Βιοψία λεμφαδένων - Point of view

Εν τάχει

Βιοψία λεμφαδένων


Οι γιατροί παίρνουμε βιοψίες από περιοχές που φαίνονται παθολογικές και τις χρησιμοποιούν προκειμένου να ανιχνεύσουν καρκίνους, προκαρκινικές καταστάσεις, λοιμώξεις και άλλες παθήσεις. Για ορισμένα είδη βιοψιών ο γιατρός εισάγει μία βελόνα στο δέρμα και απομακρύνει ένα δείγμα από τον ιστό που τον ενδιαφέρει ενώ σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση. 

Βιοψία λεμφαδένων: Oι λεμφαδένες είναι μικρές σφαίρες ιστού που αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η εμφάνιση των λεμφαδένων μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ο καρκίνος και οι λοιμώξεις. Συνήθως ένας ή περισσότεροι ολόκληροι λεμφαδένες αφαιρούνται και εξετάζονται υπό το μικροσκόπιο από τον παθολογοανατόμο. 
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία δια βελόνης και να αφαιρέσει ένα τμήμα μόνο του λεμφαδένα προκειμένου να διαπιστώσει αν ένας καρκίνος που έχει ήδη διαγνωστεί έχει εξαπλωθεί μέχρι αυτό το σημείο. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η βιοψία εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρίσκονται οι λεμφαδένες που θα εξεταστούν. Οι λεμφαδένες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος γίνονται προσιτοί με μία τομή του δέρματος. 




Kάποιοι λεμφαδένες βρίσκονται πιο βαθιά μέσα στο σώμα όπως στο μέσο του στήθους. Για να γίνουν προσιτοί εισάγεται στην περιοχή ένα όργανο που μοιάζει με σωλήνα, το ενδοσκόπιο μέσα από μία μικρή τομή στο δέρμα με στόχο να γίνουν ορατοί οι λεμφαδένες και στη συνέχεια να αφαιρεθούν.
via

Pages