Άξια Λόγου

[άξια λόγου][bleft]

Ψυχολογία

[ψυχολογία][threecolumns]

Έλλειψη νοημοσύνης ή τρέλα;
Εγωισμός
Ίσως, ο πιο Μεγάλος Εγωιστής να Είναι ο Θεός, γιατί Αγκαλιάζει όλες τις υπάρξεις, τις ζωοποιεί και τις οδηγεί στην τελείωσή τους… πόσο διαφορετικός είναι ο εγωισμός του ανθρώπου που περιορίζεται στον μικρό εαυτό, που είναι διαχωρισμένος και σε διαμάχη με όλα!


***


Αν θες να Δεις πραγματικά ποιος είσαι τότε Κοίτα πέρα από όλες τις εξωτερικές μορφές, πάνω από όλες τις εξωτερικές δραστηριότητες, στην Καρδιά της Ουράνιας Φύσης σου, που είναι Απέραντη, Ειρηνική, Χωρίς Χρόνο.


***


Για τους ανθρώπους είναι δύσκολο να κάνουν το Σωστό, να βάλουν ένα λιθαράκι στην Οικοδόμηση του κόσμου. Είναι πιο εύκολο και βολικό να κάνουν το λάθος υποστηρίζοντας, όπως νομίζουν, το συμφέρον τους. Έτσι όμως γκρεμίζουν τον κόσμο… Και μετά κάθονται και κοιτούν τα ερείπια γύρω τους, στην κοινωνία, και παραπονιούνται… Τάχα δεν έχουμε όλοι ευθύνη για του κόσμου την κατάντια;


***


Η ζωή στη γη είναι παροδική, ένα πέρασμα μονάχα. Τι πιο φυσιολογικό από το να φύγουμε κάποια στιγμή… Κι έτσι θα έπρεπε να φεύγουμε με χαρά, και με χαρά θα έπρεπε να μας αποχαιρετούν όσοι ξεμένουν πίσω, γιατί σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι κόσμοι να πάμε… σίγουρα είναι καλύτεροι, όταν βλέπεις την κατάντια του κόσμου γύρω σου.


***


Πολλές φορές οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι καλοί ή να φαίνονται καλοί. Όχι γιατί πραγματικά νοιώθουν μέσα τους καλοσύνη αλλά για να δικαιολογήσουν τις ενοχές για την κακία τους. Έτσι όμως αμαρτάνουν διπλά. Όχι μόνο για την κακία τους αλλά και για την υποκρισία τους.


***


Ακόμα κι ο Θεός Υποχωρεί μπροστά στον εγωιστή άνθρωπο!


***


Οι άνθρωποι συνέχεια ταυτίζουν την αντίληψη που έχουν για τον κόσμο με την Πραγματικότητα. Κι ενώ συνέχεια η πραγματικότητά τους τους απογοητεύει επιμένουν στην φαντασία τους. Αυτό είναι έλλειψη νοημοσύνης; Ή είναι επιθυμία να έχουν ένα κόσμο ακριβώς στα μέτρα τους; Δεν είναι τρελό;


*****


Το Μάθημα της ζωής
Κάθε άνθρωπος, όλοι μας, έχει την Απόλυτη Ευθύνη της Ύπαρξής του. Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για κανέναν… Ίσως να μην μπορούμε να πολεμήσουμε τις συνθήκες και τις συγκυρίες… μπορούμε όμως να τα αντιμετωπίσουμε όλα με ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

***

Ο εγωισμός δεν είναι απλά μεταφυσική άγνοια, δεν είναι αρρώστια αφού μας απομακρύνει από την Αλήθεια… είναι αμαρτία επειδή εμποδίζει την Αγάπη του Θεού να μας αγκαλιάσει και να μας γιατρέψει.

***

Είναι παράξενη η Αγάπη του Θεού. Λειτουργεί σαν Ζωογόνος Δύναμη μέσα σε όλες τις υπάρξεις και δεν διαφέρει καθόλου από την ουσία της ύπαρξής τους… Κι επειδή δεν μπορεί να παρατηρηθεί σαν κάτι «διαφορετικό» φαίνεται σαν να μην υπάρχει. Μα μόνο οι τυφλοί δεν αναγνωρίζουν την Αγκαλιά μέσα στην Οποία υπάρχουν και ζουν.

***

Υπάρχει ένας ουσιαστικός αλλά μυστικός λόγος που οι άνθρωποι έρχονται στη γη. Και το ανακαλύπτει καθένας, προσωπικά, όταν ωριμάζουν οι συνθήκες. Άλλοι το κατανοούν νωρίς, άλλοι χρειάζονται πολλές ζωές… Όταν έρθει η ώρα καθένας θα το νοιώσει.


***

Το Αληθινό δεν βρίσκεται σε αυτά που ζούμε αλλά στον τρόπο που τα ζούμε, στην κατανόηση που μας οδηγεί πέρα από όλα τα φαινόμενα, στην Καρδιά της Απεραντοσύνης, στην Αληθινή Φύση μας.

***

Το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος είναι η αληθινή ολοκληρωτική και τελεσίδικη ταπεινότητα. Είναι η Ανοιχτή Πύλη του Ουρανού… Αντίθετα η ψεύτικη καλλιεργημένη ταπεινότητα (ενός εγώ), μια πειθαρχημένη συμπεριφορά, σε οδηγεί στα πιο μαύρα σκοτάδια του εγωισμού.


***

Αν Αναζητάς την Αλήθεια αναζήτησέ την μέσα σου, στην κατανόηση αυτού που συμβαίνει, κι όχι στις ανόητες ερμηνείες της σκέψης, ή στα οράματα της φαντασίας.Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Φιλοσοφία

[φιλοσοφία][threecolumns]

Μεταφυσικά

[μεταφυσικά][list]

Εκλεκτά

[εκλεκτά][twocolumns]

Πνευματικά

[πνευματικά][grids]

Απόψεις

[απόψεις][bsummary]