Χημική Δίαιτα - Point of view

Εν τάχει

Χημική Δίαιτα



  Έστω μια φορά στη ζωή σου ανέφερες ότι χρειάζεσαι να κάνεις δίαιτα! Δίαιτα η οποία θα είναι τόσο άμεση ώστε να χωρέσεις στο αγαπημένο σου τζιν ή φόρεμα τις προσεχείς μέρες. Να είναι πλήρως αποτελεσματική αλλά παράλληλα στερητική, ακραία και ανθυγιεινή χωρίς να σκεφτείς αν κρύβονται κάποιες επιπτώσεις ακολουθώντας αυτό το συνδυασμό. Ποία είδη δίαιτας διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά; Προσφέρουν πλεονεκτήματα ή προκαλούν μειονεκτήματα; Τι είναι φρόνιμο να ακολουθείται; Πάμε λοιπόν, να διευκρινίσουμε ένα προς ένα τα καίρια αυτά ερωτήματα.

  Tι είναι η χημική δίαιτα;

Κατά διαστήματα έρχονται στο προσκήνιο διάφορες μορφές ακραίων διαιτών που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η γνωστή «χημική» δίαιτα. Τι είναι τελικά αυτή η χημική δίαιτα; Ως χημική δίαιτα μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε υποθερμιδική, μη εξατομικευμένη και βραχυπρόθεσμη με περιορισμό ή ακόμη και αποκλεισμό ομάδων τροφίμων. Δίαιτα η οποία δεν μπορεί να υποστηριχθεί επιστημονικά.

  Ποια είναι η «συνταγή» της χημικής δίαιτας;

Κάθε δίαιτα, μη εξατομικευμένη, έχει τη δική της «συνταγή» που παροτρύνεται να ακολουθείται. Πιο συγκεκριμένα, οι δίαιτες αυτές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και λίπος αλλά φτωχές έως καθόλου σε υδατάνθρακες. Με την απουσία των υδατανθράκων, το λίπος(των τροφίμων) είναι πλέον το καύσιμο για ενέργεια δημιουργώντας τη λεγόμενη «κέτωση» μετατρέποντας το σε γλυκόζη. Παράλληλα, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι προάγει το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα. Σε συνδυασμό λοιπόν, της κέτωσης και της πρωτεΐνης, η όρεξη και η ποσότητα κατανάλωσης φαγητού μειώνεται και επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ταχεία απώλεια βάρους.

  Με την απώλεια βάρους μειώνεται το σωματικό λίπος;

Η σκέψη και το άγχος των περισσότερων μετά από κάθε δίαιτα είναι αν έχασαν λίπος. Με τη χημική δίαιτα όμως, θα πετύχεις απώλεια λίπους; Είναι καλό να γνωρίζεις ότι η απώλεια υγρών του σώματος αφενός και η απώλεια μυϊκής μάζας αφετέρου, ευθύνονται για τη γρήγορη μείωση του βάρους, μειώνοντας το μεταβολισμό. Και αφού λοιπόν είτε έχεις πετύχει τον στόχο σου και η δίαιτα ολοκληρώθηκε, είτε αδυνατείς να συνεχίσεις την τήρηση της για περισσότερο χρονικό διάστημα, επιστρέφεις στις προηγούμενες διατροφικές σου συνήθειες, αυξάνοντας την πρόσληψη θερμίδων και το απολεσθέν βάρος επανακτάτε υπό μορφή λίπους σε γρηγορότερο ρυθμό.
Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, ότι μετά από κάθε προσπάθεια για ταχεία μείωση του σωματικού σου βάρους, στο τέλος το σωματικό σου λίπος όλο και θα αυξάνεται
  

  Είναι ωφέλιμη ή δυσμενής για την υγεία;

 Ναι μεν τα αποτελέσματα της γρήγορης απώλειας βάρους είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας μέρες, αλλά ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα είναι καλό να γνωρίζεις ότι ελλοχεύουν κάποιες επιπτώσεις για την υγεία. Για παράδειγμα:
  • Δυσκοιλιότητα, λόγω απουσίας φυτικών ινών από τους σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά
  • Αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες, έλλειψη συγκέντρωσης, λόγω ανεπαρκής πρόσληψης ενέργειας από υδατάνθρακες
  • Αύξηση λιπιδίων αίματος (πχ τριγλυκερίδια, χοληστερόλη), λόγω της σύστασης της δίαιτας που είναι πλούσια σε λίπος, επακόλουθη αύξηση καρδιαγγειακών επεισοδίων
  • Νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της συνεχής και ποσοτικής κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη
  • Υπογλυκαιμία, ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη λόγω της ελάχιστης ή καθόλου ημερήσιας κατανάλωσης υδατάνθρακα
  • Οστεοπόρωση, λόγω έλλειψης πρόσληψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο
  • Μέχρι και θάνατο, εν τέλη έχουν πράγματι καταγραφεί αρκετοί θάνατοι μετά από μακροχρόνια χρήση τους.
Δεδομένου ότι δεν είναι ισορροπημένα προγράμματα διατροφής, επιφέρουν έλλειψη κύριων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθημερινά.
Επομένως, σύμφωνα με τα πιο πάνω τέτοιου τύπου δίαιτας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και είναι φρόνιμο να αποφεύγεται καθώς προκαλεί, μακροπρόθεσμες, επιπτώσεις δυσμενείς για την υγεία.

Ποια είναι η γνώμη του διαιτολόγου!

Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με πολλαπλές ιατρικές συνέπειες, που αυξάνεται ραγδαία με το πέρας του χρόνου. Το περιττό βάρος είναι ένα σωματικό αλλά και ψυχολογικό θέμα που είναι πρέπον να αντιμετωπίζεται και να διαχειρίζεται εξατομικευμένα. Δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε ακραίες και στερητικές δίαιτες, χωρίς την βοήθεια και την στήριξη του ειδικού. Τα μειονεκτήματα είναι εμφανές περισσότερα από τα πλεονεκτήματα, όπως αναφέρθηκε πιο πριν. Γιατί να επιβαρύνεις τον εαυτό σου περισσότερο λοιπόν;
Στη πραγματικότητα, δίαιτα είναι ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υγιή απώλεια βάρους θεωρείται μεταξύ 2-4 κιλά τον μήνα. Ακολουθώντας εξατομικευμένο και πλήρες διατροφικό πλάνο πάντα σε συνεργασία με τον ειδικό Διαιτολόγο θα έχεις επαρκή πρόσληψη ενέργειας για την εκτέλεση των απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μειώνοντας μάλιστα στο ελάχιστο το φόβο για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία! Ταυτόχρονα, είναι εφικτή η καταπολέμηση ή/και αντιμετώπιση τυχόν παθολογικών καταστάσεων. Απώτερος στόχος είναι η μακροχρόνια διατήρηση ενός φυσιολογικού και υγείες σωματικού βάρους.


  Χάσε 20 κιλά σε 1 μήνα!


  Με τη δίαιτα αυτή δεν τρώμε φαγητά που περιέχουν υδατάνθρακες και βοηθάμε τον οργανισμό να καθαρίσει από περιττό λίπος
Αποκλείουμε την είσοδο υδατανθράκων στον οργανισμό μας και οι στρώσεις τού λίπους λιώνουν από μόνες τους. Στις 6 μέρες χάνουμε 6 κιλά και κάθε επόμενη από μισό κιλό.
Μέσα 1 μήνα χάνουμε 20 κιλά.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν κάποια μέρα φάμε λίγο ψωμί, όσο το μέγεθος ενός νυχιού η οτιδήποτε που περιέχει υδατάνθρακες , ο οργανισμός θα πάρει τους υδατάνθρακες και αυτόματα θα μπλοκάρει το σύστημα που λιώνει το λίπος.
Η δίαιτα είναι χημική και η ουσία της είναι να τρώμε πολύ κρέας και λαχανικά, βρασμένα και σερβιρισμένα με αλάτι ,πιπέρι,σκόρδο,λάδι,και λεμόνι η ξύδι.

Η ποσότητα είναι απεριόριστη.
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:
  • Όλα τα είδη κρέατος: μοσχάρι, βοδινό, πουλερικά, αρνί, χοιρινό, πάπια, χήνα, γαλοπούλα, συκωταριά, μαγειρεμένα με όλους τούς τρόπους, αλλά όχι παναρισμένα.
  • Κρέατα καπνιστά και λουκάνικα, αλλά όχι τύπου Φραγκφούρτης.
  • Όλα τα είδη ψαριών και του γλυκού νερού, κονσέρβες ψαριών, αλλά αυτές που είναι σε νερό ή λάδι και όχι αυτές με λαχανικά.
  • Όλα τα λαχανικά: μπρόκολο, βλήτα, σπανάκι, πράσο, λάχανο, μελιτζάνες, καρότο, σέλινο, μαϊντανό, ρόκα, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, αγκινάρες, κουνουπίδι.
  • Όλες τις σαλάτες: μαρούλι, πιπεριές φρέσκες ή ψητές, ντομάτα, αγγούρι, λάχανο και τουρσί, παντζάρι, κρεμμύδι, σπανάκι, χόρτα.
  • Αυγά μαγειρεμένα με όλους τους τρόπους.
  • Μπορούμε να πίνουμε: νερό, καφέ, τσάι, όλα χωρίς ζάχαρη, αλλά με ζαχαρίνη
    Καθόλου αναψυκτικά και χυμούς, παρά μόνο φρέσκο στημένο λεμόνι.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:

Ψωμί, πατάτες, αλέυρι, ρύζι, φακές, φασόλια, αρακάς, γαλέτα, φασολάκια, φιστίκια, φουντούκια, ξηροί καρποί, λουκάνικα Φραγκφούρτης, γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, τυροκομικά, γλυκά, σοκολάτα, παγωτό.
Κανένα είδος τυριού δεν επιτρέπεται όπως και κανένα φρούτο πλην του λεμονιού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Α: Ειναι απαραίτητο για τον οργανισμό να παίρνουμε από την πρώτη μέρα τής δίαιτας μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα η τουλάχιστον μέρα παρά μέρα.
Β: Αυτή η δίαιτα μπορεί να κρατήσει όσες μέρες για να χάσουμε όσα κιλά θέλουμε, αλλά δεν συνιστάται πέρα από 1,5 μήνα, λόγω των πολλών περιορισμών της.
Γ: Όλα τα φαγητά που δεν αναφέρονται παραπάνω δεν επιτρέπεται να τα τρώμε.
Δ: Το μυστικό της χημικής αυτής δίαιτας είναι ότι μπλοκάρει το σύστημα του οργανισμού και τα κιλά που χάνουμε δεν τα ξαναπαίρνουμε.
Ε: Δε χρειάζεται να αρνούμαστε προτάσεις για εξόδους με φαγητό.
Παραγγέλνουμε κρέας η ψάρι και ζητάμε από τον σερβιτόρο να παραλείψει την γαρνιτούρα.

Συνοδεύουμε το φαγητό μας μόνο με σαλάτα.
via

Pages