Η απάτη και η αυταπάτη του εσωτερισμού - Point of view

Εν τάχει

Η απάτη και η αυταπάτη του εσωτερισμού





  Οι ''Μύστες '' του διαδικτύου, οι ψευδοεπιστήμες και η απάτη της New Age εποχής.


  Πολλοί φαντάζομαι -αν όχι όλοι οι οπαδοί του εσωτερισμού - θα σπεύσουν να υπερασπιστούν τον εσωτερισμό η τις ''διδασκαλίες'' ενός "φωτισμένου"...δασκάλου δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τις εικασίες τους. Αυτό είναι συνήθως το πρώτο βήμα.

  Ορισμένοι νομίζουν πως ήδη ξέρουν αρκετά, θέλουν να διδάξουν γρήγορα, έχουν απαιτήσεις κάθε είδους και τελικά στο τέλος καταφεύγουν σε δικαιολογίες.

  Η βασική ιδέα στον εσωτερισμό είναι μία ιδέα γνωστή και έχει ως βάση θρησκευτικά η φιλοσοφικά συστήματα όπως είναι αυτά της επανενσωμάτωσης (η μετενσάρκωσης η μετεμψυχώσεις). η ανέλιξη (η ενέλιξη) δεν ολοκληρώνεται σε μία ενσωμάτωση ισχυρίζονται... ο ειλικρινής μαθητής μετενσωματώνεται σε συνθήκες οπού θα μπορέσει να συνεχίσει την επιμόρφωση του από το σημείο οπού έμεινε όταν έφυγε από την προηγουμένη ζωή...

  Πολλοί φεύγουν από αυτές τις ''σχολές'' της δήθεν φώτισης γιατί «χόρτασαν» αέρα κοπανιστό και δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερη παραπληροφόρηση. Πολλοί επίσης έχουν συνειδητοποιήσει την απάτη. Αν θες να ακούσεις πρέπει να σωπάσεις. Αν δεν γνωρίζεις δεν πρέπει να «μιλάς». Αλλά και πάλι αν γνωρίζεις δεν πρέπει να ''μιλάς''. Πως είναι  δυνατόν να μιλάς στον φωτισμένο δάσκαλο;..

  Δεν πρέπει να καταρρίψεις τις ψευδοεικασίες τους. Αυτό δεν το επιτρέπουν αλλά ούτε επίσης τις τεκμηριώνουν με έναν τρόπο καθώς τους βολεύει. Εκεί ο σκεπτικισμός είναι ανυπόφορος για αυτούς. Αλλά η αλήθεια δεν επιτρέπεται εκεί.

  Θα σου αναφέρουν για την ψευδαίσθηση.  Όχι την δική σου αλλά την δική τους. Είναι εφικτό για αυτούς να ζουν σε μια ψευδαίσθηση σε έναν δικό τους κόσμο που έχουν δημιουργήσει με διάφορους τρόπους αφού έχουν ''πείσει'' τους εαυτούς τους για αυτό και αναζητούν υποψήφια θύματα για τον ίδιο λόγο. Δηλαδή την πλύση εγκεφάλου. Προσπαθούν να βρίσκουν υποψήφια θύματα που αναζητούν τον ...''χαμένο παράδεισό'' τους αφού δεν τον βρήκαν κάπου αλλού.

  Δεν διαφέρουν καθόλου από τα θρησκευτικά δόγματα αν και δεν ισχυρίζονται κάτι τέτοιο αρχικά.

  Δυστυχώς μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιοι λίγοι επιστήμονες που διαδίδουν τέτοιες πληροφορίες αφού ηθελημένα επιζητούν να ανήκουν σε μια δογματική ''φιλοσοφία'' όχι απαραίτητα αληθινή, αρκεί να συμπληρώνει τα κενά τους έστω και αν την ερμηνεύουν λάθος..

