Δεν θα σου αρέσει κανένας τόπος, προτού αφήσεις το βάρος της ψυχής σου - Point of view

Εν τάχει

Δεν θα σου αρέσει κανένας τόπος, προτού αφήσεις το βάρος της ψυχής σου



«Το πνεύμα σου χρειάζεται να αλλάξεις, όχι τον ουρανό»   

  Seneca, Epistulae Morales ad Lucilium


 Γιατί ταξιδεύουμε; Τι αναζητάμε; Να επισκεφτούμε νέα μέρη και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα; Αν εναποθέσουμε όλες μας τις ελπίδες για μια αλλαγή μόνο επειδή αλλάξαμε τόπο, κανένα ταξίδι δεν θα είναι ευχάριστο. Γιατί θα μας υπενθυμίζει τον εαυτό μας, ό,τι πραγματικά είμαστε.

 «Ποιο νέο μέρος μπορεί να σε ευχαριστήσει; Ποια [ευχαρίστηση] να γνωρίσεις πόλεις και τόπους; Αυτή η αναστάτωση αποβαίνει μάταιη. Αναρωτιέσαι γιατί αυτή η φυγή δεν σε ευχαριστεί; Φεύγεις με τον εαυτό σου. Το βάρος της ψυχής πρέπει να αφεθεί˙ δεν θα σου αρέσει κανένας τόπος, προτού το αφήσεις.» 

 Τα ταξίδια δεν προσφέρονται ως θεραπεία της ανικανοποίητης ζωής. Η φυγή από το είναι δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό που νιώθει κάποιος που δεν γνωρίζει τον εαυτό του.

   «Τα λάθη σου θα σε ακολουθούν όπου και να ταξιδέψεις»

  Seneca

  
   " Ο ΤΡΩΣΑΣ & ΙΑΣΕΤΑΙ - ΤΗΛΕΦΕΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ "
 Τα τραύματα που δεν επουλώνονται μπορεί να τα θεραπεύσει μόνον αυτός που τα προκάλεσε.

 Τα «τηλέφεια τραύματα» μπορούν να θεραπευτούν μόνο από αυτόν που τα προκάλεσε. Τότε όλα τα ταξίδια (και τα νοητικά) θα είναι ευχάριστα γιατί οι «αποσκευές» δεν είναι ασήκωτες. Αν αποβάλλεις το βάρος της ψυχής, μπορεί να πραγματοποιήσεις τα πιο εκλεκτά ταξίδια. Ο προορισμός δεν έχει πλέον σημασία:

 
«Και μόλις αυτό το κακό το αποβάλεις, κάθε αλλαγή τόπου θα γίνει ευχάριστη˙ ακόμα και στα πιο μακρινά μέρη να φτάσεις, σε οποιαδήποτε βαρβαρική ακτή και αν βρεθείς, για σένα αυτό, όπως και να είναι, θα είναι φιλόξενο. Γιατί περισσότερη σημασία έχεις εσύ παρά το μέρος, γι’ αυτό οφείλουμε να μη παγιδεύουμε την ψυχή μας σε κανέναν τόπο.» 

  Δεν αναζητούμε νέα μέρη στα ταξίδια αλλά τον εαυτό μας. Και αυτόν οφείλουμε να γνωρίσουμε πρώτα και καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Το κλειδί που ξεκλειδώνει την  εφαρμογή είναι να κατανοήσουμε πρωτίστως ποιοι είμαστε εμείς και έπονται οι άλλοι:

   «Ζήσε με αυτή την πίστη: Δεν γεννήθηκα για καμιά γωνιά του σύμπαντος. Όλος ο κόσμος είναι η πατρίδα μου.»

   Η φιλοσοφία των ταξιδιών είναι ένα ζήτημα που αναλύεται στην 28η επιστολή, καθώς αποτελούσαν μέσο αναψυχής.

Δρ  Έλσα Νικολαΐδου

Pages