60 ετών. 

1. Κατάκλιση τροχαντήρος που επουλώθηκε μετά από 6 μήνες κοπιαστικής περιποίησης.  
2. Κατάκλιση ισχυακού κυρτώματος που κοντεύει να επουλωθεί)


Τα έλκη (πληγές) από κατάκλιση δημιουργούνται σε ασθενείς που παραμένουν ακίνητοι καθιστοί ή ξαπλωμένοι σε όχι πολύ μαλακή επιφάνεια για μεγάλο διάστημα. Εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος που φορτίζονται από το βάρος του σώματος και που υπάρχουν οστά κοντά στο δέρμα.
Τέτοιες περιοχές είναι συνήθως:
Τα έξω πλάγια των μηρών (τροχαντήρες), σε ασθενείς που περνούν πολλές ώρες ξαπλωμένοι στο πλάϊ.
Η ουρά (κόκκυγας) και οι φτέρνες, σε ασθενείς που περνούν πολλές ώρες ανάσκελα.
Τα ισχυακά κυρτώματα, τα οστά της λεκάνης πάνω στα οποία καθόμαστε, σε ασθενείς που περνούν πολλές ώρες καθιστοί.
Πιέζεται το δέρμα και ο υποδόριος ιστός μεταξύ μιας σκληρής επιφάνειας και ενός οστού, πιέζονται και τα μικρά αγγεία που φέρνουν το αίμα στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία τελικά αρχίζει να νεκρώνεται, αφού δεν δέχεται αίμα.
Κατακλίσεις παθαίνουν συνήθως ηλικιωμένοι και κατάκοιτοι ασθενείς με παραπληγία, εγκεφαλικό, προχωρημένο Αλτσχάϊμερ κ.λ.π. αλλά και νέοι μετά από πολύωρες επεμβάσεις ή πολυήμερη παραμονή σε εντατικές μονάδες, ακίνητοι και χωρίς συνεχή ειδικευμένη περιποίηση.



ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι κατακλίσεις καλό είναι να προλαμβάνονται παρά να θεραπεύονται. Είναι μεγάλος μπελάς για όλους αλλά, αναπόφευκτα, χρειάζονται σωστή περιποίηση και καθαριότητα. Απαιτούν επιμονή, υπομονή, γνώση, χρόνο και πολύ κόπο στη σωστή κατεύθυνση για να επουλωθούν. Χρειάζεται γενναίος χειρουργικός καθαρισμός των νεκρωμάτων σε βάθος, μέχρι να φανούν οι υγιείς ιστοί. Μια κατάκλιση που μυρίζει άσχημα, σημαίνει πως  περιέχει νεκρωμένους ιστούς, βρίσκεται σε λάθος δρόμο και δεν πρόκειται ποτέ να επουλωθεί. Μην αυταπατάσθε βάζοντας μόνοι σας οξυζενέ και μπεταντίν σε μια τέτοια κατάκλιση.
Ζητήστε από χειρουργό να κάνει αυτός τους πρώτους 3-4 χειρουργικούς  καθαρισμούς και να σας δείξει μετά τι μπορείτε να κάνετε εσείς, αν το λέει η καρδιά σας και πιάνει το χέρι σας.

Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης
Γενικός Χειρουργός
Πηγάδια Καρπάθου
τηλ. 6974 139 931
via

Pages