  Κριτήριο δεν υπάρχει για τον εσωτερισμό όπως δεν υπάρχει και για κανένα δόγμα. Κάτω από επιστημονικοφανείς όρους επιχειρούν να καλύψουν τούτες τις ανοησίες που δεν έχουν ουδεμία σχέση με καμία απολύτως επιστήμη και για αυτόν τον λόγο ορίζονται ως ψευδοεπιστήμονες. Αλλά αυτές οι τεχνικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε πολύ δεκτικούς όπως π.χ σε αδύναμες προσωπικότητες και εύκολα χειραγωγήσιμους ανθρώπους. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι έτσι κ' αλλιώς εύκολο να εξαπατηθούν ή να κατευθυνθούν προς το χειρότερο. Δεν βρίσκουν ΠΟΤΕ έδαφος σε μη δεκτικά άτομα η ισχυρές προσωπικότητες που έχουν οδηγό την λογική.

  Συνήθως ομιλούν για ''τεχνικές'' που είναι πλήρως αντιεπιστημονικές.  Η τεχνική είναι τεχνική.  Όχι θεωρία. Μια θεωρία έχει βάση. Μια εικασία όχι. Οι τεχνικές αυτές έχουν βάση την εικασία. Ακόμη και αν ένας άνθρωπος στον πλανήτη είχε ανακαλύψει κάτι δεν σημαίνει ότι ανακάλυψε και μια θεωρία που θα μπορούσε να την στηρίξει επιστημονικά...

  Ο εσωτερισμός απλά σε βάζει να κολυμπάς στην υποκειμενική σου άποψη για το τι συμβαίνει και πως αισθάνεσαι εσύ με την εμπειρία σου αλλά αυτό δεν καμμία σχέση με την πραγματική γνώση.


  Το βέβαιο είναι ότι θα σε οδηγήσει στην ΠΛΑΝΗ. Αλλά όλοι οι μεγάλοι μύστες της αρχαιότητας κολυμπούσαν σε μια πλάνη; Εδώ είναι το ακριβές σημείο που θα πρέπει να προσέξει κάποιος καθώς ''ξετρυπώνουν'' μύστες παντού για να στηρίξουν αορίστους ισχυρισμούς. Αν οι ισχυρισμοί τους ήτο αληθείς δεν χρειαζόταν καν το ''ξετρύπωμα'' των δήθεν μυστών τους παρελθόντος ως στήριξη.. Θα αρκούσαν μερικό ως αρκετά πειράματα για να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Τέτοια λοιπόν δεν υπάρχουν και η επίκληση στην ''αυθεντία'' αρχαίων είναι και μια ακόμη αδυναμία τους να στηρίξουν ισχυρισμούς ξεχνώντας ηθελημένα οι οι αρχαίοι κατείχαν κάποιες γνώσεις αλλά ΔΕΝ κατείχαν ΟΛΟΙ οι αρχαίοι ΟΛΕΣ τις γνώσεις....

  Η δουλειά που έχει γίνει από τους φιλοσόφους και τους ψυχολόγους βασισμένη στην υπόθεση ύπαρξης μιας μη-φυσικής οντότητας, που κατοικεί και αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο σώμα, δεν έχει προωθήσει την γνώση για τις λειτουργίες του νου.Αντίθετα, έχει μεγαλώσει την προκατάληψη και την άγνοια εμποδίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη πραγματικής και χρήσιμης γνώσης για τον νου.

  Πιο υποσχόμενη είναι η δουλειά εκείνων που βλέπουν την συνείδηση ως αποτέλεσμα της εγκεφαλικής λειτουργίας των νευρώνων και προσπαθούν να θεραπεύσουν "ψυχικές νόσους" αντιμετωπίζοντας τες σαν φυσιολογικά (υλικά,φυσικά) προβλήματα. Αρκετοί γράφουν βιβλία βασιζόμενοι στην υπόθεση της ύπαρξης μιας αθάνατης ψυχής ενώ άλλοι βγάζουν τα προς το ζειν με το να γράφουν ανασκευές και κριτικές για τα προηγούμενα βιβλία

***


Pages