Τρέμουλο στα χέρια - Point of view

Εν τάχει

Τρέμουλο στα χέρια


  

  Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τρέμουλο στα χέρια σε κάποια φάση της ζωής τους, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι σημαντικό. Ωστόσο, σαν σύμπτωμα πάντα χρειάζεται την προσοχή μας, επειδή μπορεί να μας δώσει μια ιδέα για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Τι ελέγχει τα χέρια μας


Διάφορες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στην παραγωγή και στον έλεγχο της κίνησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο κινητικός φλοιός στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, τα βασικά γάγγλια και το εγκεφαλικό στέλεχος.

Πιθανές αιτίες που προκαλούν τρέμουλο στα χέρια

Καφεΐνη


Αν έχετε λάβει μεγάλες δόσεις καφεΐνης, θα διαπιστώσετε ότι τα χέρια σας τρέμουν καθώς προσπαθείτε να πιάσετε ακόμα κι ένα κομμάτι χαρτί στο γραφείο σας. Την επόμενη φορά, ελέγξετε την ποσότητα κατανάλωσης. Προτείνονται 400 mg καφεΐνης την ημέρα.

Υπερθυρεοειδισμός


Όταν ο θυρεοειδής μας υπερλειτουργεί, το ίδιο κάνει και το υπόλοιπο σώμα μας. Μαζί με τον καρδιακό χτύπο που αυξάνεται σε ρυθμό και ένταση, αλλά και την ανεπιθύμητη απόκτηση βάρους, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας τρέμουν.

Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής


Το νευρικό μας σύστημα στέλνει εσφαλμένα σήματα στους μύες μας λόγω της φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί να πυροδοτήσουν το πρόβλημα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα χάπια υπέρτασης και άσθματος, όπως και λάθος δόση φαρμάκου για τον θυρεοειδή.

Αλκοόλ


Αν κάνετε κατάχρηση αλκοόλ, το τρέμουλο στα χέρια μπορεί να είναι σύμπτωμα στέρησης. Το τρέμουλο εμφανίζεται επειδή το αλκοόλ αλλάζει την εγκεφαλική χημεία και αναγκάζει το σώμα να υπερλειτουργεί.

Ιδιοπαθής τρόμος


Οι διαταραχές νευρικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν επίσης τέτοιο τρέμουλο. Ο ιδιοπαθής τρόμος προκαλεί ρυθμικό τρέμουλο και είναι συχνά κληρονομικό. Ωστόσο, χρειάζεται να γνωρίζουμε πως δεν αποτελεί σημάδι έναρξης της νόσου του Πάρκινσον.

Δηλητηρίαση από υδράργυρο


Πρόκειται για σπάνια αιτία, αλλά ο υδράργυρος είναι τοξικός για το νευρικό σύστημα. Αν εκτεθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτόν θα σας προκαλέσει βλάβες και πιο σοβαρά συμπτώματα από το τρέμουλο, όπως προβλήματα στο βάδισμα, εξασθενημένη μνήμη, ακόμα και τύφλωση.

Διαταραχή κοινωνικού άγχους


Αυτή η διαταραχή έχει και σωματικά συμπτώματα. Το τρέμουλο στα χέρια εμφανίζεται σε καταστάσεις στρες, όπως όταν μιλάμε σε κοινό ή συναντάμε συγκεκριμένους ανθρώπους.

Στρες ή έλλειψη ύπνου


Αν έχετε κάποια πάθηση τρόμου όπως ιδιοπαθή τρόμο, τότε η έλλειψη ύπνου ή το υπερβολικό στρες θα επιδεινώσει το τρέμουλο. Ακολουθήστε υγιείς συνήθειες ύπνου και βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε ένα μεγάλο μέρος του στρες σας μέσω της αυτοφροντίδας.

Ο αυνανισμός προκαλεί τρεμάμενα χέρια




Επειδή ο αυνανισμός δίνει ευχαρίστηση δεν σημαίνει ότι είναι και καλό. Η προσωρινή ευχαρίστηση μπορεί να είναι πολύ πιο επιζήμια στο μέλλον. Μόλις σταματήσετε τον αυνανισμό, θα ανακάμψετε αυτόματα από τα τρεμάμενα χέρια που έχετε.



Ο αυνανισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλες βλάβες στο σώμα, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργεί δυσκοιλιότητα, καταστρέφει το πεπτικό σύστημα, διαταράσσει τις λειτουργίες του αίματος, επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες, αποδυναμώνει τα όργανα του φύλου και τους πυελικούς μυς, είναι ένας δημιουργός ασθένειας. Αργότερα θα αρχίσουν  και οι πόνοι και πόνοι οπουδήποτε στο σώμα καθώς και ασθένειες.



 Ο εθισμός στον αυνανισμό μπορεί να δημιουργήσει στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτωση, μαλακές στύσεις, υδαρής λεπτή σπερματέγχυση κλπ.

Νόσος Πάρκινσον


Όταν παρατηρούμε ότι τα χέρια μας τρέμουν, συχνά ανησυχούμε ότι ο λόγος είναι το Πάρκινσον. Η νόσος αυτή προκαλεί τρέμουλο στα χέρια σε κατάσταση χαλάρωσης. Φυσικά, το σύμπτωμα αυτό συνοδεύεται και από άλλα, όπως δυσκαμψία, βραδύτητα στην κίνηση και προβλήματα ισορροπίας.

Pages