Tο έμβρυο νιώθει τον πόνο έπειτα από την παρέλευση 20 εβδομάδων κύησης - Point of view

Εν τάχει

Tο έμβρυο νιώθει τον πόνο έπειτα από την παρέλευση 20 εβδομάδων κύησης

Νομοθέτες της πολιτείας της Αριζόνα στις Η.Π.Α έδωσαν την Τρίτη  την τελική νομοθετική έγκριση σε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την απαγόρευση των περισσότερων εκτρώσεων έπειτα από την παρέλευση 20 εβδομάδων εγκυμοσύνης, πράξη που μπορεί να ειδωθεί ως ακόμη μία νίκη των Ρεπουμπλικανών στην προσπάθεια τους να θέσουν μεγαλύτερους περιορισμούς στην έκτρωση.

Το μέτρο, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 37 ψήφους υπέρ και 22 κατά, θα περιορίζει τους επαγγελματίες υγείας στην πραγματοποίηση εκτρώσεων έπειτα από την παρέλευση είκοσι εβδομάδων εγκυμοσύνης, εξαιρουμένων των επειγόντων περιστατικών. Το νομοσχέδιο θα πρέπει, όμως, να περάσει πρώτα από την τελική έγκριση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Αριζόνα.
Εάν το νομοσχέδιο τεθεί σε εφαρμογή, η πολιτεία θα συμπλεύσει με έξι ακόμη πολιτείες των Η.Π.Α. οι οποίες έχουν θέσει σε εφαρμογή την απαγόρευση εκτρώσεων σε προχωρημένες εγκυμοσύνες τα τελευταία δύο χρόνια, βάσει μίας ιατρικής έρευνας (που ειρήσθω εν παρόδω δέχτηκε αμφισβητήσεις...) που υποδείκνυε ότι το έμβρυο νιώθει τον πόνο έπειτα από την παρέλευση 20 εβδομάδων κύησης.

Οι νομοθέτες της Georgia ενέκριναν ένα παρόμοιο νομοσχέδιο τον Μάρτιο το οποίο και «αναμένει» την υπογραφή του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Nathan Deal.
"Ο κύριος σκοπός της κυβέρνησης είναι να προστατέψει τη ζωή και την ελευθερία, και αυτό το νομοσχέδιο συντάχθηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό’’, δήλωσε η Cathi Herrod η οποία είναι πρόεδρος του συντηρητικού Κέντρου Πολιτικής της Αριζόνα, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο στόχευε στην προστασία της γυναικείας ζωής όσο και της ζωής του αγέννητου παιδιού.
Παρά τον αυστηρό περιορισμό των περισσότερων εκτρώσεων σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ο νόμος της πολιτείας της Αριζόνα θα επιτρέπει τις εκτρώσεις σε καταστάσεις όπου η συνέχιση της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο ή θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρό κίνδυνο ουσιαστικής και μη-αναστρέψιμης βλάβης σε μία μείζουσα σωματική λειτουργία».

Οι περιπτώσεις αυτές θα αξιολογούνται βάσει της ‘καλής πίστεως κλινικής κρίσης’ των ιατρών.
Η αντίθετη άποψη εκφράζεται από τον Bryan Howard, ο οποίος είναι προέδρος της Προγραμματισμένης Γονεϊκότητας στην Αριζόνα. Ο Howard δήλωσε ότι το νομοσχέδιο καθώς και έτερα αιτήματα που στέλνονται στον κυβερνήτη της πολιτείας αποτελούν τη συνέχεια της απαράμμιλης επίθεσης εναντίον της φροντίδας υγείας των γυναικών κατά τα τελευταία έτη.
Ο Howard δήλωσε ότι η απαγόρευση "αποτρέπει τα ζευγάρια από τη λήψη των δικών τους αποφάσεων σχετικά με τη λυπηρή κατάσταση όπου μία εγκυμοσύνη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές στην υγεία’’.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α νομιμοποίησε τις εκτρώσεις στη χώρα το 1973, αλλά έδωσε τη δυνατότητα στις πολιτείες να απαγορεύσουν τη διαδικασία έπειτα από τη παρέλευση του χρονικού διαστήματος στο οποίο το έμβρυο μπορεί να ζήσει εκτός της μήτρας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων στις οποίες η εγκυμοσύνει θέτει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας.

Το νέο νομοσχέδιο θα απαιτεί από τις γυναίκες να εξεταστούν μέσω υπερήχου τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την έκτρωση, αντί της μίας ώρας σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της πολιτείας.
Επιπρόσθετα, φορείς της πολιτείας θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό τόπο ο οποίος να απεικονίζει τους κινδύνους της έκτρωσης και φωτογραφίες εμβρύων σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης

ΠΗΓΗ

Pages